Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Groene energie goudmijn voor grondstof koper'

'Groene energie goudmijn voor grondstof koper'

De overgang naar groene energie is een goudmijn voor koper. De meest kosteneffectieve manier om elektriciteit uit zonne- en windbronnen te transporteren is via een koperen kabel, terwijl het basismateriaal ook cruciaal is voor de productie van laadstations en de elektrische voertuigen die er gebruik van maken.

Volgens Barron’s noemden analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs koper onlangs zelfs 'het nieuwe olie'. Volgens hen is de transitie van fosiele brandstoffen naar groene energie niet mogelijk zonder koper.

De kopervoorraden, die al krap zijn nu de wereldeconomie zich herstelt, zouden nog verder onder druk kunnen komen te staan door een voorspelde vervijfvoudiging van de vraag naar groene energie in het huidige decennium.

Hogere prijzen

Deze ontwikkeling zou volgens grondstoffenanalist Nicholas Snowdon van Goldman kunnen leiden tot aanzienlijke tekorten halverwege dit decennium. Hij verwacht dat koper daarom zal stijgen van rond de 4,50 dollar per pond nu tot 6,80 dollar rond 2025. Michael Widmer, grondstoffenanalist bij de Bank of America, voorspelt rond die tijd een koperprijs van 6 dollar.

Hoewel de koperprijs sinds een pandemisch dieptepunt vorig jaar is verdubbeld, zijn de aandelen van koperproducenten wat achtergebleven.

Barron’s tipt onder meer Freeport-McMoRan, het enige grote koperaandeel in de S&P 500, First Quantum Minerals en Southern Copper

Beleggers zouden ook blootstelling aan koper kunnen krijgen door te investeren in fondsen als het Global X Copper Miners exchange-traded fund of het U.S. Copper Index fund, dat actief is in termijncontracten. 

Let wel: de prijs van koper en aandelen in koperproducten zijn sterk afhankelijk van de groei van de wereldeconomie. Zo is China goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde vraag. Een terugval lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien het feit dat de vraag naar groene stroom, die in 2020 slechts 3% van het koperverbruik vertegenwoordigde, in 2030 zou kunnen stijgen naar 16%, volgens schattingen van Goldman Sachs.

Aanbod beperkt

Bovendien is het koperaanbod beperkt. De wereldwijde kopermijnen produceren jaarlijks ongeveer 21 miljoen ton - ongeveer 45 miljard pond. Freeport liet vorige maand weten het slechts 2 miljoen ton aan nieuw jaarlijks aanbod zou produceren. 

Veel producenten aarzelen hun productie teveel op te voeren omdat dat tien jaar geleden leidde tot een instorting van de prijs na een piek van 4,70 dollar per pond. Bovendien zijn er wereldwijd nog maar een beperkt aantal goede mijnbouwlocaties over, en duurt het als gevolg van vergunningen en milieubeoordelingen zo’n zes tot acht jaar om een nieuwe mijn te openen.

Huidig klimaat positief voor koperproducenten

Het huidige klimaat is positief voor koperproducenten zoals Freeport, dat voor meer dan 30 jaar aan koperreserves in huis heeft. Freeport zal dit jaar naar verwachting bijna vier miljard pond koper produceren. Het bezit mijnen in Arizona, heeft belangen in twee mijnen in Zuid-Amerika en bezit 49% van de gigantische koper- en goudmijn Grasberg in Indonesië.

"Freeport heeft activa van wereldklasse en het is een goede exploitant", zei Chris LaFemina, een analist bij Jefferies. LaFemina heeft het aandeel op de kooplijst staan, met een prijsdoel van 55 dollar.  

Lees meer over Freeport McMoran in: TA: 3 sterke grondstofkandidaten

Het in Canada gevestigde First Quantum exploiteert twee mijnen in Zambia en een in Panama. First Quantum produceert jaarlijks ongeveer half zoveel koper als Freeport en heeft een grotere schuldenlast, met een nettoschuld van 7 miljard dollar. Jefferies heeft First Quantum op de kooplijst staan, met een koersdoel van 38 dollar.  

Southern Copper, dat mijnen exploiteert in Mexico en Peru, beschikt over de grootste reserves in de sector terwijl het een van de laagste productiekosten heeft. Het bedrijf streeft naar een verdubbeling van de productie in 2028 ten opzichte van een verwachte productie van ongeveer twee miljard pond dit jaaer.

Analist John Tumazos van John Tumazos Very Independent Research raadt beleggers aan te investeren in Grupo Mexico. 

Grupo Mexico, dat in handen is van de miljardair German Larrea Mota-Velasco, bezit 89% van Southern Copper en 70% van Grupo Mexico Transportes, dat eigenaar is van een grote Mexicaanse spoorlijn. "Via Grupo Mexico kun je Southern Copper met een grote korting kopen en krijg je de spoorweg er gratis bij", aldus Tumazos.

Kortom, koper bevindt zich in een lange bullmarkt, en er is nog steeds tijd voor beleggers om in het basismateriaal te investeren. 

Lees verder: Rollen we een nieuwe supercyclus in grondstoffen in?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht