Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kooptip: 5 bedrijven waar de chipindustrie op steunt

Kooptip: 5 bedrijven waar de chipindustrie op steunt

De chipindustrie is 600 miljard dollar waard, en tegen 2030 een triljard. Bedrijven als Intel, TSMC en Nvidia hebben goede vooruitzichten. Maar nog beter staan de zaken voor hun belangrijkste toeleveranciers: de chipmachinemakers en testbedrijven.

Dat schrijft Morningstar. De analisten tippen de vijf belangrijkste bedrijven in die sector vanwege hun gigantische concurrentievoordeel en de gedaalde koersen: dit zijn aandelen die volgens Morningstar nog zeker 20 jaar blijven renderen.

ASML

ASML ontwikkelt zijn lithografiemachines al tien jaar samen met zijn drie grootste klanten (Intel, Samsung en TSMC), die een deel van het onderzoek en de ontwikkeling financieren.

Volgens sectorstrateeg Abhinav Davuluri geven schaalvoordelen en r&d-budget enerzijds en de ruime ervaring met machine-ontwerp in samenwerking met klanten anderzijds de chipmachinebouwers uit Veldhoven een voorlopig niet te overbruggen voorsprong op concurrenten Nikon en Canon.

Morningstar ziet voor ASML 59% upside tot het koersdoel, en volgens IEX-analist Paul Weeteling is ASML 'een bedrijf dat bovengemiddeld zal presteren in een recessiescenario'.

Applied Materials

Ook wafermachinemaker Applied Materials profiteert van jarenlange ervaring en schaalvoordelen. Een bedrijf van deze omvang kan de allernieuwste technologie integreren, samen met klanten machines ontwerpen en technici leveren om die ter plaatse te onderhouden en repareren - wat weer ervaring oplevert met het stabiel houden van processen die in fabrieken over de hele wereld hetzelfde moeten zijn. Applied Materials maakt optimaal gebruik van de feedback loops die zo ontstaan en waar kleinere bedrijven niet eens aan kunnen beginnen, aldus Davulur.

Morningstar denkt dat een reële waardering van het aandeel Applied Materials 45% hoger ligt dan de huidige koers; Paul Weeteling is het daar wel min of meer mee eens, maar merkt op dat er wel erg veel eigen aandelen ingekocht worden en de problemen in de toeleveringsketen snel moeten worden opgelost.

Lam Research

Het in 1980 opgerichte Lam, dat eerder deze maand de Nederlandse nanotechnoloog Solmates overnam, maakt ook wafermachines, en is marktleider in zogeheten droge etstechnieken.

Lam-etsmachines maken circuits in materiaal door het te bombarderen met ionen door een masker zoals de machines van ASML dat maken. Met net weer andere machines gelden grosso modo dezelfde voordelen voor Lam als hierboven beschreven voor ASML en Applied Materials. Volgens Morningstar kent het aandeel 59% upside.

KLA

KLA maakt geen machines maar zit in procestechniek en yield management, en is daarmee nodig in alle productiestadia in alle grote chipfabrieken ter wereld. Het heeft de helft van de markt in handen en is vier keer zo groot als zijn belangrijkste concurrent. Een database met waargenomen mankementen en gevonden oplossingen waaruit klanten kunnen putten moet het bedrijf wat minder afhankelijk maken van de economische cyclus.

De koers heeft na de coronadip een enorme vlucht genomen en het aandeel is (nog) geen koopje, maar met een koers/winstverhouding van ruim 16 is het ook zeker niet duur. Morningstar ziet een upside van 22% naar zijn koersdoel.

Teradyne

Teradyne ontwerpt en bouwt automatische testapparatuur voor chips, en heeft klanten als Samsung, Qualcomm, Intel, Analog Devices, Texas Instruments en IBM voor wie overstappen naar een andere dienstverlener erg kostbaar is. Morningstar ziet het bedrijf daarom nog zeker twintig jaar renderen.

"Teradyne kan testapparatuur ontwerpen voor alle chips, van de meest obscure tot de meest geavanceerde, en die immateriële activa zijn moeilijk te kopiëren", aldus Morningstar-analist William Kerwin, die de waarde van Teradyne berekent op bijna het dubbele van de huidige koers.

Lees ook: ASML al rijp voor de bodembel?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht