Word abonnee en neem Beursduivel Premium
2 aandelen voor in tijden van lockdowns

2 aandelen voor in tijden van lockdowns

Nu grote delen van Europa in lockdown zitten, breekt een donkere winterperiode aan voor veel bedrijven. Toch zijn er ook aandelen die in zo’n situatie kunnen profiteren. Analist Niels Koerts noemt in zijn IEX Premium-artikel vijf namen, waarvan wij er twee uit pikken.

Voor de volgende bedrijven kunnen lockdowns voordelig uitpakken:

1. Ahold Delhaize

De supermarktketen mag volgens Koerts niet in dit lijstje ontbreken. "Bij de eerste lockdown heeft Ahold Delhaize aangetoond uitstekend te zijn gepositioneerd om van zo'n situatie gebruik te maken. In het tweede kwartaal van 2020 steeg de omzet bijvoorbeeld met 17% en de winst per aandeel deed er met een plus van 88% nog een schepje bovenop."

Dat het bedrijf het goed doet in tijden dat de economie op slot gaat, is niet zo vreemd, gaat hij verder. "De horeca is dicht en grote evenementen zijn afgelast. Toch voelen mensen de behoefte om een feestje te vieren, dus doen ze dat maar thuis. En waar halen ze het bier en de chips vandaan? Juist, bij Ahold."

Maar ook aan de online kant profiteert het bedrijf dankzij Bol.com. "Zelfs zonder lockdown gingen de onlineverkopen in het derde kwartaal van 2021 met bijna 30% omhoog, en dat terwijl Q3 2020 met een plus van 63% ook bepaald niet slecht was." Tot slot voegt Koerts toe dat het aandeel ook nog schappelijk geprijsd is.

2. Flow Traders

De cijfers van Flow Traders over het derde kwartaal waren niet best. "Daar moet de markt even van bijkomen", zegt Koerts. "Een winst van 0,19 euro per aandeel past niet bij deze marketmaker. Het moet raar lopen wil daar in het vierde kwartaal geen verandering in komen."

Als marketmaker moet het bedrijf het hebben van flinke schommelingen op de beurs. Elke keer als er een nieuwe variant van het virus bekend wordt, zorgt dat voor onrust en volatiliteit op de aandelenmarkten. Daar spint Flow Traders dus garen bij. Kijk maar naar het eerste kwartaal van 2020, toen het bedrijf een winst per aandeel realiseerde van maar liefst 5,71 euro.

"Dat is bijna 20% van de huidige beurskoers van zo’n 31 euro. Op dergelijke cijfers hoeft u in het vierde kwartaal niet te rekenen, tenzij de omikronvariant toch een stuk dodelijker is dan verwacht, of de huidige vaccins er niet tegen bestand blijken. Maar laten we dat niet hopen."

 Lees ook: Deze 3 bedrijven hebben het in zich om marktleider te worden

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht