Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Deze aandelen kochten Europese fondsmanagers

Deze aandelen kochten Europese fondsmanagers

Voor de gemiddelde huis- tuin- en keukenbelegger is het altijd interessant om te zien welke keuzes de experts maken. Morningstar bekijkt iedere maand voor welke aandelen Europese fondsbeheerders kiezen. Deze keer blijkt vooral de sector gezondheidszorg in trek te zijn.

Morningstar volgt verschillende Europese aandelenfondsen, verdeeld in drie categorieën: Large Blend, Large Growth en Large Value. 

Bij Large Blend zien we de duidelijke aanwezigheid van farmacie-aandelen: Roche Holding staat in de top 10 van vier fondsen, terwijl Novartis en Sanofi in drie van de portefeuilles voorkomt. AstraZeneca vinden we in twee fondsen.

Iets anders dat opvalt is de aanwezigheid van Wide Moat-aandelen; bedrijven met een 'brede gracht', ofwel een sterk concurrentievoordeel. Volgens Morningstar hangt dat samen met het eerste punt, want veel grote spelers in de gezondheidszorg hebben zo’n sterk concurrentievoordeel. 

ASML 

Bij de Europese Large Growth-fondsen voert tech juist de boventoon; de Nederlandse chipmachinemaker ASML prijkt in de top 10 van drie fondsen op de lijst van Morningstar. Infineon en SAP zijn er in twee te vinden. 

Toch is er hier ook een healthcare-bedrijf met een Wide Moat, namelijk Novo Nordisk, dat in maar liefst vijf van de zes top 10’s terugkomt. Verder vallen bij de nieuwkomers twee bierbrouwers op: Heineken en Unibrew.

Tot slot de Large Value-fondsen; ook die worden gedomineerd door healthcare-bedrijven. Farmagigant GlaxoSmithKline steekt er met kop en schouders bovenuit: drie van de zes fondsen hebben dit aandeel in bezit. 

Lees verder: Morningstar selecteert 3 favoriete olie-aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht