Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Blijf beleggen, zelfs in tijden van grote marktschommelingen

Blijf beleggen, zelfs in tijden van grote marktschommelingen

Hoewel de rust sinds kort weer is teruggekeerd op de financiële markten, was er dit jaar behoorlijk veel volatiliteit. Hoe kunt u daar als belegger het beste mee omgaan?

Een handige manier om de marktvolatiliteit te meten is met de Cboe Volatility Index (VIX), ofwel de 'angstindex'. Als de VIX laag staat, duidt dat op lage volatiliteit op de korte termijn in de S&P 500-index. Als het niveau stijgt, duidt dat op een hogere volatiliteit. Zo schoot de VIX vorig maart omhoog vanwege paniek op de markten over de coronapandemie. 

Op dit moment staat de VIX op het laagste niveau sinds februari vorig jaar, voordat de pandemie zich aandiende en de lockdowns begonnen. Die lage niveaus wijzen erop dat de markten op een ordelijke manier evolueren, zonder grote opwaartse of neerwaartse verrassingen.

Als je inzoomt is elke rechte lijn een zaagtand

Maar wat is volatiliteit nu precies? Simpel gezegd is volatiliteit de snelheid waarmee de koers van een aandeel in beide richtingen beweegt.

Op de korte termijn zijn aandelen altijd volatieler dan als je uitzoomt: het niveau van de VIX schommelt meestal tussen de 10% en 20%, en het is niet ongebruikelijk om pieken te zien. Over een langere periode genomen bedraagt de gemiddelde volatiliteit van de S&P 500 ongeveer 15%.

Hoe kunt u dit alles gebruiken bij uw eigen beleggingen?

Ten eerste is het volgens Forbes goed om te weten wat er precies aan de hand is op de markten. Eén groot dagverlies is nog geen trend. Zelfs als de markten gedurende meerdere sessies lager eindigen, betekent dat niet dat we op weg zijn naar een crash.

In oktober en november bijvoorbeeld, in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waren de beurzen in mineur. Maar dergelijke marktschommelingen zijn het gevolg van onzekerheid. Zodra beleggers vertrouwen hadden in de verkiezingsuitslag, veerden de markten weer op.

Ten tweede is het beter om niet constant de waarde van uw portefeuille te checken. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan.

Beurzen stijgen

Ondanks de normale volatiliteit op de korte termijn, leert de geschiedenis ons dat de markten uiteindelijk tot rust zullen komen, en hun weg omhoog weer zullen vervolgen.

Neem de coronacrash van maart vorig jaar. Deze grote daling werd dankzij de steun van de centrale banken al snel een halt toegeroepen. Daarna volgde snel herstel. De aandelenmarkten in de VS stegen in augustus zelfs naar nieuwe hoogtepunten, en eindigden het jaar op recordhoogte.

Als u na de crash uit de markt zou zijn gestapt, was u veel winst misgelopen. Paniekverkopen in tijden van hoge volatiliteit hebben zelden zin.

Lees ook: Bang voor een crash? 5 tips

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht