Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'ING houdt zich goed staande in crisis'

'ING houdt zich goed staande in crisis'

ING Groep doorstaat de crisis goed, zo mogen we uit een update van analist Martin Crum opmaken. De bank hoefde in het vierde kwartaal minder opzij te zetten voor slechte leningen dan gevreesd, waardoor de nettowinst ruim boven de verwachting uit kwam.

"Dat is een meevaller voor beleggers in ING. De schade over geheel 2020 blijft overigens fors: de bank heeft in totaal 2,7 miljard euro in de ‘stroppenpot’ moeten stoppen, en daardoor de is de jaarwinst ongeveer gehalveerd. Maar gezien de impact van de crisis geldt ook als meevallend", aldus Crum.

De almaar afkalvende rentemarge helpt niet mee. “Het laatste kwartaal van dit jaar boekte ING 3,34 miljard euro aan rentebaten en dat was over dezelfde periode van 2019 nog afgerond 3,6 miljard euro.”

De totale omzet in 2020 was 17,6 miljard euro, tegenover 18,3 miljard euro over heel 2019. “Een beperkte daling van 4% en dat heeft de bank voor een belangrijk deel te danken aan aanhoudend gunstige marktomstandigheden op de huizenmarkt.”

Kosten structureel hoger

De kosten daarentegen blijven maar door stijgen. Dit komt onder andere door hogere kosten voor bankentoezicht en compliance.

"Dit is voor een belangrijk deel structureel van aard, dus het ligt voor de hand dat de bank op zoek is naar additionele kostenbesparingen. Sluiting van bankkantoren en geldautomaten bijvoorbeeld, maar ook het schrappen van kantoorbanen als gevolg van een verdere digitalisering van de bank", aldus Crum.

Dividend

Positief is het uit te keren van een interim-dividend van 0,12 euro per aandeel, zegt hij. “ING heeft nog afgerond 2,8 miljard euro, of 0,72 euro per aandeel, beschikbaar om uit te keren aan aandeelhouders. Dit kan wel pas nadat de restricties van de ECB weg zullen vallen, wat naar verwachting per 1 oktober van dit jaar is.”

Al met al blijft de analist optimistisch over het aandeel. “ING Groep is coronajaar 2020 relatief goed doorgekomen, beter in ieder geval dan aartsrivaal ABN Amro, dat 2020 nipt in de rode cijfers afsloot. Dat de bank weer overgaat tot het uitkeren van dividend, zelfs iets meer dan initieel ingeschat, stemt positief.”

Lees verder: 'Welkome ontwikkeling voor ING'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht