Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Schaarste in de halfgeleidersector, goed of slecht voor beleggers?

Schaarste in de halfgeleidersector, goed of slecht voor beleggers?

Na een vraagexplosie vanwege de pandemie kampt de halfgeleiderindustrie momenteel met grote tekorten aan computerchips. Maar de impact hiervan verschilt per chipproducent.

Vorig jaar nam de vraag naar computerchips voor laptops, gaming-apparatuur en internetinfrastructuur sterk toe vanwege de uitrol van 5G-communicatie in combinatie met de pandemie. Tegelijkertijd daalde de vraag naar computerchips voor de auto-industrie en industriële toepassingen sterk.

Nu de vraag hoog blijft en er op korte termijn weinig extra productiecapaciteit is, zal de schaarste naar verwachting minstens tot volgend jaar aanhouden.

Het zal u niet verbazen dat deze ontwikkeling heeft geleid tot een sterke rally in aandelen van halfgeleiderfabrikanten. Zo is de PHLX Semiconductor Index in de afgelopen 12 maanden met 92% gestegen. De S&P 500-index deed in dezelfde periode plus 50%, en de techzware Nasdaq +65%.

Marketwatch bekeek de gevolgen van de schaarste voor de diverse sectoren. Dit is wat u moet weten als u wilt beleggen in halfgeleideraandelen.

Auto’s

De computerchipschaarste heeft vooral de auto-industrie hard geraakt. Zo liet Ford Motor vorige maand weten de productie op een aantal locaties te moeten stilleggen vanwege een gebrek aan chips. Ook andere autofabrikanten kampen met productieproblemen.

Toen de pandemie toesloeg, annuleerden veel autofabrikanten al hun orders omdat de vraag naar auto's afnam. Toen die weer aantrok, stonden de autofabrikanten achteraan in een lange wachtrij. Ook de sneeuwstormen in Texas hebben de toeleveringsketen verstoord.

Maar volgens analisten zitten er veranderingen aan te komen. "We gaan een aantal radicale veranderingen zien in het supply chain management als gevolg van wat er het afgelopen jaar is gebeurd", zei Glenn O'Donnell, onderzoeksdirecteur bij Forrester.

Maribel Lopez, hoofdanalist bij Lopez Research, vertelde MarketWatch dat de ontwikkeling van veel producten die afhankelijk zijn van elektronische componenten vaak maanden of jaren in beslag neemt, en kwetsbaar is omdat onderdelen niet zomaar kunnen worden 'omgewisseld'. Als bijvoorbeeld de microcontroller ter waarde van 50 dollarcent die de veiligheidsgordel bedient niet op voorraad is, kan de auto niet gebouwd worden.

Texas Instruments, Analog Devices, het in Nederland gevestigde NXP Semiconductors, het Duitse Infineon Technologies, het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en het Japanse Renesas Electronics zijn de belangrijkste leveranciers van computerchips voor de auto-industrie. "Die verschepen alles wat ze maken", zei analist Stacy Rasgon van Bernstein.

PC's

De markt voor PC's kreeg een enorme impuls toen miljarden mensen over de hele wereld massaal thuis moesten werken of studeren om het virus in te dammen. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de verkoopvolumes in 2021 met 18% zullen toenemen tot een record van 357,4 miljoen stuks, na een stijging met bijna 13% vorig jaar.

De vraag is hoe lang die vraag zal aanhouden nu het leven weer langzaam normaal wordt en we langzamerhand weer naar school en kantoor mogen gaan.

De markt voor pc-chips wordt gedomineerd door Intel and Advanced Micro Devices (AMD), dat steeds meer marktaandeel van Intel afsnoept. Verder concurreert AMD ook met de grotere rivaal Nvidia op het gebied van GPU's, oftewel grafische kaarten.

Zowel Nvidia als AMD profiteren volgens Rasgon van "enorme aanbodbeperkingen" als gevolg van de komst van nieuwe gaming consoles, en een hernieuwde belangstelling voor het minen van cryptomunten.

Smartphones

Ook de productie van smartphones heeft last van het bevoorradingstekort. Zo zei Qualcomm onlangs dat het veel meer producten zouden hebben verkocht als er geen aanbodbeperkingen waren geweest.

Toch zullen chipleveranciers aan de mobiele telefoonindustrie, waaronder het Taiwanese MediaTek, Broadcom, Skyworks Solutions, Cirrus Logic, Qorvo en STMicroelectronics volgens Rasgon minder profiteren van de schaarste dan andere bedrijven.

"De vraag naar eenheden is niet super geweest", aldus de analist van Bernstein. "Smartphoneverkopen zijn al een tijdje zwak... Mensen zien minder noodzaak om te upgraden." Volgens Rasgon is de consumentenvraag naar 5G-telefoons "nul".
"Mensen kopen 5G-telefoons omdat dat is wat er toevallig wordt verkocht", zei hij.

Chipproducenten

Toen de computerchipschaarste zich voor het eerst openbaarde tijdens de pandemie, draaiden de fabrieken over de hele wereld al op volle toeren en hadden ze bestellingen die tot enkele maanden opliepen. Deze high-tech fabrieken produceren die siliciumwafers die in computerchips worden gebruikt.

De schaarste heeft veel producenten ertoe aangezet om honderden miljarden dollars te investeren in de bouw van nieuwe faciliteiten. Dat is echter niet alleen een duur maar ook een langdurig proces, aangezien er gemiddeld twee jaar verstrijkt tussen het leggen van de eerste steen en de productie van de eerste wafers.

Zo is Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) van plan om de komende drie jaar tot 100 miljard dollar te investeren in nieuwe fabrieken, terwijl Intel 20 miljard dollar zal besteden aan het upgraden van zijn fabrieken om zich te ontwikkelen tot een derde partij die de wafers van andere bedrijven produceert.

De VS heeft bovendien 50 miljard dollar toegezegd voor de uitbouw van de binnenlandse infrastructuur voor de fabricage van computerchips. "De uitbreidingen die we de komende twee jaar zien aankomen, zullen vrij agressief zijn", zei O'Donnell van Forrester. "Er wordt veel kapitaal geïnvesteerd."

De grote winnaars

O' Donnell verwacht dat de tekorten nog wel even aan zullen houden. De grote winnaars zullen de bedrijven zijn die de zeer gespecialiseerde - en dure - apparatuur maken die wordt gebruikt om computerchipfabrieken mee te bouwen. Dat zijn onder meer Lam Research, KLA Corp., Applied Materials, het Nederlandse ASML Holding, Entegris, MKS Instruments en Teradyne.

Chinese chipfabrikanten

De invloed van geopolitieke factoren op de computerchipsector moet daarnaast niet over het hoofd worden gezien.

Sinds de VS China in de handelsoorlog van verschillende componenten heeft uitgesloten, hebben Chinese bedrijven zoals Huawei hun heil elders moeten zoeken en worden ze gedwongen om onafhankelijker te worden. Dat zou de VS wel eens parten kunnen gaan spelen wat concurrentie betreft, zei O'Donnell. "China wordt een sterkere speler, gewoon uit pure noodzaak", besloot hij.

Lees ook: ASML blijft nog even op chipfeestje

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht