Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Chinese aandelen: 4 om te kopen, 4 om te vermijden

Chinese aandelen: 4 om te kopen, 4 om te vermijden

Chinese aandelen hebben een rampzalige zomer achter de rug. De KraneShares CSI China Internet ETF is in de afgelopen drie maanden met 20% gedaald en in een jaar gehalveerd. Dat is een scherp contrast met de Amerikaanse beursindices, die het hele jaar door all-time highs hebben bereikt. Toch zijn er met wat moed en wat voorzichtigheid interessante beleggingen te vinden.

De reden voor de ineenstorting van de Chinese beurs is duidelijk: onverwacht overheidsoptreden in belangrijke sectoren. Onlangs heeft de Chinese regering een aantal maatregelen genomen om verschillende sectoren te reguleren, zoals commercieel onderwijs, online gaming, e-commerce en tabak.

Deze week schreef de befaamde investeerder George Soros in een commentaar in de Wall Street Journal: "Nu miljarden dollars in China pompen is een tragische vergissing."

Hoewel Soros waarschuwt dat buitenlandse investeerders in China voor een 'ruw ontwaken' kunnen komen te staan, zijn er voor wie goed oplet nog steeds kansen. Met dat in gedachten selecteerde USNews vier Chinese aandelen om te kopen en vier om bij weg te blijven.

Vermijden: Alibaba Group Holding Ltd.

Alibaba is het middelpunt van het huidige debat over Chinese aandelen. Aan de ene kant lijkt Alibaba dé manier om in één keer in de hele Chinese economie te beleggen. Alibaba is heer en meester van de Chinese e-commerce en een belangrijke speler in cloud computing, betalingen en andere opkomende technologiegebieden. Het heeft ook belangen in een brede selectie andere groeiende Chinese bedrijven.

Dus wat is het probleem? Chinese regelgevers treden van alle kanten hard op tegen Alibaba. Shorters hebben herhaaldelijk vraagtekens gezet bij de boekhouding van het bedrijf. Alibaba's charismatische oprichter, Jack Ma, is uit het publieke leven verdwenen. En nu moet Alibaba vele miljarden doneren aan een 'fonds voor sociale bijdragen'. De aandelen lijken goedkoop op papier, maar gezien de politieke storm die over het bedrijf raast, is de lage prijs volkomen terecht.

 

Kopen: China Eastern Airlines Corp. Ltd.

Een belangrijk probleem van Chinese aandelen zijn de schimmige constructies die zijn opgetuigd om erin te kunnen beleggen. Chinese bedrijven kunnen technisch gezien geen aandelen aan buitenlanders verkopen. Ze kunnen dat omzeilen door entiteiten op te richten die gevestigd zijn op de Kaaimaneilanden en die een contract voor de winst hebben met de onderliggende onderneming in China. Uw aandelen Alibaba zijn dus in feite geen aandelen Alibaba, maar een belang in Alibaba Group Holding op de Kaaimaneilanden. Erg doorzichtig is dat niet, en het risico is niet denkbeeldig dat deze hele constructie instort.

Een manier om dit risico te minimaliseren is het kopen van staatsbedrijven: Chinese bedrijven waarin de overheid een meerderheidsaandeel heeft. China Eastern Airlines, bijvoorbeeld, is voor 62% in handen van de overheid, waardoor de kans dat Beijing er verlammende regelgeving op loslaat kleiner is.

China Eastern Airlines heeft nu nog veel last van Covid-19 en de aanhoudende ontwrichting van de luchtvaartsector. Naarmate de wereldeconomie weer aantrekt, kan de luchtvaartmaatschappij echter weer opleven.

 

Vermijden: Didi Global Inc.

Didi Global wil de Uber van China te worden. Didi, dat taxidiensten aanbiedt, leek een zekere winnaar. Het bedrijf op de buitenlandse concurrentie een groot deel van de markt veroverd en zou de komende jaren uitgroeien tot een cashflowmachine. Didi ging in juli voor 14 dollar per aandeel naar de beurs.

Maar binnen enkele weken veranderde de droom in een nachtmerrie. De Chinese overheid kondigde aan dat de app van Didi verwijderd moest worden uit de app stores vanwege 'privacyschendingen'. Chinese overheidsfunctionarissen heben zich in de kantoren van Didi geïnstalleerd om toezicht te houden op het bedrijf.

Beleggers hebben de moed nog niet opgegeven. Het aandeel is gedaald van 14 naar 9 dollar. Dat is waarschijnlijk nog lang niet ver genoeg, gezien de existentiële crisis van het bedrijf. Als de Chinese overheid een heel businessmodel verbiedt, zoals de for-profit onderwijsbedrijven gebeurde, kunnen aandelen zo met 90% dalen. Gezien het risico dat Didi iets vergelijkbaars overkomt, is het nu te riskant om het aandeel aan te houden.

 

Kopen: Baidu

Hoewel Alibaba het populairste Chinese tech-aandeel is, is Baidu misschien wel de meest voor de hand liggende buy-the-dip-kandidaat. Baidu is de grootste zoekmachine van China en heeft een marktpositie vergelijkbaar met die van Google op de Amerikaanse markt. Net als Google heeft Baidu zich vertakt in tal van andere activiteiten als kunstmatige intelligentie, cloud computing en zelfrijdende voertuigen.

Baidu is de afgelopen tien jaar ongelooflijk succesvol geweest. Het heeft zijn inkomsten bijna vertienvoudigd en de winst meer dan verdrievoudigd in die periode. Toch is de koers van het aandeel sinds 2011 vrijwel gelijk gebleven. Daardoor is het ronduit goedkoop: de aandelen worden verhandeld tegen slechts 9 keer de winst.

Zelfs als de toezichthouders de winstgevendheid van Baidu beperken, worden de aandeelhouders beschermd door de brede diversificatie van de activiteiten en de relatief lage koers waarop ze nu kunnen instappen.

 

Vermijden: RLX Technology Inc

RLX Technology is marktleider op de Chinese vapingmarkt. Het bedrijf ging in januari naar de beurs met hoge verwachtingen, en het aandeel werd bij de opening verhandeld voor 30 dollar.

Sindsdien heeft het driekwart van zijn waarde verloren. De Chinese regering heeft nieuwe regelgeving uitgevaardigd voor vaping en tabak-alternatieven, die vapes hetzelfde behandelen als sigaretten - een verpletterende klap voor RLX. De aandelen Altria Group kelderden toen de Amerikaanse overheid vaping op de korrel nam, en RLX zou een vergeijkbaar lot beschoren kunnen zijn in China.

Daarbij komt dat aandelen RLX niet goedkoop zijn. Zelfs na een daling van 75% is de koers/winstverhouding 200 en kosten ze bijna acht keer de inkomsten. Dat is domweg te duur voor een bedrijf in China in de focus van de regelgevende instanties.

 

Kopen: China Life Insurance Co.

Net als China Eastern is China Life Insurance een staatsbedrijf. Dat biedt buitenlandse beleggers aanzienlijke bescherming. Bovendien is China Life een essentiële onderneming: het is de grootste levensverzekeraar van China, en elke verstoring ervan zou een domino-effect hebben in de economie. Daarom is de regering veel minder geneigd om een bedrijf als China Life aan te pakken dan onafhankelijke techbedrijven.

Behalve veilig is het bedrijf bovendien zeer winstgevend. Het verdiende 1,46 en 1,35 dollar per aandeel in respectievelijk 2019 en 2020. Bij de huidige koers van 9 dollar is dat een koers-winstverhouding van minder dan zeven. Gezien de demografie van China zou de vraag naar levensverzekeringen robuust moeten blijven, terwijl een verbeterend economisch klimaat goed is voor het rendement op de investeringen van het bedrijf. Alles bij elkaar ziet het er voorlopig dus goed uit voor het aandeel LFC.

 

Vermijden: iQIYI

iQIYI wil het Netflix van China worden. Het is een toonaangevend online on-demand videostreamingplatform dat eigen producties, Chinese en Koreaanse drama's, anime en meer aanbiedt. Beleggers waren enthousiast over het concept en de marktkapitalisatie van iQIYI steeg op een bepaald moment tot boven de 20 miljard dollar.

Dit jaar zijn de kansen voor het bedrijf echter gekeerd. De Chinese regering is zich gaan bemoeien met online games: jongeren mogen nog maar drie uur per week gamen en nieuwe online games worden voorlopig niet goedgekeurd.

Beleggers vragen zich uiteraard af of er ook beperkingen voor videostreaming komen. De timing kon niet slechter: iQIYI verloor meer dan een miljard dollar in 2017, 2018 en 2019, en vervolgens 800 miljoen dollar in 2020. Met steeds onzekerder groeivooruitzichten en aanhoudende verliezen is het aandeel iQIYI op dit moment bijzonder riskant.

 

Kopen: Yum China Holdings Inc.

Yum China is een restaurantketen met meer dan 11.000 vestigingen in dat land. Het is een spin-off van de Amerikaanse restaurantgroep Yum Brands Inc. en heeft een licentie voor die merken in China. De belangrijkste merken van Yum China zijn KFC, Pizza Hut en Taco Bell, naast lokale merken als Little Sheep en East Dawning.

Yum China is een ideale belegging in onzekere tijden als deze. Het bedrijf heeft meer dan 400.000 werknemers, waardoor de overheid een goede reden heeft om het met rust te laten. Restaurants zijn daarbij geen bijzonder politiek gevoelige sector. Bovendien helpt het dat Yum in beeld blijft, om meer transparantie te bieden aan buitenlandse investeerders.

Yum China wordt verhandeld tegen minder dan 30 keer de verwachte winst, en analisten verwachten omzet- en winstgroei in de dubbele cijfers voor de komende jaren.

Lees ook: Is de bodem al in zicht bij Chinese techbedrijven?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht