Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 chip-aandelen met potentie

5 chip-aandelen met potentie

Producenten van computerchips horen bij de winnaars van 2020. De sector is volgens C.J. Muse, een van de beste halfgeleideranalisten op Wall Street, nog lang niet uitgegroeid.

Zo staat het iShares PHLX Semiconductor indexfonds dit jaar ondanks de coronapandemie en de daaropvolgende recessie maar liefst 35% hoger. "Covid-19 heeft de digitalisering die in bijna elke industriële sector aan de gang is, versterkt", zei Muse tegen Barron’s.

Muse, voorheen bankier bij Lehman Brothers en nu analist bij Evercore ISI, voorspelt een omzetgroei voor de sector van 5% voor dit jaar, gevolgd door een stijging van 10% of meer in 2021.

De groei zal vooral worden aangejaagd door meer vraag naar clouddiensten en de komst van 5G. Verder verwacht Muse dat de vraag van autofabrikanten en andere industrieën zich zal herstellen.

Muse waarschuwt er wel voor dat een nieuwe besmettingsgolf of een vertraging in de heropening van de economie een negatief effect kan hebben.

Handelsbetrekkingen VS-China

De overwinning van de Democraat Joe Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft een grote impact op de halfgeleidersector, aldus Muse. Hij verwacht dat de handelsbetrekkingen tussen de VS en China zich zullen normaliseren, en dat China meer werk zal maken van het beschermen van intellectuele eigendommen.

Verder zou een uitgebreid pakket steunmaatregelen een positief effect hebben op het Amerikaans Bruto Binnenlands Product (BBP). Muse verwacht dat vooral leveranciers van apparatuur - bijvoorbeeld Lam Research, Applied Materials of KLA - de grote winnaars zullen zijn onder Biden. Texas Instruments daarentegen zou onder druk kunnen komen te staan vanwege een mogelijke verhoging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting, wat weer goed nieuws zou zijn voor NXP.

De analist verwacht een consolidatiegolf in de sector. China is bezig een binnenlandse halfgeleidersector op te bouwen die binnen 5 tot 15 jaar volgens hem een echte bedreiging zal vormen voor bedrijven uit andere landen.

ASML

Muse heeft hoge verwachtingen van de Nederlandse chipmachineproducent ASML, Nvidia, NXP, Teradyne en Micron Technology. "Omdat ASML is gevestigd in Nederland, zal het geen last hebben van Amerikaanse embargo's op apparatuur", aldus Muse, die wijst op de monopoliepositie van ASML op de markt voor EUV-(extreme ultraviolet lithografie)-technologie.

Evercore ISI heeft momenteel een koersdoel voor ASML van 375 euro, en verwacht dat de koers op de lange termijn naar 500 euro kan stijgen. ASML wordt momenteel verhandeld voor rond de 354 euro per aandeel.

NVIDIA

Nvidia is sterk in training en AI voor de toonaangevende cloudaanbieders en het bedrijf "creëert het platform voor kunstmatige intelligentie", aldus Muse.

Als Nvidia daarmee succesvol is, ziet Muse de winst per aandeel nog wel stijgen van ongeveer 15 dollar volgend jaar naar 25 dollar in 2025. Hij zou zijn huidige koersdoel dan verhogen van 600 naar 1.000 dollar in de komende drie jaar. Dat zou bijna neerkomen op een verdubbeling, want Nvidia wordt momenteel voor circa 532 dollar verhandeld.

NXP

NXP is voor de helft van zijn omzet afhankelijk van de auto-industrie. Muse verwacht dat de omzet van NXP dankzij zijn sterke positionering in bijvoorbeeld radarsystemen en accumanagement voor electrische voertuigen jaarlijks met 12% zal stijgen.

Het aandeel noteert momenteel circa 146 dollar. Evercore ISI heeft een koersdoel van 160 dollar per aandeel, maar dat is volgens Muse aan de voorzichtige kant.

Teradyne

Teradyne test chips en andere computeronderdelen. Daarnaast heeft het een afdeling die industriële robots maakt.

Evercore ISI heeft een koersdoel van 110 dollar nu (wat neer komt op 10% upside), en 140 dollar op de lange termijn.

Micron Technology

Tot slot raadt Muse Micron Technology aan. Dit bedrijf had last van de pandemie, die leidde tot minder vraag naar zijn geheugenchips. Maar de verwachting is dat er in 2021 tekorten zullen zijn, en dan kan de huidige koers volgens Evercore ISI met 50% omhoog.

Lees ook: 5 techaandelen om te houden