Word abonnee en neem Beursduivel Premium
5 redenen om niet bang te zijn voor een beurscrash

5 redenen om niet bang te zijn voor een beurscrash

De opnieuw oplaaiende coronapandemie, rumoerige Amerikaanse presidentsverkiezingen, de moeizame besprekingen over een nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk... Er zijn allerlei redenen waarom beleggers een beurscrash voorspellen.

Toch is er geen reden voor angst, meent The Motley Fool. De beleggingssite somt hiervoor vijf redenen op.

Het is niet zozeer de vraag óf er een keer een beurscorrectie komt, maar wannéér. Want in de beursgeschiedenis zijn beurscorrecties bepaald niet ongewoon. Sinds 1950 is de S&P 500-index maar liefst 38 keer met minimaal 10% onderuit gegaan. Het gebeurt gemiddeld om de 1,84 jaar. Dus dat u nog een forse correctie gaat meemaken, is nagenoeg zeker.

Hoewel het natuurlijk heel vervelend is als de markt in elkaar klapt, is er geen reden om er wakker van te liggen, meent The Motley Fool, en wel om vijf redenen.

1. U verliest pas als u uw stukken verkoopt

Zolang u uw portefeuille aanhoudt, is er bij een dalende beurs alleen sprake van een papieren verlies. De koersen kunnen daarna nog herstellen, mits u de tijd heeft. Bedenk dat een bloedrode portefeuille slechts een tussenstand is. Het draait uiteindelijk om het rendement op langere termijn.

Ren dus niet in paniek naar de uitgang en wacht geduldig af tot het sentiment weer aantrekt. Zolang u gefocust blijft op uw lange-termijndoelen, is er geen reden om bang te zijn voor een tussentijdse correctie.

2. De slechtste beursdagen worden vaak gevolgd door de beste

Als het mogelijk was om de markt heel precies te timen, zou iedereen dat natuurlijk doen. Maar helaas beschikt niemand over een glazen bol. De beste strategie is bij een beurscorrectie is gewoon blijven zitten. De geschiedenis wijst namelijk uit dat de beste beursdagen vaak plaatsvinden vlak na een correctie.

J.P. Morgan heeft dat ooit uitgezocht. En wat bleek? Zes van de tien beste beursdagen van de S&P 500 tussen 1999 en 2018 vonden plaats binnen twee weken na de tien meest belabberde beursdagen. Wie in die periode langs de zijlijn had gestaan, was veel rendement misgelopen. Het gemiddelde jaarlijkse rendement zou dan uitkomen op 2,01%, tegen 5,62% voor de belegger die zijn portefeuille onaangeroerd had gelaten.

Om het wat concreter te maken: door het zinkende schip te verlaten zou de waarde van de portefeuille zijn gehalveerd.

Zie ook: Vier dingen die u kunt leren van rijke beleggers

3. Een beursdaling biedt koopkansen

Een beurscorrectie is een uitgelezen moment om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken. Veel beleggers durven geen orders in te leggen in een neergaande markt, uit angst dat de koersen nog verder omlaag gaan. Maar als u gelooft dat een bedrijf op de langere termijn succesvol is, kan een beurscrash juist een mooie koopkans zijn.

4. Herstel is onvermijdelijk

Alle 38 beurscorrecties in de afgelopen zeventig jaar zijn gevolgd door herstel. Soms vergde dat wat geduld, zoals tijdens de kredietcrisis van eind 2007. Maar de meeste correcties duren relatief kort. Gemiddeld moet u rekenen op zes maanden, aldus The Fool.

Hoe lang het ditmaal zal duren voor de beurs de weg omhoog weer vindt, is onzeker. Economen discussiëren over de vraag of het een V-, U-, danwel W-vormig herstel wordt. Maar voor langetermijnbeleggers is het niet zo interessant wie uiteindelijk gelijk krijgt. Vroeg of laat komt de beurs er weer bovenop.

5. Een crash is een zekerheid waarop u zich kunt voorbereiden

Er zit één groot voordeel aan een beurscrash die onvermijdelijk is: u kunt zich erop voorbereiden. Zorg ervoor dat u een buffer aanlegt om de klap van een economische neergang te kunnen opvangen, zodat u niet gedwongen wordt om uw aandelen te verkopen op het dieptepunt van de markt.

En is uw spaarpot groot genoeg, probeer dan nog wat extra opzij te leggen, zodat u straks kunt toeslaan als de beurzen omlaag denderen.

Lees ook: Hoe miljonairs beleggen tijdens een berenmarkt

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht