Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'170 miljard klaar om aandelenmarkt in te stromen'

'170 miljard klaar om aandelenmarkt in te stromen'

De Amerikaanse aandelenmarkt zou dit jaar een kapitaalinstroom kunnen zien van maar liefst 170 miljard dollar, afkomstig van een nieuwe generatie jonge, enthousiaste particuliere beleggers. Dat stellen Parag Thatte, Srineel Jalagani and Binky Chadha, analisten van Deutsche Bank. 

Zij baseren hun stelling op een mogelijk coronasteunpakket van de regering-Biden ter waarde van 465 miljard dollar. 

Nieuwe generatie

De S&P 500 index is sinds de coronacrash vorig jaar maart met maar liefst 75% gestegen. Dat kan volgens Deutsche Bank deels verklaard worden door een nieuwe generatie beursbeleggers.

De analisten wijzen op een rondvraag onder 430 Amerikaanse gebruikers van online broker platforms tussen 5 en 9 februari van dit jaar, waarvan 61% jonger was dan 34 jaar. 37% van de respondenten zei van plan te zijn om eventuele toekomstige stimuleringscheques te gaan beleggen. 

Minder angstig en deskundiger

Deutsche Bank kwam volgens Marketwatch tot een opmerkelijke conclusie: de nieuwe generatie beleggers zou minder angstig en zelfs deskundiger zijn dan hun voorgangers. 

"De groep nieuwe individuele beleggers vertoont verschillende kenmerken die duidelijk verschillen van de groep die al langer handelt, en vertoont met name een groter gebruik van hefboomfinanciering, optiehandel en afhankelijkheid van sociale media voor beleggingsadvies", aldus Deutsche Bank.

Zo zei de helft van de ondervraagden vaak in opties te handelen. 45% van de jonge beleggers zei in het afgelopen jaar voor het eerst belegd te hebben.  

GameStop

Jonge beleggers staan dit jaar in het middelpunt van de belangstellingen, met name vanwege de geschiedenis rond de worstelende Amerikaanse computerspelletjesketen GameStop.

De koers van GameStop maakte vorige maand enorme sprongen nadat een groep beleggers via het sociale mediaplatform Reddit de koers opdreef om een zogeheten short squeeze te bewerkstelligen. De saga rond GameStop is nog lang niet voorbij, want op woensdag steeg de koers met 100%. 

Millennials zien toekomst zonnig in

Hoewel veel experts of Wall Street zich zorgen maken over de hoge waarderingen van sommige aandelen en de hoge volatiliteit, zegt 42% van de jonge beleggers in aandelen te investeren omdat ze verwachten dat het een goed rendement oplevert. Millennials zien de toekomst zonnig in: 62% van mening is dat aandelen momenteel een goede belegging zijn, terwijl slechts 25% neutraal is.

Voor de komende drie maanden verwacht 53% van de jonge beleggers dat de aandelen zullen blijven stijgen, terwijl 68% denkt dat de beurzen het komende jaar zullen toenemen.

Zodra de economie heropent, zijn jonge beleggers van plan hun aandelen aan te houden, of meer bij te kopen. 

Lees meer: Topman Robinhood: Beleggen is de nieuwe American Dream

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht