Word abonnee en neem Beursduivel Premium
3 aandelen om nooit meer te verkopen

3 aandelen om nooit meer te verkopen

'Onze favoriete aanhoudperiode is: voor altijd.' U kent ongetwijfeld de gevleugdelde uitspraak van superbelegger Warren Buffett, en het is geen gek idee om dat voorbeeld te volgen.

Sinds de Amerikaan in 1965 het roer van Berkshire Hathaway overnam, heeft het bedrijf een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 20% geboekt. Het totale rendement tussen 1965 en het einde van 2019 bedroeg maar liefst 2.744.062%.

Er zijn enkele criteria die beleggers kunnen aanhouden om de kans te vergroten dat een aandeel over tientallen jaren nog steeds succesvol is: koop een bedrijf dat marktleider is, een sterke geschiedenis heeft van innovatie of dat het vermogen heeft om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

De volgende drie bedrijven hebben volgens The Motley Fool een ding gemeen: ze hebben het vermogen om nog decennia te groeien.

Visa

Visa is goed voor meer dan 53% van het aankoopvolume van het voltallige Amerikaanse creditcardnetwerk, met een totaal van bijna 2.000 miljard dollar aan verwerkte betalingen - meer dan dat van de drie grootste concurrenten bij elkaar.

Het bedrijf heeft een enorm voordeel ten opzichte van zijn belangrijkste concurrenten, vooral in tijden van economische onzekerheid: het verwerkt weliswaar betalingen, maar het leent geen geld uit.

Visa betaalde onlangs 5 miljard dollar voor Plaid, een fintech die de informatie van gebruikers veiligstelt als ze hun bankrekeningen koppelen aan een toenemend aantal financiële apps.

Verder is de markt waarin Visa opereert nog lang niet verzadigd: het bedrijf schat dat er twee miljard mensen op de wereld zijn die nog geen betaalrekening hebben, en er jaarlijks 21 biljoen dollar contant wordt afgerekend.

Met zo’n groeipotentieel is het niet verrassend dat Buffett bijna 10 miljoen aandelen Visa bezit, ter waarde van bijna 2 miljard dollar.

Amazon

Amazon domineert niet één, maar twee industrieën: e-commerce en clouddiensten.

Volgens een schatting van eMarketer zal Amazon dit jaar maar liefst 38% van de online verkopen in de VS voor zijn rekening nemen. Ter vergelijking: naaste rivaal Walmart heeft minder dan 6% van die markt.

Ook in cloud computing is Amazon Web Services met een marktaandeel van 33% nog steeds de onbetwiste marktleider. Dat is meer dan zijn drie naaste concurrenten Microsoft, Google en Alibaba samen. De clouddienstentak is goed voor 25% van de omzet, en genereerde 65% van het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar van 2020.

Maar wat Amazon maakt tot een aandeel om voor altijd aan te houden is de bedrijfscultuur van innovatie en groei. Amazon begon ooit als een online boekhandel, maar is uitgegroeid tot een webwinkel die werkelijk van alles verkoopt.

Buffett heeft spijt dat hij niet eerder in Amazon is gestapt. Zijn positie van meer dan een half miljoen aandelen is inmiddels 1,66 miljard dollar waard.

Apple

De meeste bedrijven zouden blij zijn met één baanbrekend product, maar Apple heeft er in de loop der jaren meerdere op de markt gebracht: van de razend populaire iPod tot de iPhone, Apple Watch en draadloze AirPods.

Apple heeft vorig jaar ongeveer twee derde van alle winst op de wereldwijde markt voor mobiele telefoons veroverd, wat meer is dan zijn drie grootste concurrenten samen.

Verder heeft Apple de afgelopen jaren hard gewerkt aan snelle uitbreiding van zijn dienstenaanbod, waaronder het streamen van muziek en video, gaming per mobiele telefoon en digitale betalingen. Die strategie werpt zijn vruchten af, want de diensten maken nu al bijna 19% van de omzet over de afgelopen 12 maanden uit, waar dat vier jaar geleden minder dan 12% was.

Momenteel zit bijna de helft van het belegd vermogen van Berkshire Hathaway in aandelen Apple, wat het techbedrijf tot  de grootste holding maakt van Buffett. "We hebben ongeveer 5% van het bedrijf gekocht. Ik zou graag 100% bezitten", zei Buffett in 2018. "We zijn bijzonder gecharmeerd van de economie achter hun activiteiten, van het management en de manier waarop ze denken."

Dat is veel lof van een van 's werelds meest succesvolle investeerders.

Lees meer: 30 dividendaandelen voor langdurige inkomensgroei

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht