Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoeveel crypto’s willen we in portefeuille?

Hoeveel crypto’s willen we in portefeuille?

De markt voor cryptovaluta is intussen groter dan die voor Amerikaanse junk-bonds, met een totale waarde van bijna 2 biljoen dollar. Sommige beleggers zijn er erg rijk van geworden. Dat klinkt verleidelijk.

Crypto’s negeren is niet zo eenvoudig. En moet dat wel? Een beetje digitaal goud kan de portefeuille glans geven, mits goed gespreid. Barron’s gaat te rade bij verschillende adviseurs.

Voordelen crypto-blootstelling Nadelen van crypto’s
Baanbrekende technologie Zeer volatiel en instabiel
Spreiding Zeer snelle evolutie
Lage correlatie Regulering neemt toe
Goede verhandelbaarheid Kwetsbaarder voor macrotrends en kapitaalvlucht
Rendement loont Grote kans op verliezen


De markt ontwikkelt zich razendsnel. Niets is meer als een paar jaar geleden. El Salvador accepteert bitcoin, terwijl China crypto’s hard aanpakt. Beleggers moeten ook de tokens van de technologie scheiden: blockchain-netwerken hebben het potentieel om de financiële markten radicaal te veranderen. Beleggen in blockchain-bedrijven is misschien wel een veiliger keus dan speculeren op de munten zelf.

Voors en tegens

Adviesbureaus zijn verdeeld over de vraag of ze crypto’s moeten aanbevelen als een alternatieve beleggingscategorie. Fidelity Investments en Morgan Stanley zien de bitcoin als een goed alternatief. Fidelity zegt dat een blootstelling van 3% in bitcoin van januari 2015 tot september 2020 het rendement met gemiddeld 3,4 procentpunt per jaar zou hebben verhoogd ten opzichte van een 60/40 portefeuille van aandelen en obligaties.

Volgens Morgan Stanley zou een belang van 2,5% in bitcoin het rendement van 2014 tot oktober 2020 met gemiddeld 1,6 procentpunt hebben doen toenemen. Het is wel een durfinvestering, vergelijkbaar met start-ups in Silicon Valley, maar het brengt diversificatie en versterking van het rendement, meent Fidelity. Morgan Stanley staat, ondanks de recente daling, nog steeds positief tegenover cryptocurrency.

UBS ziet het anders. "Om strategisch in bitcoin te beleggen, moet je ervan uitgaan dat de prijzen blijven stijgen en wij vinden het moeilijk om die conclusie te trekken", zegt Michael Bolliger, CIO emerging market assets bij UBS. Bitcoin wordt wel gezien als 'digitaal goud', omdat van beide een beperkte voorraad bestaat. Dat biedt dekking tegen inflatie. Maar Bolliger is ook niet enthousiast over goud, omdat het geen dividend of rente uitkeert. Er zijn betere alternatieve activa voor een strategische allocatie, vindt hij.

Nadelen van de cryptomanie

Crypto’s zijn instabiel en ze evolueren snel. En de regelgevingsrisico's nemen toe. Niets lijkt op hoe het drie jaar geleden was. Er zijn nu duizenden andere tokens en onderliggende blockchainnetwerken.

Ethereum is nu het op een na grootste netwerk, met 345 miljard dollar aan marktwaarde. Andere netwerken zijn Cardano, Solana, Uniswap, en dan zijn er nog meme-crypto's die begonnen als grap, zoals Dogecoin (nu 26 miljard dollar waard). Nieuw zijn de non-fungibele tokens, of NFT's, digitale verzamelobjecten die kunnen variëren van kunstwerken tot tweets.

Aantrekkingskracht kent een keerzijde

De expansie van de cryptomarkt heeft hedgefondsen en andere grote beleggers aangetrokken, waardoor cryptovaluta's een verhandelbare activaklasse zijn geworden. Meer dan de helft van de 1.100 institutionele beleggers die dit jaar door Fidelity werden ondervraagd, zei blootstelling te hebben aan digitale activa. Meer dan 75% van de professionele beleggers in Europa en Azië is van plan om digitale activa te kopen.

Maar die geldstroom heeft een keerzijde. Crypto’s lijken daardoor ook meer op andere risicovolle activa. Zij zijn kwetsbaar voor macro-economische trends en kapitaalvlucht in tijden van stress. Volgens Bolliger is de correlatie met andere risicovolle activa toegenomen. Crypto’s gingen synchroon met de aandelenmarkt omlaag in het voorjaar van 2020, toen de pandemie een duikvlucht veroorzaakte. De recente crisis op de Chinese vastgoedmarkt heeft crypto's ook aan het wankelen gebracht.

Wat als het beleid krapper wordt?

Ook de wereldwijde liquiditeit verandert. Crypto's hebben geprofiteerd van een ruim monetair beleid, waardoor de vraag naar aandelen, obligaties en andere activa steeg. Het einde daarvan komt in zicht. De Fed heeft de eerste stappen al gezet en de impact kan geleidelijk zijn, maar het zal zeker effect hebben op crypto’s en andere speculatieve activa.

De andere grote bedreiging is regulering. Gedecentraliseerde financiële platforms worden in Washington onder de loep genomen, net als stablecoins. De toezichthouder wil stablecoins - waarvan de waarde is verbonden aan bijvoorbeeld de dollar - reguleren, en er wordt harder opgetreden tegen crypto-rekeningen met een hoog rendement.

Ook de Chinese overheid keert zich tegen crypto’s. Peking verbood al het minen en daar kwam een verbod op zakelijke transacties bij. Het verbod zal de groei van crypto's in China inperken, met wereldwijde gevolgen - zo heeft de VS nu al de eerste plaats overgenomen in minen, en vreest een regio in Siberië waar de stroomprijzen laag zijn overbelasting van het netwerk door 'bitcoinvluchtelingen' uit China.

Voordelen van een crypto-blootstelling

Is het dan beter dat beleggers crypto's helemaal vermijden? Nee. Een van de sterkste argumenten blijft diversificatie. Van 2015 tot 2020 had bitcoin bijna geen correlatie met aandelen, hoogrentende obligaties, vastgoed en goud. Bitcoin lijkt ook omgekeerd gecorreleerd aan de dollar.

Yukun Liu, een econoom aan de Universiteit van Rochester, raadt een blootstelling van 1% tot 2% aan, of tot 3% als iemand zeer optimistisch is over de technologie. Crypto’s zijn op die manier een mooie aanvulling, zonder al te groot neerwaarts risico voor de portefeuille.

Deze spreiding kan welzeer volatiel zijn. De kans op een koersdaling van bitcoin is zes keer zo groot als bij aandelen. Een ander nadeel is dat het snelle beleggingen zijn. 38% van de bitcoins die zijn geproduceerd kunnen voor altijd verloren gaan of circuleren niet op handelsplatforms, volgens dataleverancier Glassnode. Er is minder dan 100 miljoen dollar netto instroom nodig om de prijs 1% omhoog te stuwen, volgens Bank of America.

Rendement is het risico waard, mits goed gespreid

Crypto-aanhangers beweren dat de beloningen het risico waard zijn. Vanwege de indrukwekkende eigenschappen van de technologie zou elke belegger enige blootstelling moeten hebben, vindt VanEck.

Maar ook de voorstanders van de cryptomunten raden spreiding aan. Spreid blootstelling over een breed palet van spelers, zoals munten, miners, klanten en diensten. Sommige adviseurs kiezen voor indexfondsen, zoals het Bitwise 10 Crypto indexfonds of de Bitwise Crypto Industry Innovators ETF.

Lees ook: Crypto's als wettig betaalmiddel? Zet in op deze aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht