Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Energieaandelen zijn een koopje, als we kijken naar de olieprijs

Energieaandelen zijn een koopje, als we kijken naar de olieprijs

De olieprijs is in 2021 fors gestegen en olieaandelen zijn daarin niet volledig meegegaan. Dat levert volgens Barron’s een koopkans op – ervan uitgaande dat de vraag naar olie sterk blijft.

De prijs voor een vat ruwe WTI is tot nu toe met zo’n 45% gestegen. De prijs voor het zwarte goud veert op nu samenlevingen weer open gaan en er sprake is van een stortvloed aan fiscale stimuleringsmaatregelen. Wat betekent dat voor energie-aandelen? Profiteren die ook?

Resultaten uit het verleden: energie-aandelen stijgen met de olieprijs

Energieaandelen deden het de afgelopen tijd wel redelijk. Het Energy Select Sector SPDR Fund, met oliegiganten Exxon Mobil en Chevron als grootste posities, is dit jaar met ongeveer 30,5% gestegen. Dat is 11 procentpunt meer dan de S&P 500.

De koerswinst voor energieaandelen zou sterker moeten zijn als we kijken naar historische trends. Volgens Tobias Levkovich, strateeg bij Citigroup, zou bij een olieprijs van 70 dollar per vat de outperformance van energie-aandelen veel groter moeten zijn dan wat dit jaar gerealiseerd is.

Lees ook: Olie blijft nodig

Volgens Citigroup is er een nauwe correlatie, die teruggaat tot 1995, tussen de prijs van ruwe olie en de outperformance van energieaandelen. Die correlatie is onlangs verbroken en nu lijken energie-aandelen te goedkoop in relatie tot de opleving van de olieprijs, meent Levkovich.

Levkovich staat niet alleen in zijn overtuiging. Strategen van Truist stelden onlangs dat energieaandelen "oversold" zijn. Eind juli koerste geen van de energie-aandelen uit de S&P500 boven het voortschrijdende 50-daagse gemiddelde.

Daar ligt dus opwaarts potentieel voor beleggers die ervan overtuigd zijn dat de vraag naar olie sterk blijft.

Of duidt de markt op een prijsdaling van olie?

Dit signaal van de markt kan natuurlijk ook anders geïnterpreteerd worden: als een teken dat de prijs van ruwe olie onvermijdelijk gaat dalen.

Beleggers vroegen zich onlangs af of de VS al over de piek in economische groei heen is. Dat zou een heel andere dynamiek opleveren voor de vraag naar olie. De olieprijs heeft sinds zijn piek in juni en juli weer de weg omlaag ingezet. Zorgen over de besmettelijke deltavariant en zwakkere industriële cijfers in China spelen daar momenteel ook een rol in, stelt Phil Flynn van Price Futures.

Lees ook: Olievraag stijgt, maar anders dan voor corona

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht