Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Inflatie is puur een monetair verschijnsel'

'Inflatie is puur een monetair verschijnsel'

De hogere inflatie waar we nu mee te maken hebben is puur een monetair verschijnsel. Het wordt niet veroorzaakt door supply chain-gedoe, het weer, slechte oogsten of wat dan ook. Het gaat om de hoeveelheid geld die gecreëerd wordt in het systeem.

Dat stelde hoofdeconoom John Greenwood van Invesco woensdag tijdens een outlookpresentatie van de vermogensbeheerder.

Tijdens de outlook, getiteld 'A brave new world', lieten verschillende Invesco-experts hun licht schijnen over hun economische scenario voor 2022 en ging Greenwood in op inflatie in het bijzonder.

Inflatie kan nog wel 2 of 3 jaar aanhouden

"We zitten nu op een inflatieniveau dat we in jaren niet gezien hebben, en het kan nog wel 2 of 3 jaar aanhouden. Er zijn wel grote verschillen. We zien dat prijzen van goederen sterk gestegen zijn, terwijl dat voor diensten minder het geval is. Het nijpende tekort aan containers is ad hoc en tijdelijk. Dat zal straks minder worden."

Ook van land tot land verschilt de situatie sterk. "Aan de ene kant heb je landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël. In de VS bijvoorbeeld zien we een significante stijging van het prijspeil, van 5 tot 10% volgend jaar, en dat zet door tot in 2023. Daar blijven we een tijdje in de high single digits."

"Aan de andere kant zijn er landen als China, Japan en Zwitserland. Daar hebben ze dezelfde suplly chain-issues, maar de overall price index is erg laag."

'Inflatie niet veroorzaakt door supply chain-problemen of het weer'

Het verschil heeft volgens Greenwood alles te maken met de geldcreatie in het systeem. “We hebben het steeds maar over renteverhogingen en tapering, maar waar het echt om draait is de mate waarin er geld gecreëerd wordt. Inflatie is enkel het gevolg van monetair beleid. Het wordt niet veroorzaakt door supply chain-gedoe, het weer, slechte oogsten, de OPEC of wat dan ook. Het gaat om de geldhoeveelheid.” 

“De vraag is; welke invloed heeft een renteverhoging daarop? De belangrijkste partij om in de gaten te houden is natuurlijk de Fed. Als de Fed niets doet, kunnen die economieën overleven zonder een enorme terugval. Maar ik ben heel bang voor het alternatieve scenario.” 

Bang voor frustratie Fed-leden

"Dat is dat meerdere Fed-leden in de loop van 2022 gefrustreerd raken omdat inflatie niet weggaat en hardnekkiger blijkt dan gedacht. En dat de Fed, in plaats van alleen de voet van het gas te halen - taperen dus - ook op de rem gaat staan, net als in 1994 - 1995. Dan zijn de risico’s op een recessie in 2023 veel groter."

Zie ook: 'Inflatie is het grote gevaar, niet de deltavariant'

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht