Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Shell verdient voordeel van twijfel'

'Shell verdient voordeel van twijfel'

Slechts iets meer dan een week geleden gaf Shell aan behoorlijk in de kosten te willen snijden om zo een slanker en minder complex bedrijf te worden. De gang zit erin, want vandaag werd bekend dat de oliegigant 7000 tot 9000 banen wil schrappen.

“Een belangrijke stap, want het leidt tot een serieuze kostenbesparing”, stelt analist Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. Hij verwacht echter niet dat het hierbij zal blijven. “Het is nog aan de lage kant voor een bedrijf dat 83.000 mensen in dienst heeft. Ik vermoed dat er een tweede slag komt.”

Welkome kostenbesparing, maar slechts tussenstap

Deze kostenbesparing is zeker welkom, maar betekent ook slechts een tussenstap in de energietransitie, zo schrijft hij. “Het is nu vooral wachten op de strategische review, die naar verwachting eind dit jaar naar buiten komt.” 

“In de update van vandaag wordt wel alvast gehint op de richting waar Shell heen wil. Een materiële verschuiving van de energiemix richting elektriciteit, biobrandstoffen, waterstof en andere duurzamere energievormen.”

Het is een zware opgave voor Shell. “De energietransitie raakt het bedrijf midscheeps en het management staat voor de lastige opgave de omslag van fossiele naar duurzame energie te maken.”

Voordeel van de twijfel

Toch heeft Shell beleggers nog genoeg te bieden, zo mogen we uit de woorden van de analist opmaken. 

“De financiële slagkracht, het sterke trackrecord van het management, het nog altijd aantrekkelijke dividend én het feit dat de rol van fossiele brandstoffen nog lang niet is uitgespeeld, spreken in het voordeel van het olieconcern. RDS verdient daarom het voordeel van de twijfel.”

Lees hierna: 'Te vroeg om de Shells van deze wereld af te schrijven'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht