Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Chipdip gemist? Er zijn nog genoeg kansen

Chipdip gemist? Er zijn nog genoeg kansen

Het wereldwijde chiptekort kan nog twee tot drie jaar aanhouden, vertelt de topman van Hisense, een van China's grootste producenten van tv’s en huishoudelijke apparaten, aan CNBC. In allerlei sectoren, van consumentenelektronicabedrijven tot autofabrikanten, zijn de tekorten voelbaar.

Koersen van chipbedrijven hebben te lijden gehad, maar volgens Quint Tatro (Joule Financial) en John Petrides (Tocqueville Asset Management) op CNBC zijn de lange termijn-fundamentals voor de sector sterk. 5G, elektrische auto’s, autonoom rijden, het vraagt allemaal veel meer chips. Geen zorgen dus, als u de chipdip hebt gemist. 

Hisense Group Holding Co. is een grote producent van onder andere tv's en huishoudelijke apparaten. Het is in Europa misschien nog niet zo bekend, maar het bedrijf wil snel groeien. Nu komt 40% van de omzet uit het buitenland en dat moet groeien tot 50% in de komende drie tot vijf jaar, zegt topman Jia Shaoqian.

Lees ook: ASML blijft nog even op chipfeestje

Chinese merken met argusogen bekeken

Tot nu toe groeide Hisense wereldwijd vooral door overnames van buitenlandse merken en licentieovereenkomsten. Nu wil het bedrijf producten onder eigen naam op de markt brengen. Chinese merken worden kritisch bekeken door overheden.

Shaoqian stelt echter weinig last te hebben gehad van het negatieve sentiment ten aanzien van China. "We zijn de afgelopen jaren snel gegroeid op de Amerikaanse en Europese markt. We produceren minder 'omstreden' apparatuur, zoals huishoudelijke apparaten. Zolang dat tegen lage kosten kan, zullen consumenten ernaar vragen."

Ook Hisense heeft te maken met het chiptekort, "maar huishoudelijke apparaten bevatten relatief eenvoudige chips. Hoewel het aanbod krap is en de kosten zijn gestegen, gaan de zaken redelijk normaal", aldus de topman.

Handelsoorlog en het chiptekort

Het chiptekort is een gevolg van een mix van een aantal factoren. Er is sprake van een sterke stijging van de vraag naar consumentenelektronica tijdens de lockdowns. De Amerikaanse handelsoorlog met China leidde er ook toe dat bedrijven voorraden aanlegden.

De VS en China zijn sinds president Trump verwikkeld in een handelsoorlog, en halfgeleiders zijn een van de fronten waarop de twee naties strijden. De VS hebben geprobeerd China's grootste chipmaker SMIC af te sluiten van Amerikaanse technologie. Ook houden de VS de export van ultramoderne chipmachines van ASML naar China tegen.

Lees verder: 'Chiptekorten kunnen tot 2023 aanhouden'

'Binnen twee tot drie jaar opgelost'

Volgens de topman van Hisense kan het chiptekort binnen twee tot drie jaar worden opgelost, mits de handelsgeschillen uit de weg geruimd kunnen worden. "Als dat niet zo is, is het erg lastig in te schatten hoe lang het gaat duren."

Meerdere topbestuurders hebben aangegeven te verwachten dat het chiptekort tot 2022 zal aanhouden. Sommigen denken zelfs dat het nog langer kan duren.

Hogere chipprijzen, hogere winsten

Chipproducenten die de hogere prijzen weten door te berekenen aan klanten, zullen zeker profiteren van de huidige markt. Volgens Quint Tatro en John Petrides zijn de lange termijn-fundamentals voor de sector robuust. De waardering van de sector is zeker een punt, maar ondertussen hebben de fundamentals zich verder verbeterd.

De problemen in de toeleveringsketen zien zij als een korte termijn-issue. Juist die tekorten jagen de vraag aan: bedrijven willen dit soort problemen in de toekomst voorkomen en gaan massaal chipvoorraden aanleggen. Die restocking zorgt voor een extra sterke vraag en zal leiden tot robuuste winstgroei bij chipbedrijven.

Zie ook: ASML - spil in het wereldwijde chiptekort

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht