Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Olie: is de 100 dollar per vat in zicht?

Olie: is de 100 dollar per vat in zicht?

Ruim anderhalf jaar na de beruchte pandemie-oliecrash is het optimisme weer helemaal terug in de sector, nu de prijs voor een vat ruwe Brentolie al boven de 85 dollar ligt. Sommige grote partijen, waaronder JP Morgan en Goldman Sachs, reppen zelfs al van een olieprijs van 100 dollar, schrijft Zacks.com.

Dat is een behoorlijk verschil met de 38 dollar die in april 2020 betaald werd. Volgens Goldman Sachs kan de olieprijs de magische grens in het derde kwartaal van dit jaar bereiken, hoewel het officiële koersdoel van de zakenbank voor 2022 op 96 dollar per vat ligt.

Tekort aan investeringen, terwijl de vraag groeit

Jeff Currie, hoofd grondstoffen bij de bank, ziet de oliemarkt als 'fundamenteel krap'. Hij acht de kans heel groot dat we nog verdere upside zien in de eerste helft van volgend jaar. 

De vraag blijft maar toenemen, terwijl het aanbod beperkt is. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne drijven de prijs ook op. Bovendien zal naar verwachting niet enorm veel meer geïnvesteerd worden dit jaar, waardoor langetermijnprojecten in gevaar komen. Veel oliemajors snijden in de kosten om meer te verdienen en schroeven investeringen terug om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Perfect recept

Dit tekort aan investeringskapitaal gecombineerd met minder groei in Amerikaanse schalie-olie zorgt voor een aanbodtekort, terwijl de vraag blijft stijgen. De economische activiteit neemt toe, nu grote delen van de bevolking gevaccineerd zijn en juist meer gaan reizen en consumeren.

Volgens veel oliehandelaren is dit alles bij elkaar een perfect 'recept' voor een prijspiek richting de 100 dollar. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2014.

Lees verder: 'Olieprijs blijft nog jaren hoog'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht