Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe herstel ik van een fors koersverlies?

Hoe herstel ik van een fors koersverlies?

Verliezen hoort bij beleggen. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw portefeuille zich weer herstelt na een fors koersverlies?

Niets is zo pijnlijk als fouten erkennen en uw verlies nemen. Volgens de Autorititeit Financiële Markten is de impact van verlies voor beleggers zelfs dubbel zo groot als de impact van winst: 100 euro verliezen doet net zoveel pijn als de hoeveelheid plezier die het geeft als we 200 euro winst behalen.

Om die reden zullen beleggers bleeders minder snel verkopen dan winstgevende aandelen. Maar de gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn. Als u aandelen die met een gegronde reden zijn gedaald tegen beter weten aan blijft houden, loopt u het risico dat de verliezen steeds verder oplopen. Maar wat kunt u dan wel het best doen?

Ga opnieuw beleggen

De beste manier om te herstellen van een verlies is door opnieuw te beleggen, schrijft US News, die deze vraag voorlegde aan enkele experts. Want als u uw geld onder een matras legt, komt het gegarandeerd nooit goed. Neem dus uw verlies, ga door en probeer te leren van uw fouten.

Dat laatste is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel beleggers zullen na een zeperd huiverig zijn om opnieuw de aandelenmarkt te betreden.

Leg gespreid in

Een slimme manier om timingfouten in de toekomst te voorkomen is door gespreid in te leggen. Dit houdt in dat u periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal) een vast bedrag belegt, ongeacht hoe hoog of laag de markt op dat moment staat.

Zijn aandelen laag geprijsd, dan kunt u voor hetzelfde bedrag meer stukken kopen dan wanneer de markt op een hoogtepunt staat. Op deze manier bereikt u een gunstige gemiddelde aankoopkoers en dempt u het risico om de markt op een verkeerde manier te timen.

Lees hier meer over gespreid inleggen: 'Stop met proberen de markt te timen'

Aandelen terugkopen: verstandig?

Niets is pijnlijker dan toekijken hoe een aandeel dat u met verlies hebt verkocht stevig opveert. Veel beleggers hebben de neiging om aandelen die een forse duikeling hebben gemaakt in paniek te verkopen en deze in een later stadium, als de koers weer opkrabbelt, terug te kopen.

Maar US News adviseert om aandelen alleen een tweede kans te geven als u echt gelooft dat het aandeel op langere termijn in waarde kan stijgen. Het moet een onafhankelijke beslissing zijn, waarin uw persoonlijke ervaringen met geen rol moeten spelen. Stel uzelf dus de vraag of u dit aandeel ook zou kopen als u het nog niet eerder in portefeuille had gehad.

Kijk goed naar het business model, de kwartaalcijfers en analistenrapporten. Zorg dat u goed begrijpt wat de koers drijft. Want als u zich niet goed in het bedrijf verdiept, kunt u niet inschatten of de daling van de beurskoers het gevolg is van een marktbrede beweging of dat er grondig iets mis is met het bedrijf. En dat is wel cruciaal om te weten.

Wanneer is het slim om een bleeder te verkopen?

Zolang u een aandeel nog in portefeuille hebt, is een koersdaling uitsluitend een verlies op papier. Pas als u het aandeel daadwerkelijk van de hand doet, leidt u echt verlies. Denk daarom goed na voordat u aandelen gaat verkopen.

Uw volledige aandelenportefeuille liquideren als de beurs omlaag gaat is onverstandig, want u kunt dan niet profiteren van een mogelijk herstel.

Maar alle aandelen blind in portefeuille houden is ook niet slim. Als er bijvoorbeeld iets fundamenteel is veranderd bij het bedrijf, waardoor de resultaten naar verwachting langere tijd onder druk zullen staan, kan het verstandig zijn om van een aandeel afscheid te nemen.

Bent u ervan overtuigd dat u op een zinkend schip zit, verkoop dan zo snel mogelijk, om te voorkomen dat de verliezen verder oplopen. U kunt de opbrengst dan gebruiken voor een andere, betere belegging.

Geduld is een schone zaak

Tot slot maant US News tot geduld. Als de beurs omlaag dendert kan het soms wel jaren duren voordat uw portefeuille weer terug is op het oude niveau.

Een van de grootste fouten die beleggers maken is dat ze proberen om hun verliezen zo snel mogelijk goed te maken en daardoor onverantwoorde risico's nemen. In plaats van het koersverlies van 20% goed te maken, zien ze hun verlies verdubbelen.

Lees verder: El-Erian: Koop kleine beetjes en wees voorzichtig