Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 onderscheidende bedrijven à la Buffett

7 onderscheidende bedrijven à la Buffett

De legendarische belegger Warren Buffett raadt beleggers aan hun vertrouwen en kapitaal te steken in bedrijven met duurzame concurrentievoordelen. 

Volgens Buffett zijn er twee soorten concurrentievoordelen: het bedrijf is de goedkoopste producent, bijvoorbeeld door schaalvoordelen of een beter bedrijfsmodel, of het heeft het sterkste merk, waarvoor consumenten graag betalen (Apple). Het levert mooie winsten op voor de lange termijn.

Investorplace selecteerde zeven aandelen met die kenmerken.

eBay

Het wereldwijde e-commerceplatform eBay behoeft weinig introductie: het is ook eigenaar van het Nederlandse Marktplaats. Het faciliteert ruim 2% van de wereldwijde online handelsmarkt.

Het bedrijf rapporteerde de resultaten over het eerste kwartaal op 28 april. De winst per aandeel was met 59% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, en de omzet was sinds 2005 niet zo hard gegroeid.

Het aandeel stond in april dan ook hoger dan ooit. De verwachte koers/winstverhouding is 15,04, wat lager is dan voor het gemiddelde Amerikaanse aandeel. Bij een koers onder de 60 dollar ziet Investorplace een mooi risico/rendementsprofiel voor langetermijnbeleggers.

Bank of America

Bank of America is een van de grootste financiële instellingen in de Verenigde Staten, met meer dan 2,9 biljoen dollar onder beheer. Over het eerste kwartaal meldde de bank een verdubbeling van de winst per aandeel. "Hoewel de lage rente een uitdaging bleef, stemmen de vorderingen in het oplossen van de coronacrisis positief. We denken dat het herstel sneller aantrekt", zei CEO Brian Moynihan.

Het aandeel Bank of America is in het afgelopen jaar met meer dan 42% gestegen en bereikte onlangs een hoogste punt in meerdere jaren. De koers/winstverhouding van het aandeel staat op 15,2, wat vergelijkbaar is met die van ABN AMRO. 

Investorplace vindt een koersdaling naar 40 dollar een mooi instapmoment, maar als de economie verder aantrekt ligt een stijging meer voor de hand.

BlackRock

BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met meer dan 9 biljoen dollar onder beheer. Het rapporteerde over het eerste kwartaal een 16% hoger nettoresultaat dan het jaar ervoor: 1,2 miljard dollar. En BlackRock beheert niet alleen meer geld dan vorig jaar, het verdient er ook meer aan: de provisies stegen met 14%.

Analisten en beleggers zijn het erover eens dat dat indrukwekkende resultaten zijn. Het aandeel staat op recordhoogte en de verwachte koers-winstverhouding (23,64) ook. Investorplace acht 860 dollar een redelijk veilig instapmoment.

Nvidia

Chipgigant Nvidia vond in 1999 de grafische kaart uit (een gespecialiseerde processor voor beeldverwerking die populair is onder gamers en bitcoin-miners), en sindsdien zijn zijn producten niet meer weg te denken uit computer graphics, high performance computing en kunstmatige intelligentie (AI). De ontwikkelingen op het gebied van AI transformeren veel industrieën, waaronder transport, gezondheidszorg en productie. De chips van Nvidia zijn daarom zeer gewild.

Over het eerste kwartaal van boekjaar 2022, dat voor Nvidia februari, maart en april van 2021 omvat, rapporteerde het een verdubbeling van het nettoresultaat en van de winst per aandeel.

Het aandeel Nvidia is met 30% gestegen en bereikte in juni zijn hoogste koers ooit. De verwachte koers-winstverhouding ligt op 42,7, wat behoorlijk fors is. Maar kwaliteit heeft zijn prijs: beleggers zijn bereid te betalen voor de groeivooruitzichten van het bedrijf. De producten van Nvidia maken immers deel uit van de wereldwijde digitale transformatie die we momenteel meemaken.

General Motors

Autofabrikant General Motors is marktleider in de VS met merken als Buick, Cadillac, Chevrolet en GMC, en wil binnen 5 jaar 30 elektrische modellen op de markt te brengen. De energietransitie brengt verschuivingen met zich mee die iedere economische cyclus te boven gaan.

Ook General Motors heeft last van het chiptekort, maar boekte wel een drie keer zo hoog nettoresultaat als in het voorgaande kwartaal. Ook het aandeel GM staat op recordhoogte, met een verwachte koers/winstverhouding van 11. Geïnteresseerde beleggers zouden kunnen overwegen om te kopen op de dips.

Kellogg

De cornflakes- (en Pringles!)maker boekte over het eerste kwartaal 5,1% meer netto-omzet en 8,1% meer winst per aandeel. "Het kwartaal werd gekenmerkt door versnelde groei in opkomende markten", aldus CEO Steve Cahillane.

De verwachte koers/winstverhouding is 16,34, en beleggers die op zoek zijn naar dividendaandelen zouden Kellogg op hun radar kunnen zetten. Het bedrijf heeft genoeg geld in kas om de dividenden mogelijk te verhogen en om de schuld in de komende jaren te verlagen.

Lockheed Martin

Lockheed Martin is actief in (voornamelijk militaire) lucht- en ruimtevaart. De investeringen in innovatie zijn al tientallen jaren heel hoog, en het bedrijf heeft langlopende contracten met het ministerie van Defensie. Knappe jongen die daar nog tussen komt.

Lockheed Martin meldde in zijn eerstekwartaalcijfers 2,82% meer nettowinst. Het verwacht 26,55 dollar winst per aandeel over dit hele jaar, waar dat in 2020 nog 24,30 dollar was.

De verwachte koers-winstverhouding is 14,39 en 1,62 en volgens Investorplace levert een belegging in aandelen Lockheed Martin rond deze niveaus aanzienlijke langetermijnresultaten op.

Lees ook: Koopwaardig of niet? Buffetts 3 gouden regels

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht