Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tips om te beleggen in vaccinontwikkelaars

Tips om te beleggen in vaccinontwikkelaars

De wereldmarkt voor vaccins tegen het coronavirus kan volgend jaar naar schatting 20 miljard dollar waard zijn. Dat betekent dat er voor een aantal vaccinontwikkelaars, en hun aandeelhouders, goudgeld te verdienen is.

The Motley Fool zette drie zaken op een rij die goed zijn om te weten als u wilt beleggen in vaccinaandelen.

Bepaal uw risicotolerantie

Voordat u begint met beleggen in deze sector, doet u er goed aan eerst voor uzelf op een rij te zetten hoeveel risico u wilt lopen. Om een hoger rendement te behalen, moet u meestal een hoger risiconiveau accepteren.

Beleggen in aandelen brengt uiteraard risico’s met zich mee. Maar beleggen in vaccinaandelen brengt meer onzekerheid met zich mee dan gebruikelijk. Zo doet er een aantal kleine biotechbedrijven mee aan de vaccinrace die nog nooit een goedgekeurd product op de markt hebben gebracht. Elke tegenslag kan dan leiden tot een fikse koersval.

Het kopen van aandelen van grote farmaceutische bedrijven brengt een lager risico met zich mee. Deze geneesmiddelenproducenten hebben immers al meerdere goedgekeurde producten gelanceerd en genereren aanzienlijke omzetten. Vele van hen zijn redelijk winstgevend.

Hoewel een flop met een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus een aandeel van een grote farmceut kan schaden, zal de koers waarschijnlijk niet volledig instorten.

Kies aandelen die passen bij uw beleggingsstijl

Nu u weet hoeveel risico u bereid bent te lopen, is de volgende stap het identificeren van die aandelen die het beste passen bij uw beleggingsstijl. Hieronder vindt u enkele ideeën op basis van drie risicotolerantieniveaus.

  • Lagere risicotolerantie

Beleggers met een lage risicotolerantie raadt The Motley Fool de volgende drie grote farmaceuten aan, die allemaal bezig zijn met de ontwikkeling van een vaccin:

klik om te vergroten

Pfizer ontwikkelt samen met partner BioNTech uit Duitsland het kandidaat-vaccin BNT162b2. Naar verwachting zullen de twee al in oktober zogeheten noodtoestemming voor gebruik van het vaccin aanvragen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

  • Meer risicotolerantie

De volgende geneesmiddelenfabrikanten hebben minstens één kandidaat-vaccin in de latere fase van de klinische proeven (dat verlaagt het risico), maar nog geen goedgekeurde producten op de markt gebracht (dat brengt risico met zich mee):

klik om te vergroten

Van deze drie biotechbedrijven heeft Moderna het meeste geld van buitenaf weten aan te trekken, waaronder tot 2,48 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

  • Hoogste risicotolerantie

Hier zijn twee biotechnondernemingen die nog in de beginfase zitten van klinische proeven. Deze zijn volgens The Motley Fool alleen geschikt voor beleggers met een sterk gestel:

klik om te vergroten

Het kandidaat-vaccin van Vaxart springt eruit omdat het wordt toegediend in tabletvorm, in plaats van via injectie.

Kijk ook naar overige mogelijkheden en uitdagingen

Alle bovengenoemde bedrijven hebben andere projecten in de pijplijn, en u doet er dan ook goed aan om daar ook naar te kijken in plaats van u blind te staren op de kandidaat-vaccins. Zelfs al flopt een bepaald vaccin, dan nog kan een bedrijf een interessante belegging vormen voor uw portefeuille.

Neem het Britse AstraZeneca. Deze farmareus is actief in verschillende blockbuster-franchises met sterke groeivooruitzichten, en heeft een pijplijn vol potentiële winnaars.

Kopen en in de gaten houden

Als u deze drie stappen hebt doorlopen, bent u klaar om te investeren. Hou er wel rekening mee dat de aandelen van dergelijke bedrijven goed in de gaten moeten worden gehouden. Immers, hun vooruitzichten kunnen van de ene dag op de andere volledig veranderen na bijvoorbeeld de resultaten van klinische studies of nieuws over overheidssteun.

Bovendien reageert de koers vaak minder sterk dan bij reguliere bedrijven op informatiemomenten als bijvoorbeeld kwartaalcijfers.

Lees ook: Zal biotech de eindstreep halen in de race naar een vaccin?