Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Oerdegelijke cijfers ASML'

'Oerdegelijke cijfers ASML'

IEX-analist Paul Weeteling noemt de cijfers van ASML oerdegelijk, maar ook de chipmachinekoning ontspringt de dans van de problemen in de aanvoerketen niet. De orderintake blijft echter ijzersterk, dus dat stelt gerust.

Zelfs ASML kampt nu met tekorten aan onderdelen, waardoor het uitleveren van orders vertraging oploopt. Maar van uitstel komt geen afstel, schrijft Weeteling in een reactie op de derdekwartaalcijfers.

Lees ook: Waarom techreuzen hun eigen chips gaan ontwikkelen

De vertraging is daarom niet desastreus, maar wel vervelend, stelt hij. "Vertraging bij ASML betekent ook vertraging voor andere chipmachinebouwers zoals ASMI en Besi, want zonder de machines van ASML draait een chipproductielijn simpelweg niet. Het gaat weliswaar niet om maanden, maar om weken."

In de chipwereld tellen maanden als jaren

Maar in de oververhitte chipsector, waar nog altijd een zwaar tekort aan productiecapaciteit is, staat een maand gevoelsmatig gelijk aan een jaar, weet de analist. "ASML zal ongetwijfeld aangespoord worden vaart te maken.”

Over de orderintake van 6,2 miljard euro hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. "De uitgestelde leveringen leiden niet tot minder leveringen op lange termijn."

'Volgend jaar opnieuw ijzersterk'

Het is op zijn zachtst gezegd wel jammer dat ASML niet snel genoeg kan leveren, want klanten staan te springen om chipmachines en upgrades. We zullen iets meer geduld moeten hebben, maar dat zal dan ook beloond worden, want volgens Weeteling wordt volgend jaar wederom een ijzersterk jaar.

Zie ook: 'ASML lichtjaren voor op concurrentie'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht