Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Fors koerspotentieel AB InBev'

'Fors koerspotentieel AB InBev'

De koers van bierbrouwer AB InBev zit sinds juni behoorlijk in het slop. Toch heeft IEX-analist Niels Koerts het volste vertrouwen in koersherstel. Daar heeft hij meerdere redenen voor, zo legt hij uit in zijn artikel.

Dat de koers niet vooruit te branden is, heeft grotendeels te maken met de stijgende kosten voor grondstoffen en energie. Dit raakt natuurlijk alle brouwers, maar AB InBev is er onevenredig hard voor gestraft, vindt Koerts. 

AB InBev minder kwetsbaar voor hogere kosten

"De Belgische bierreus is namelijk minder kwetsbaar voor hoge grondstofprijzen dan bijvoorbeeld concurrent Heineken. Dat komt omdat AB InBev de hoogste marges binnen de sector behaalt, namelijk 29%. Die van Heineken ligt iets boven de 16%. En hoger de marges, hoe minder hard een kostenverhoging inhakt op het rendement", de analist uit.

Maar dat is niet het enige. AB InBev is met een marktaandeel van maar liefst 49% de absolute marktleider. Dankzij deze sterke marktpositie heeft AB InBev meer mogelijkheid om de hogere kosten door te berekenen aan de consument. 

'Niet zo bang voor lagere marges'

"Bovendien zal de omzet dankzij een verdere heropening van de economie straks verder toenemen. Bij hogere opbrengsten kunnen de vaste kosten verdeeld worden over meer omzet. Ik ben dus niet zo bang voor lagere marges."

De nog altijd vrij hoge schuld bij AB InBev spreekt minder in het voordeel. "Als het sentiment verslechtert, zijn de bedrijven met een zwakkere balans veelal de aandelen die het eerste in de uitverkoop gaan. Het bedrijf is wel hard bezig de schulden af te bouwen."

'AB InBev verdient hogere waardering'

Desalniettemin is de analist heel enthousiast over het aandeel en hij vindt dat de bierbrouwer een hogere waardering verdient. "Als we corona achter de rug hebben, kan het bedrijf in 2025 gemakkelijk een winst van 4 euro per aandeel behalen. Dit in combinatie met een degelijke schuldratio van 2 keer de ebitda zal leiden tot een fors hogere koers."

Lees verder: Hoe kan AB InBev zo achterblijven?

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht