Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Amazon is een waardeaandeel geworden'

'Amazon is een waardeaandeel geworden'

Amazon is de grootste online retailer ter wereld. Toch is de koers in de afgelopen drie maanden met slechts 8% gestegen.

Volgens Investorplace wijst dit op natuurlijke evolutie van het bedrijf van groei- naar waardeaandeel.

Het aandeel Amazon noteert rond de 3100 dollar. Dat is maar liefst 92,5 keer de winst van vorig jaar, en ongeveer 5 keer de verwachte omzet van 321 miljard dollar.

Volgens Investorplace is dit een erg hoog niveau voor een detailhandelaar.  Maar voor een techaandeel is het juist erg goedkoop. Ter vergelijking: Oracle wordt verhandeld tegen 5 keer de omzet en Microsoft heeft een multiple van 11.

23% upside

Amazon komt op donderdag 4 februari met kwartaalcijfers. Analisten verwachten een winst van 7,01 dollar per aandeel op een omzet van 112,53 miljard (tegen 87,43 miljard dollar het jaar ervoor). Als Amazon zo hard door blijft groeien, is het volgend jaar groter dan Walmart.

Analisten zijn nog steeds enthousiast over het aandeel. Volgens Tipranks geven 31 van de 32 analisten die het bedrijf volgen op Wall Street Amazon een koopadvies, met een gemiddeld koersdoel van 3811 dollar. Dat is 23% hoger dan de huidige koers. Mocht het bedrijf dit realiseren, dan gaat het daarmee richting een marktwaarde van 2000 miljard dollar.

Controversieel

Amazon wordt op dit moment wel genoemd in een aantal controverses. Zo is de Amerikaanse staat Connecticut onlangs een mededingingsonderzoek gestart naar Kindle, de e-boekactiviteiten van Amazon. Verder besloot Amazon onlangs om Parler, een rechts sociaal netwerk, af te sluiten.

Hoewel de online retailer zich in het verleden kritisch heeft uitgelaten over de lage lonen bij Walmart, liggen de startsalarissen bij Amazon onder het gemiddelde in de logistieke sector in de VS. Sommige werknemers hebben inmiddels het idee geopperd om een vakbond te beginnen, iets wat nu toe ongehoord was binnen Amazon. Vicepresident Tim Bray, die in mei opstapte, sprak zelfs van een "giftige bedrijfscultuur".

Verder hebben oprichter Jeff Bezos en zijn familie hun fortuin met maar liefst 116 miljard dollar zien toenemen tijdens de pandemie, terwijl miljoenen Amerikanen hun baan zijn kwijtgeraakt.

Amazon staat niet stil

Toch blijft Amazon in ontwikkeling. Het concern is niet alleen de favoriete kruidenier van Amerika, maar ook uitgegroeid tot een grote speler op het gebied van sport en entertainment, van podcasts tot uitzendingen van Italiaans voetbal en de productie van een prequel van Lord of the Rings. Geen wonder dat Wall Street hoge verwachtingen heeft van de toekomstige advertentie-inkomsten.

Volgens beleggingsexpert Louis Navellier van Investorplace is het aandeel fair geprijsd. Amazon ondergaat momenteel een natuurlijke rotatie, waarbij het gewild is onder beleggers met een lange horizon en gedumpt wordt door speculanten op zoek naar snelle, grote winst.

De toekomst

Investorplace is van mening dat Amazon binnen een paar jaar deel zou moeten uitmaken van de Dow Jones-index. Het bedrijf is te groot om te negeren en de Dow heeft de groei van Amazon nodig om te blijven stijgen.

Op een gegeven moment zal Amazon het aandeel splitsen en overgaan tot het uitkeren van dividend. Bray zou graag een volledige scheiding zien tussen de online winkel en de clouddiensten van Amazon. Daarmee zou de evolutie van Amazon van groei- naar waardeaandeel voltooid zijn, concludeert Investorplace.

Lees ook: 'Aandelensplitsing maakt Amazon extra aantrekkelijk'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht