Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zoveel verdienen de 5 grootste leveranciers dit jaar aan coronavaccins
Beeld: ANP

Zoveel verdienen de 5 grootste leveranciers dit jaar aan coronavaccins

De belangrijkste producenten van coronavaccins gaan dit jaar naar verwachting miljarden dollars aan omzet binnenhalen. Alleen al de twee grootste leveranciers zijn samen goed voor een omzet van 60 miljard dollar, zo heeft de Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool becijferd.

Aanvankelijk waren de verwachtingen voor Johnson & Johnson hooggespannen. Het Janssen-vaccin is immers het enige waarbij één enkele vaccinatie zou volstaan. Toch bevindt de Amerikaanse farmaceut zich in de achterhoede.

De coronapandemie heeft de wereld al meer dan een jaar in zijn greep. Een lichtpuntje in deze crisis is de snelheid waarmee farmaceuten een vaccin hebben weten te ontwikkelen. De meeste geneesmiddelen hebben meer dan een decennium nodig om de weg af te leggen van ontwikkeling tot goedkeuring. Nu waren enkele bedrijven in staat dat binnen een jaar te realiseren, zij het met een voorwaardelijke markttoelating of noodregeling.

Die vaccins hebben de potentie om veel omzet te genereren, schrijft Sean Williams op The Motley Fool. Hij bracht voor de belangrijkste vaccinmakers in kaart welke bijdrage de coronavaccins dit jaar zullen leveren aan de jaaromzet.

Pfizer BioNTech: marktleider van 40,7 miljard

Pfizer uit uitgegroeid tot wereldmarktleider in coronavaccins. Het vaccin, gebaseerd op mRNA, bleek voor 95% effectief te zijn. Met behulp van messenger RNA-technologie worden eigenschappen in mRNA geladen en vervolgens ingebouwd in de eiwitten van patiënten. Wie het vaccin heeft gekregen kan de ziekte vervolgens bestrijden met behulp van zijn eigen afweer, die door het nieuwe mRNA is aangepast.

In het eerste kwartaal bedroeg de omzet van het vaccin 3,46 miljard dollar. Pfizer verhoogde daarop de prognose voor dit medicijn tot 26 miljard dollar. BioNTech meldde over het eerste kwartaal 1,75 miljard euro een inkomsten en gaat uit van een totale omzet van 12,4 miljard euro. De combinatie Pfizer BioNTech is daarmee goed voor 40,7 miljard dollar omzet uit dit vaccin.

En die schatting is nog steeds conservatief. Het bedrijf wil dit jaar meer vaccins produceren. In dat geval zou de omzet boven de 50 miljard dollar kunnen uitkomen.

Moderna: van nul naar 20 miljard

De andere superster onder de vaccins komt van Moderna. Dit mRNA-vaccin doet qua effectiviteit niet veel onder voor die van Pfizer.

In het eerste kwartaal rapporteerde het biotechbedrijf 1,73 miljard dollar aan vaccinverkopen. Het streven is dit jaar tussen de 800 miljoen en 1 miljard doses te produceren, ondanks het feit dat dit de duurste variant onder de vaccins is.

Moderna kan er 19,2 miljard dollar aan inkomsten mee generen. Voor de pandemie had Moderna nog geen inkomsten uit producten.

Johnson & Johnson: van Hollands glorie tot laagvlieger

Johnson & Johnson heeft aangeven zijn Covid19-vaccin tegen kostprijs te zullen verkopen zolang de pandemie duurt. Het vaccin heeft een Nederlands tintje, omdat het is ontwikkeld door biotechbedrijf Janssen in Leiden. Het is het enige vaccin waarvan slechts één dosis nodig is en dat dan een effectiviteit van 66,3% biedt.

Over het eerste kwartaal bedroeg de afzet 100 miljoen dollar, uitsluitend in de VS. De verwachtingen voor dit vaccin waren hooggespannen. Maar bijwerkingen leidden tot een tijdelijke stop op de toediening en vertraagden de uitrol in Europa.

Het vaccin heeft zeker waarde voor mensen die geen twee injecties willen. De lagere effectiviteit en mogelijke bijwerkingen zetten het verkooppotentieel echter onder druk.

Williams verwacht in 2022 wel aantrekkende verkopen, vooral in opkomende markten. Hij schat de omzet over 2021, na de trage start, op 1 tot 3 miljard dollar.

AstraZeneca: in alle opzichten wat minder

In tegenstelling tot Pfizer BioNTech en Moderna heeft AstraZeneca geen verkoopprognose gegeven voor het coronavaccin dat het op de markt heeft gebracht. De effectiviteit bleef steken op 70%.

Net als Johnson & Johnson verkoopt het zijn vaccin tegen de kostprijs, zo’n 4 dollar, en boekte in het eerste kwartaal een omzet van 275 miljoen dollar.

Er is geen verwachting uitgesproken voor het hele jaar, behalve dat het bedrijf op schema ligt om 200 miljoen doses te produceren. Er worden ook zeldzame bijwerkingen toegeschreven aan het vaccin. De verwachting van Williams is dat de verkopen de komende kwartalen zullen verbeteren, maar niet sterk gaan stijgen.

Novavax: een nieuwkomer op de markt

Hoewel de ontwikkeling van het vaccin nog in een klinische fase bevindt, neemt Williams alvast biotechbedrijf Novavax mee in zijn voorspellingen.

Novavax is druk bezig met het ontwikkelen van een eigen vaccin tegen Covid19. Mogelijk komt het middel in het derde kwartaal op de markt.

De klinische onderzoeken zijn veelbelovend wat betreft effectiviteit tegen het virus. De uitdaging voor Novavax zit in vertragingen, eerst in de aanvraag voor toelating en dan de productiecapaciteit. Dat maakt een prognose erg onzeker. Analisten schatten de omzet in 2021 op gemiddeld 2,1 miljard dollar.

Lees ook: De top 5 biotechnologiebedrijven uit de VS

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht