Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
22 aandelen die immuun zijn voor een tweede golf

22 aandelen die immuun zijn voor een tweede golf

Het aantal coronabesmettingen in Europa is weer flink aan het stijgen, vooral in landen als Frankrijk en Spanje. Nu de kinderen weer naar school gaan, werknemers terugkeren naar hun kantoren en de herfst eraan komt, is het volgens Barron’s een goed moment om uw portefeuille voor te bereiden op een mogelijke tweede besmettingsgolf.

Barron’s keek bij de selectie naar aandelen die zonder al te veel kleerscheuren uit de eerste golf zijn gekomen, met een koersdaling van minder dan 15% tussen 19 februari en het dieptepunt op 23 maart.

Unilever

Een koersdaling van 15%, zoals het Brits-Nederlandse consumentgoederenconcern Unilever heeft ervaren, klinkt heftig, maar daarmee dit aandeel nog steeds in de top 7,5% van de best presterende bedrijven in de Stoxx 600 tijdens deze periode. Verder staan alle aandelen op de lijst van Barron’s sinds 23 maart in de plus, en worden ze verhandeld tegen hoogstens 25 keer de verwachte winst.

Dit zijn de bedrijven in de Stoxx Europe 600 index die de coronacrash eerder dit jaar hebben overleefd, van 23 maart tot 23 juli koerswinst hebben geboekt, en winstgroei bieden op de lange termijn:

klik om te vergroten
Bron: FactSet

Vopak

De Nederlandse multinational Koninklijke Vopak NV is een van de grootste onafhankelijke olieopslagbedrijven ter wereld. De onderneming meldde eind juli dat zijn oliecapaciteit bijna volgeboekt was vanwege de wereldwijde ineenstorting van de vraag. Hoewel Vopak een stijging van de nettowinst liet zien in het tweede kwartaal, bleven de winstcijfers als gevolg van een aantal projectvertragingen achter bij de verwachtingen van analisten.

De andere twee Nederlandse aandelen in de lijst zijn Unilever, dat tegenvallende ijsverkopen tijdens de lockdowns compenseerde met de verkoop van desinfecterende zeep, handgel en schoonmaakproducten, en KPN, dat gestaag afnemende omzet al jaren compenseert door hogere tarieven te rekenen.

Colruyt

De Belgische detailhandelsreus Etablissementen Franz Colruyt, beter bekend als de Groep Colruyt, kwam in beeld na een sterke beursprestatie vorige maand. Het aandeel steeg in augustus met bijna 7%, wat 8,7% koerswinst betekent sinds 23 maart. Het bedrijf, eigenaar van supermarktketen en prijsvechter Colruyt, noteerde tijdens de beurscrash in februari en maart zelfs een koerswinst van 6,8%.

De omzet over het hele jaar tot eind maart steeg met 1,6% tot 9,6 miljard euro, mede vanwege de extra vraag tijdens de pandemie. Let wel, Colruyt onthulde in juni dat het voor het eerst in jaren marktaandeel had verloren, wat leidde tot een koersdaling.

Zie ook: Rijke Europeanen houden hand op de knip

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht