Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kooplijst 2021: Peter Paul de Vries

Kooplijst 2021: Peter Paul de Vries

We hebben nog enkele uren te gaan en dan luiden we het nieuwe jaar in. Op de valreep van het beleggingsjaar blikt Peter Paul de Vries, CEO van investeringsmaatschappij Value8, kort terug op 2020 en wijst hij zijn drie favorieten voor 2021 aan.

De Vries verwachtte voor 2020 een minder goed beursjaar dan 2019, met een AEX die het jaar 2020 zou afsluiten in de bandbreedte van 615-635. Zijn schatting voor de slotstand van het beursjaar 2020 was 625,42. Vandaag 31 december rond 10.30 uur noteerde de AEX 625,4. Zijn schatting kan dus nog uitkomen!

Het probleem van de Kooplijsten is volgens hem dat je afhankelijk bent van de toevallige koersen op 31 december en dat je gedurende het jaar niet kunt bijsturen. In het echte beleggen kan dat wel. “Een jaar geleden zagen we best wat wolken boven de beurs, maar kon niemand bevroeden dat de wereld zou worden gegijzeld door Covid-19.”

Terugblik op Naspers, Facebook en Hunter Douglas

“Tegen die achtergrond ben ik erg tevreden over mijn drie tips voor 2020: Naspers, Facebook en Hunter Douglas. Naspers is de Zuid-Afrikaanse holdingmaatschappij boven Prosus, dat zelf weer een groot belang houdt in Tencent. Naspers noteert in Zuid-Afrikaanse rand en steeg in die munteenheid van 230.000 naar 293.000.” De Amerikaanse notering steeg van 32,56 tot 41 dollar, nog steeds een mooie plus.

Zijn tweede tip voor 2020, Facebook, stond eind vorige jaar op 204 dollar. De Vries adviseerde om op de dip te kopen, richting 180 dollar. De koers is in 2020 met 35% gestegen tot 274 dollar. En die dip kwam er overigens. Op het dieptepunt stond het aandeel Facebook zelfs beneden 150 dollar. De vraag is dus of De Vries daadwerkelijk op die correctie heeft gekocht. “Gelukkig wel, ik heb op koersen rond 150 dollar gekocht, maar helaas te snel weer verkocht”.

Zijn derde kooptip was Hunter Douglas. “Natuurlijk was dat een ondergewaardeerd aandeel. Slechts 8,5 keer de winst voor een marktleider op het gebied van raambekleding met het sterke merk Luxaflex”. Heeft Hunter Douglas een goed 2020 gehad? “De verkoop van raambekleding is afhankelijk van consumentenvertrouwen en koopgedrag. Luxaflex had daardoor een heel moeilijk tweede kwartaal. Nu probeert grootaandeelhouder Sonnenberg de resterende aandelen voor een heel lage prijs, 64 euro, van de beurs te halen.” Hunter Douglas leverde een plus op van ongeveer 11%. 

Op zoek naar groei

Voor 2021 houdt De Vries vast aan zijn favorieten van de afgelopen jaren. “Ik blijf op zoek naar groei. De Chinese economie groeit nog steeds 6% of meer per jaar. Ook in China gaat de digitalisering razendsnel. Dat betekent dat internetbedrijven in China dubbele wind in de zeilen hebben."

De derde tip is bedoeld om te profiteren van de enorme schuldenbubbel die wordt opgebouwd door oplopende overheidstekorten en geldcreatie door centrale banken. De Vries is van mening dat daardoor de vraag naar waardevaste activa, zoals edelmetaal zal stijgen.

1. Naspers

Naspers was vorig jaar al de nummer 1 tip van De Vries en is dat nu weer. Waarom? De Vries stelt dat de argumenten om vorig jaar voor Naspers niet aan kracht hebben verloren.

"Verreweg het belangrijkste bezit van Naspers is het belang in het in Amsterdam genoteerde Prosus, dat een groot belang houdt in Tencent en verder een mooie portefeuille houdt van internetbelangen, denk aan C-Trip, OLX en Delivery Hero. Naspers heeft verder nog belangen in het grootste mediabedrijf en de grootste webshop van Zuid Afrika in portefeuille: Het Chinese Tencent. Dat laat indrukwekkende groeicijfers zien: een omzetgroei van 29% in het derde kwartaal van 2020 en ik verwacht dat die trend nog zo 5 jaar kan aanhouden."

"De discount ten opzichte van de waarde van het Tencent belang en de andere internet-investeringen schommelt nog steeds rond de 40 a 50%. Het grote verschil met vorig jaar is dat Naspers en Prosus iets aan die discount willen gaan doen. Er is een substantieel aandeleninkoopprogramma gestart waarbij voor 1,4 miljard dollar aandelen Naspers en voor 3,6 miljard dollar aandelen Prosus zullen worden ingekocht. Een koersstijging van 40 naar 50 dollar of meer, zou mij niet verbazen", aldus de Value8-topman. 

2. Alibaba

De Vries kwalificeert het aandeel Alibaba als een riskante kooptip. "Het nieuws is de afgelopen maanden negatief tot zeer negatief. Het belangrijkste is dat oprichter en grootaandeelhouder Jack Ma in oktober 2020 de Chinese autoriteiten tegen zich in het harnas heeft gejaagd met klachten over de overheid over het tegenhouden van financiële innovatie. Uiteindelijk heeft dat gezorgd voor uitstel (of afstel) van de beursgang van ANT. Inmiddels wordt onderzoek gedaan naar ongewenste marktdominantie van Alibaba. En dan zijn er nog de pogingen om Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurs te verdrijven."

Als gevolg van die tegenslagen is de koers van het aandeel Alibaba met 30% gedaald. Zelfs mét al die donkere wolken zijn de fundamentals van het bedrijf erg goed, aldus De Vries. "Het aantal gebruikers van de e-commerce-platformen van Alibaba is gegroeid naar bijna 900 miljoen. De omzetgroei bedroeg in het derde kwartaal 2020 30%, de winstgroei 37%. Een strengere Chinese overheid zal de groeimoter misschien vertragen, maar niet stilzetten. De waardering van het aandeel is alleszins redelijk. Misschien moet de winsttaxatie voor 2022, van 12,50 dollar per aandeel iets omlaag. Maar een dergelijk groeibedrijf voor 20 keer de winst is een koopje. Over een jaar kan dit aandeel 300 tot 325 dollar staan."

3. First Majestic Silver

De laatste tip is een wat vreemde eend in de bijt: First Majestic Silver. Met die aandelen wil de Vries zich wapenen tegen de uitholling van de waarde van geld.  “We zien stijgende prijzen van aandelen, van onroerend goed en van edelmetaal. Uitgedrukt in geld. Als we teller en noemer verwisselen kom je tot een andere conclusie, namelijk dat de waarde van geld sterk is gedaald.”

De Vries adviseert beleggers zich te beschermen tegen die geldontwaarding, tegen de massale geldschepping door centrale banken en de sterk oplopende overheidstekorten. "Edelmetaal is daartegen een goede bescherming. Ik verwacht dat goud en zilver over een jaar aanzienlijk hoger zullen staan dan nu. Je kunt dus goud en zilver kopen, maar goud- en zilverproducenten zullen versterkt profiteren."

Hij verwacht dat goud het komend jaar nieuwe all time highs zal neerzetten en met tenminste 10% zal stijgen. De zilverprijs kan nog veel sterker stijgen. Vandaar dat hij zijn oog heeft laten vallen op First Majestic Silver, dat drie zilvermijnen in Mexico exploiteert en jaarlijks meer dan 20 miljoen ounce zilver produceert. De gemiddelde kosten bedragen ongeveer 13 dollar per ounce, zodat First Majestic bij de huidige zilverprijs van 26 dollar goed winstgevend is. Dit aandeel kan naar 20 dollar en meer, aldus De Vries. 


De Vries houdt privé een belang in  Alibaba en Naspers, Value8 houdt een bescheiden aandelenbelang in First Majaestic Silver.

Lees ook: Kooplijst 2021: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2021: Martin Crum

Lees ook: Kooplijst 2021: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2021: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2021: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2021: Nico Inberg

Lees ook: Kooplijst 2021: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2021: Jos Versteeg