Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De 7 beste fintech-aandelen voor 2022

De 7 beste fintech-aandelen voor 2022

Welke fintech-bedrijven hebben de potentie om de financiële dienstensector te ontwrichten? Paulina Likos zocht er voor US News zeven uit.

Technologieaandelen hebben het tijdens de pandemie ontzettend goed gedaan. Maar nu, met de dreiging van een stijgende rente en hogere inflatie, staan ze onder druk.

Likos ziet wel een langetermijnthema in de techsector waar beleggers van kunnen profiteren. Financiële technologie- of fintech-bedrijven zorgen voor een transformatie van de financiële dienstverlening. Dit zijn volgens haar de zeven beste, op alfabetische volgorde.

1. Amazon.com: webwinkelreus met visie op betalingen

Amazon is niet een puur fintech-aandeel. Toch plaatst Likos het op deze lijst omdat het bedrijf een grote rol speelt in deze sector. Klanten van de webwinkel zijn vertrouwd met digitale en cashloze transacties. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met Affirm Holdings voor een buy now, pay later-mogelijkheid. Dat biedt klanten meer flexibiliteit.

Amazon werkt ook samen met andere fintechbedrijven op deze lijst, waaronder Block en Intuit, die hun eigenbedrijfsmodellen voor kopen op afbetaling aan het uitbouwen zijn.

2. Block: breed betaalbedrijf bouwt ook aan blockchain

Block is een belangrijke speler op het gebied van digitale betalingen: het bedrijf wordt gewaardeerd op 65 miljard dollar. Tot voor kort stond het betaalbedrijf bekend als Square, met Jack Dorsey, oprichter van Twitter, aan het roer. Wereldwijde expansie heeft het als ambitie en het is aan het uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Frankrijk.

De coronapandemie geeft contactloos betalen een extra boost. Block is ook bezig met cryptovaluta’s via dochterbedrijf Spiral. De recente naamswijziging van het bedrijf is illustratief voor de verschuiving van een puur betalingsbedrijf naar een bredere, meer gediversifieerde fintech-innovator met ambities in blockchain-technologie.

3. Intuit: de plek voor het mkb

Intuit is een belasting- en boekhoudsoftwarebedrijf. Het krijgt een koopaanbeveling vanwege zijn klantenbestand en robuuste groei. Het technologieplatform heeft een reeks diensten waaronder TurboTax, QuickBooks, Mint, Credit Karma en Mailchimp.

Volgens Logan Purk, senior onderzoeksanalist bij Edward Jones, zorgen de recente overnames van Intuit, zoals van Credit Karma en Mailchimp, voor een sterke groei en een completer platform voor het midden- en kleinbedrijf.

4. PayPal: profiteren van de e-commerce

PayPal is een speler in digitale betalingen die al langer meeloopt. De betalingsdienst is al twee decennia actief en telt meer dan 400 miljoen gebruikers in meer dan 200 markten wereldwijd.

Onderzoeksanalist Logan Purk ziet PayPal als optimale mogelijkheid om te profiteren van de aanhoudende groei van e-commerce. In 2022 lanceert PayPal in samenwerking met Amazon de betaaldienst Pay With Venmo. Het blijft zijn dienstverlening uitbreiden met diensten als peer-to-peer betalingen, Venmo, cryptovaluta’s en een buy now, pay later-service.

5. Robinhood Markets: een broker die zorgt voor opschudding

Robinhood is een broker die voor heel wat opschudding heeft gezorgd. Het heeft meer dan 22 miljoen rekeningen en meer dan 18 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. De dienstverlening is wel onder vuur komen te liggen vanwege het verdienmodel. Robinhood krijgt betaald voor orders, iets wat in Nederland verboden is.

Er zijn veel positieve ontwikkelingen die in het voordeel van Robinhood pleiten. Likos wijst onder meer op het pensioenrekeningaanbod, het uitbreiden van de toegang tot cryptocurrency, live klantenondersteuning en een functie waarmee beleggers hun externe accounts kunnen overdragen. Dit soort initiatieven dragen bij aan de verbetering van de deelname van particuliere beleggers aan de aandelenmarkt. En natuurlijk aan de groei van het klantenbestand van Robinhood.

6. Upstart: lenen met kunstmatige intelligentie

Upstart is een kunstmatig intelligent leenplatform dat samenwerkt met banken om de krediettoegang te verbeteren. Volgens de laatste cijferpresentatie heeft het bedrijf zijn omzet, winst en het aantal professionele gebruikers zien verdrievoudigen sinds de beursgang vorig jaar. In het derde kwartaal van 2021 heeft het bedrijf een omzetgroei van 250% gerealiseerd ten opzichte van het jaar ervoor.

7. Visa: uniek in zijn soort

Creditcardmaatschappij Visa heeft een toonaangevende positie in digitale betalingen. Visa breidde in 2021 zijn bereik uit tot meer dan 80 miljoen verkopers: een stijging van 14%.

David Trainer van New Constructs is optimistisch over Visa, omdat het bedrijf moeilijk te evenaren valt door concurrenten. De creditcardgigant investeert ook fors om de groei vast te kunnen houden. De afgelopen vijf jaar bedroeg het investeringsbudget 9 miljard dollar.

Vergeleken met andere fintech-bedrijven is de waardering van Visa laag, vindt Trainer. De geprojecteerde koers/winstverhouding van Visa bedraagt ongeveer 25. Hij wijst ook op Visa's hoge rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Een vergelijkbaar aandeel is moeilijk te vinden in de fintechsector, aldus Trainer.

Lees ook: JPMorgan: Vergeet bitcoin, zet in op fintech

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht