Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Duurzaam beleggen? Koop eens een oliereus

Duurzaam beleggen? Koop eens een oliereus

Zoekt u blootstelling aan de energietransitie? Al gedacht aan traditionele olie- en gasgiganten?

Er zijn aantrekkelijke olieaandelen met een focus op duurzame energie, schrijft Faisal Humayun op InvestorPlace. De energietransitie is een goede reden om olieaandelen te overwegen.

Duurzame energie wint momentum

In het coronajaar 2020 bedroegen de totale investeringen in duurzame energie voor het eerst meer dan 500 miljard dollar. De trend wint duidelijk aan kracht. Grote olie- en gasmaatschappijen hebben ook ambitieuze groene doelen voor de lange termijn vastgesteld. Olieaandelen zijn sowieso interessant nu de olieprijzen stijgen en de inflatie versnelt.

Humayun zet vier oliereuzen op een rij, die alle in 2050 netto CO2-neutraal willen zijn. Dat vergt grote investeringen op het gebied van zonne- en windenergie. En dat zal de koersontwikkeling bepalen van deze top vier.

  • Royal Dutch Shell
  • BP
  • Equino
  • TotalEnergies

Shell – minder fossiel, meer duurzaam

Hoewel Shell in beroep gaat tegen de uitspraak dat het al in 2030 de CO2-uitstoot met 45% moet reduceren ten opzichte van 2019, streeft de oliegigant ambitieuze klimaatdoelen na. Het behoort tot de koplopers in de energietransitie. Tegen 2050 wil Shell netto CO2-neutraal zijn.

De olieproductie van Shell piekte in 2019 en daalt naar verwachting met 1% tot 2% per jaar. Shell heeft zich ook ten doel gesteld om tegen 2030 het equivalent van 50 miljoen huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien. Het investeert volop in laadinfrastructuur en wil in 2030 2,5 miljoen EV-laadpunten exploiteren.

Verder richt Shell zich ook op het aanzienlijk verhogen van de productie van biobrandstoffen en waterstof. Het aandeel is dit jaar met 5% in koers gestegen en biedt ook een aantrekkelijk dividendrendement van 3,6%.

BP – een evenwichtige portefeuille

Het aandeel BP is dit jaar tot nu toe met 12,5% gestegen. BP heeft ambitieuze klimaatplannen. Het streven is in 2050 netto CO2-neutraal te zijn. Dit is een belangrijke factor voor de koersontwikkeling in de komende jaren.

Tegen 2025 wil BP een capaciteit van 20 gigawatt aan duurzame energie op te bouwen. Met een investeringsplan van zo’n 60 miljard dollar in de komende 10 jaar verwacht het bedrijf de hernieuwbare capaciteit tegen 2030 te verhogen tot 50 gigawatt. Tegelijkertijd wil BP zijn olie- en gasproductie tegen 2030 met 40% verminderen.

Voor Humayun is BP een favoriet vanwege de evenwichtige portefeuille. Deze omvat onshore en offshore windprojecten, maar de focus ligt op zonne-energieprojecten. Momenteel is 83% van de ontwikkelingspijplijn gerelateerd aan zonne-energie. Verder streeft BP een groter marktaandeel in waterstof na. De aandelen zijn aantrekkelijk na ondermaatse prestaties op de markten in de afgelopen 12 maanden

Equinor – hoogwaardig in olie, focus op duurzaamheid

Equinor is een ander favoriet olieaandeel voor Humayun. Het bezit hoogwaardige olie-assets, en een duurzame focus. De fossiele voorraden hebben een break-evenprijs van richting 35 dollar per vat. Dat levert bij de huidige olieprijzen robuuste vrije kasstromen op. Die kunnen worden aangewend voor investeringen in duurzame energieprojecten en helpen om de dividenduitkeringen in stand te houden, of zelfs te laten groeien.

Equinor wil in 2030 al klimaatneutraal zijn en in 2050 moet de netto CO2-uitstoot gereduceerd zijn tot nul. De topman verwacht dat over tien jaar meer dan de helft van de kapitaaluitgaven zal gaan naar investeringen in wind- en zonne-energie en het afvangen en opslaan van CO2.

TotalEnergies – een kwaliteitsaandeel

TotalEnergies is ook het overwegen waard is, aangezien het bedrijf de focus verschuift naar duurzame energie. Het aandeel biedt een aantrekkelijk dividendrendement van 7,6%.

Met een nieuwe naam onderstreept het voormalige Total de verschuiving richting duurzame energiebronnen. De focus ligt daarbij op zonne- en onshore windenergie. Het bedrijf mikt op een capaciteit van 100 gigawatt in 2030, aanzienlijk meer dan BP en Equinor.

De ruime kasstroom is waarschijnlijk genoeg om de duurzame investeringen te financieren, en de hogere olieprijzen helpen. Humayun ziet TotalEnergies als een dividendaandeel van hoge kwaliteit dat door de nieuwe focus extra aantrekkelijk is.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Olie blijft nodig

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht