Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Euronav is en blijft een leuk aandeel'

'Euronav is en blijft een leuk aandeel'

Hoewel 'leuk' als kwalificatie niet gebruikelijk is in een aandelenanalyse, is Euronav de uitzondering op de regel, vindt de IEX Beleggersdesk. De marktomstandigheden trekken aan en de olietankerrederij kan weer geld gaan verdienen.

De boom & bust-cyclus is berucht in de olietankersector. De dagtarieven vliegen heen en weer van extreem laag naar extreem hoog. Ze zijn afhankelijk van veel onvoorspelbare factoren. Dit maakt Euronav een lastig, maar interessant aandeel.

Het leuke is dat er verbetering in zicht is wat betreft die dagtarieven. "De markt loopt hierop vooruit. Sowieso is het vierde kwartaal normaliter al een van de betere kwartalen wegens koude op het noordelijk halfrond, maar nu speelt er meer."

Er kan weer geld verdiend worden

"De erg hoge gasprijs leidt ertoe dat er weer meer olie- en gasplatformen in de VS in gebruik worden genomen. Tot slot is er berichtgeving dat het overaanbod van grote olietankers in de Perzische Golf stilaan afneemt. Allemaal berichten die erop duiden dat de slechtste periode voor Euronav er weer op zit en dat de Belgische rederij weer geld kan gaan verdienen aan het vervoer van olie."

De gekte van enkele jaren geleden, waarbij de tarieven oplopen tot boven de 300.000 dollar, hoeven we echter niet meer te verwachten, denkt de Beleggersdesk. 

Fors herstel

"Het zijn weliswaar bijzondere tijden voor beleggers. Kijk bijvoorbeeld naar de containertransportsector. De tarieven in die sector zijn geëxplodeerd, meer dan tien keer over de kop. Een dergelijk scenario valt nooit 100% valt uit te sluiten bij de olietransportsector, maar het is niet het uitgangspunt. Wel een herstel van de tarieven, een fors herstel, maar een herhaling van de gekte van enkele jaren geleden, daartoe ontbreken de signalen."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Olie blijft nodig

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht