Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De 8 beste beleggingen in Buffetts portefeuille

De 8 beste beleggingen in Buffetts portefeuille

Kan Warren Buffett het nog steeds, zo vlak voor zijn negentigste verjaardag? Sommige analisten twijfelen eraan, maar de enorme waardecreatie van Berkshire Hathaway bewijst dat beleggers vertrouwen houden.

Het ontbreekt de superbelegger ook niet aan zelfvertrouwen, getuige het aandeleninkoopprogramma van 5,1 miljard dollar in het tweede kwartaal, en dat ondanks de winstdaling veroorzaakt door de coronacrisis.

De operationele winst van Bershire Hathaway daalde niettemin met 10% naar 5,51 miljard dollar. Beleggingen in de luchtvaartsector hebben fors ingeleverd, maar daar staan belangen tegenover in bedrijven die zich goed hebben hersteld van de coronadip.

Buffett leeft zuinig en spoort beleggers aan om hun onderzoek grondig te doen en veel vragen te stellen voordat ze een beslissing nemen. Dan moeten ze hun beleggingen lang aanhouden. Dat is de enige optie in een markt vol frequency trading.

Een nieuwe generatie

Binnen Berkshire Hathaway wordt de invloed merkbaar van een jongere generatie beleggers. Adjudanten Ted Weschler (1962) en Todd Combs (1971) hebben tegenwoordig veel te zeggen. Dat verklaart de verschuiving van traditionele Buffett-aandelen richting tech.

Het verkopen van luchtvaartaandelen op het dieptepunt wordt gezien als een misstap waardoor de prestaties van Berkshire achterblijven. Maar de portefeuille van Buffett omvat nog altijd een aantal duidelijke of potentiële winnaars. Wat zijn de acht topfondsen van Buffett? InvestorPlace zocht het uit.

Apple – maakt techmissers goed

Het werd Buffett kwalijk genomen dat hij de opmars van techaandelen gemist heeft. Zelf geeft hij toe dat hij het potentieel van Amazon niet onderkend heeft en veel verloren heeft met IBM. Maar Apple maakt veel goed. Het aandeel is 200% gestegen, waardoor Buffett alleen met Apple al 70 miljard dollar heeft verdiend. Het aandeel lijkt nu duur, wat niet wegneemt dat de koersontwikkeling spectaculair is.

Global Life – Buffetts enige verzekeraar

Het is de enige verzekeraar in bezit van Berkshire - dat zelf ook een verzekeringsbedrijf is. Het is een intrigerende keuze. Het aandeel heeft een klap gekregen door de coronacrisis. Met de lagere koers is het een boeiend waarde-aandeel. Het koerst tegen 1,3x de boekwaarde en 11x de verwachte winst. Voor de crisis was de verzekeraar een winnaar, en die tijden kunnen terugkeren.

Visa - de topper

Visa is een typisch Buffett-aandeel. De operationele marges zijn enorm, Visa kan veel herinvesteren voor toekomstige groei. Berkshire heeft naast Visa een belang van 19% in American Express en een fors belang in Mastercard. Visa lijkt duidelijk de beste van de drie.

Kroger – perfect getimed

De timing om supermarktketen Kroger te kopen was excellent, net voordat corona in de VS om zich heen greep. Hamstergedrag joeg de omzet omhoog. De rally van de afgelopen vier maanden lijkt aan te kunnen houden, het aandeel is redelijk geprijsd.

General Motors - een zaak van lange adem

Een van de zorgen rond typische Buffett-aandelen is dat zij een ‘value trap’ kunnen zijn. De luchtvaartaandelen, American Express en Coca-Cola presteren regelmatig ondermaats, Kraft Heinz was een ramp. GM lijkt ook kanshebber als misstap gezien te worden.

Gekocht in 2012 presteerden de aandelen eerst goed, waarna de prestaties afvlakten. GM verlegt de focus snel richting elektrisch vervoer. Het kan zijn dat de langetermijn-inzet op GM alsnog goed gaat uitpakken.

JPMorgan Chase – beste van het bankklasje

Buffett investeert veel in financiële aandelen. Zijn belang in American Express dateert van 1963, diverse grootbanken sieren zijn portefeuille. In JPMorgan Chase heeft hij 5,5 miljard dollar gestoken. Relatief weinig. Maar de keuze lijkt wel de beste van allemaal. 

Wells blijft verwikkeld in schandalen. Kleinere holdings zoals U.S. Bancorp en Bank of New York Mellon missen handelswinsten, terwijl er meer opwaarts potentieel lijkt te zijn voor JPMorgan Chase in een omgeving met ultralage rentetarieven.

Biogen – klein maar veelbelovend

Waarschijnlijk niet de persoonlijke keuze van Buffett of zijn compagnon Charlie Munger (1924). Het is een van de kleinere belangen van Berkshire. Het is wachten op een nieuwe blockbuster, maar de pijplijn lijkt het wachten waard.

Het aandeel is goedkoop, wat logisch lijkt gezien de uitdagingen op korte termijn. Maar voor deze prijs (koers/winstverhouding: 8,6) is een van ‘s werelds grootste innovators een gokje waard.

Costco Wholesale - de lang gezochte olifant?

Het belang in warenhuis Costco werd gekocht na de koersval in 2000; helaas is een deel in de loop der tijd verkocht. Het is een defensief en aantrekkelijk consumentenaandeel. De logica van Costco past naadloos in Buffett’s beleggingsvisie.

Een Bloomberg-columnist opperde onlangs dat Buffett er meer van moet kopen. Misschien is dit wel de ‘olifant’ waar Buffett al zo lang naar op zoek is: een groot bedrijf waarin het vermogen van Berkshire beter tot zijn recht komt dan als cash, zoals nu.

Zie ook: De beleggingsregels van Warren Buffett

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht