Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tips voor beleggen in tijden van inflatie

Tips voor beleggen in tijden van inflatie

De inflatiedruk neemt toe. In de VS bedroeg de prijsstijging 4% op jaarbasis in april. Dat is de hoogste stijging in meer dan tien jaar.

Inflatie is over het algemeen niet gunstig voor beleggers. Een traditionele 60/40-portefeuille kan aan beide kanten geraakt worden. Zo’n portefeuille levert normaal gesproken een gemiddeld rendement op van 9%, maar slechts 2% in tijden van hoge inflatie.

Aandelen zijn niet goedkoop te noemen en dan was inflatie nog niet eens ingeprijsd. 'Zijn er lessen te leren uit het verleden?',  vraagt Simon Moore zich af op Forbes.

Wat werkt?

Beleggen doet u voor de lange termijn; u kunt dus gewoon vast blijven houden aan uw portefeuille. Inflatie komt niet vaak voor. En strategieën die goed presteren in tijden van inflatie, doen het doorgaans minder goed onder andere economische omstandigheden. Dat is dus ook een risico.

Man Group en Duke University deden onderzoek naar welke beleggingsstrategieën het in het verleden goed deden.

Grondstoffen

Beleggen in grondstoffen blijkt, uitgaand van historische data, een goede keuze te zijn geweest. Prijsstijgingen gaan vaak gepaard met hogere prijzen voor grondstoffen, of worden daardoor veroorzaakt. Of het nu hogere energieprijzen zijn of duurder bouwhout, de meeste grondstofprijzen hebben de neiging te stijgen in tijden van hoge inflatie.

Volgens de onderzoekers is het beter om niet te gokken op een enkele grondstof, zoals bijvoorbeeld goud. Goud is sowieso niet altijd de beste bescherming tegen inflatie. Beleggers met een bredere verzameling grondstoffen hebben het historisch gezien beter gedaan. Spreiden blijft cruciaal voor succesvol beleggen.

Lees ook: Goud is niet altijd de perfecte inflatiehedge

Er blijft natuurlijk altijd een risico. In dit geval is dat vooral dat de prijsstijgingen een tijdelijk fenomeen zijn. Zonder inflatie presteren grondstoffen doorgaans middelmatig, of dalen de prijzen zelfs.

Een ander risico is de timing: kopen als de prijzen al gepiekt hebben. Een ETF op de Goldman Sachs Commodity Index is sinds begin dit jaar al 30% gestegen. Verdere stijgingen zijn natuurlijk mogelijk, maar blijkbaar is al veel ingeprijsd.

Momentumbeleggen

Trendbeleggen kan ook een goede keuze zijn. De portefeuille bestaat dan uit beleggingen die de afgelopen maanden in absolute of relatieve zin in waarde gestegen zijn. Het motto Wat gestegen is, kan nog veel verder omhoog werkt in tijden van inflatie goed bij grondstoffen, maar verbetert ook het rendement bij obligaties, valutaparen en aandelen.

Beleggen op basis van factoren als waarde of lage volatiliteit werkt vaak minder goed tijdens prijsstijgingen. In het verleden deed momentumbeleggen het wel goed, en het levert ook nog eens rendement op als er geen inflatie is.

Het probleem

Historisch gezien kan een grotere blootstelling aan een mandje grondstoffen het rendement in tijden van prijsstijgingen verbeteren. Zou er een tijd aanbreken van hogere inflatie, dan kan het verstandig zijn om de verhouding in een traditionele portefeuille te verschuiven richting grondstoffen.

De fundamentele vraag is vooral wat de recente prijsstijgingen betekenen. Is het een fenomeen van voorbijgaande aard, zoals de centrale banken zeggen, of toch structureler?

De geschiedenis leert ons welke beleggingskeuzes tijdens inflatieperioden goed kunnen uitpakken. Maar er blijven twee vragen over:

  1. Hoelang houdt deze inflatie aan?
  2. Hoe hoog wordt de inflatie uiteindelijk?

Lees ook: 4 slimme manieren om u in te dekken tegen inflatie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht