Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Hoe te investeren in de groene energie-hausse

Hoe te investeren in de groene energie-hausse

De overgang van fossiele naar schone energie is in volle gang, en zal met de winst van Biden in de VS nog verder versnellen, zo schrijft Forbes.

De regering-Biden, die op 20 januari het stokje overneemt van de Republikeinse president Donald Trump, heeft al verklaard de VS te willen positioneren als wereldleider op het gebied van schone energie.

In 2050 CO2-neutraal

Zijn team heeft een ambitieuze plannen, waaronder een een CO2-neutrale Amerikaanse economie tegen 2050. Daartoe wordt over de komende 10 jaar 400 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie en innovatie, en richten de Amerikanen een nieuw onderzoeksbureau voor klimaattechnologie op.

Verder wil de regering-Biden rond 2035 de CO2-uitstoot van de Amerikaanse huizenvoorraad met de helft verminderen en de energiesector opschonen. In combinatie met een grootschalig infrastructuurplan zal deze overgang naar schatting ook nog 10 miljoen banen opleveren.

De Europese Commissie heeft zich ten doel gesteld om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te hebben. Groene energie zal de komende jaren dus een belangrijk investeringsthema worden.

Hoe kunt u als belegger profiteren van deze hausse?

Wat beleggen in groene energie nu zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat een aantal alternatieve energiebronnen economisch levensvatbaar is geworden vanwege de dalende kosten. Veel voltooide projecten op het gebied van schone energie hebben hoge marges en een gestage kasstroom gegenereerd.

Randy Watts, hoofd beleggingen van O’Neil Global Advisors, zet in het artikel van Forbes een aantal opties op een rij.

Indexfondsen

Om het risico te spreiden, kunnen beleggers kiezen voor een groene energie-indexfonds, zoals het First Trust Nasdaq Clean Edge Energy Index Fund of het Invesco CleanTech indexfonds. Beide staan, na een dip tijdens de coronacrash in maart, op recordhoogte.

Andere indexfondsen, waaronder het Invesco Solar indexfonds, het First Trust Global Wind Energy Fund en het iShares Global Clean Energy indexfonds staan op het hoogste niveau in decennia. Watts raadt aan deze fondsen te kopen op de dip.

Aandelen

Watts geeft de voorkeur aan bedrijven die opslagcapaciteit (accu's) voor wind- en zonne-energie leveren, vooral in gebieden met een overheidsbeleid dat duurzame energie bevordert. Verder heeft hij hoge verwachtingen van ondernemingen die zich specialiseren in het verwijderen van CO2 uit de atmosfeer, het produceren van innovatieve bouwmaterialen of het ontwikkelen van technologieën om waterstof te gebruiken als energiebron.

Bij Nederlandse beleggers zal vooral laadpalenproducent Alfen op de radar staan, maar er zijn nog legio andere beleggingsmogelijkheden.

Neem Tesla, ‘s werelds grootste producent is van elektrische voertuigen, dat een marktwaarde heeft van maar liefst 560 miljard dollar. Het bedrijf van Elon Musk produceert ook batterijen voor het opslaan van energie voor zowel huishoudens als bedrijven. Dit is volgens Watts een markt met veel groeipotentie.

Enphase Energy levert micro-omvormers voor zonnepanelen, die de zonne-energie omzetten in stroom. Het bedrijf heeft de laatste paar jaar flink aan marktaandeel gewonnen, terwijl de winst sinds 2018 meer dan vertienvoudigd is.

Het snelgroeiende Solaria exploiteert zonneparken in Spanje, Uruguay en Italië. De omzet steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 102% en de winst per aandeel nam met maar liefst 167% toe.

Neoen exploiteert wind-, zonne- en energie-opslaginstallaties in 13 landen, waaronder Frankrijk, Australië, Mexico en Argentinië. In het derde kwartaal van 2020 produceerde het 2.154 megawatt aan capaciteit, en dat was een stijging van 21% op jaarbasis.

Van de capaciteit staat 85% onder langlopende contracten, waaronder een recentk ondertekende overeenkomsten met Google Finland. Watts verwacht een stijging van de netto-winst met 50% de komende twee jaar.

Enkele andere namen die volgens Watts de moeite waard zijn: windproducent Orsted, schone-dieselleverancier Neste, batterijnamen LG Chemical en Samsung SDI, en brandstofcelbedrijven Plug Power en Ballard Power Systems.

'Groene energie hoort in iedere portefeuille'

Net als de biotechnologie de afgelopen 30 jaar biedt groene energie beleggers de kans om deel te nemen aan een grote opkomende groei-industrie die niet erg afhankelijk is van economische omstandigheden. Volgens Watts hoort groene energie deel uit te maken van de portefeuille van elke groeibelegger.

Zie ook: RBC: Oliebedrijven, stoot duurzame energie af

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht