Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze 4 sectoren kunnen óók profiteren van economisch herstel

Deze 4 sectoren kunnen óók profiteren van economisch herstel

Het zal geen verrassing zijn dat aandelen van veel hotelketens en luchtvaartmaatschappijen weer flink zullen aantrekken als de wereldeconomie verder herstelt van de coronacrisis. Maar er zijn nog meer sectoren met goede papieren.

We zetten er vier voor u op een rij.

Cosmetica

Veel mensen werken nog steeds vanuit huis, maar het zal niet lang meer duren voordat we weer vaker naar kantoor gaan. Analisten van Wells Fargo onderzochten waar mensen hun geld aan willen besteden zodra de economie weer volledig is heropend. Wat blijkt? Consumenten staan te popelen om make-up en verzorgingsproducten in te slaan. 

Er bestaat zelfs zoiets als het lipstickeffect. De theorie is dat consumenten bij een economische crisis eerder geneigd zullen zijn om goedkopere, bescheiden luxeproducten te kopen. Dus geen dure tassen, maar lippenstift dus: luxeproducten met een laag prijskaartje. Analisten voorzien dat cosmeticabedrijven na de crisis in waarde kunnen stijgen. 

Lees meer: L'Oréal voorziet boom na pandemie

Discountwinkels

In Nederland kennen we discountwinkels als Action, Big Bazar en Op=Op, die al jaren enorm populair zijn. In het buitenland, vooral in de Verenigde Staten, vinden we veel goedkope kledingwinkels. Deze Amerikaanse discounters kopen grote hoeveelheden kleding in van diverse merken en verkopen deze producten tegen flink lagere prijzen.

De verwachting is dat dergelijke winkels zullen profiteren, zodra restaurants en cafés weer volledig opengaan. Wie wil er immers niet shoppen voor een nieuw uitgaansoutfit? 

Verwacht wordt dat dergelijke winkels verder aan marktaandeel winnen ten koste van kleinere winkels die met moeite de crisis hebben overleefd. Analisten van Wells Fargo noemen de Amerikaanse ketens Burlington, Ross Stores en TJX Companies als bedrijven die kunnen profiteren. 

Banken

Analisten voorzien dat een heropening van de economie in combinatie met het geld dat we maandenlang hebben opgespaard voor een forse economische groei kan zorgen in de tweede helft van dit jaar. Dat kan banken in de kaart spelen. 

Er is een grotere kans dat ondernemers en particulieren hun leningen kunnen afbetalen, waardoor banken minder provisies op kredietverliezen hoeven te nemen. Bovendien zullen financials profiteren van de aantrekkende rentes, die mogelijk gepaard gaan met een sterk economisch herstel. 

Softwarebedrijven

Veel bedrijven moesten sinds de coronacrisis even schakelen, nu werknemers veelal vanuit huis werken. Er zijn ondertussen ondernemingen die het thuiswerken volledig hebben omarmd, andere bedrijven laten werknemers nog slechts een deel van de week naar kantoor komen. Deze bedrijven zullen hulp nodig hebben bij het aanpassen aan deze nieuwe situatie, vooral op IT-gebied.

Crises zorgen er vaak voor dat digitale transformatietrends versnellen en analisten zijn van mening dat softwarebedrijven nog lange tijd zullen profiteren van de gevolgen van de coronacrisis.

Vooral softwarebedrijven die zich richten op softwareontwikkelings- en samenwerkingstools kunnen daarbij de weg omhoog vinden. Analisten van CFRA noemen namen als ServiceNow, New Relic en Atlassian.

Ruimte

Bij aandelen gerelateerd aan de ruimte denk je al snel aan astronauten en rakketten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Zo zijn er bedrijven die zich richten op satellietcommunicatie, om ervoor te zorgen dat we verbonden blijven. Deze technologie maakt het mogelijk dat we vanuit alle hoeken van de wereld een Zoom-meeting kunnen starten of dat we ons pakketje via GPS kunnen volgen. 

Door de pandemie is de vraag naar stabiele satellietcommunicatie alleen maar groter geworden. Analisten denken dan ook dat bedrijven die zich hierop richten in de komende jaren zullen profiteren.

Lees ook: 5 trends om in de gaten te houden in dit cijferseizoen

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht