Word abonnee en neem Beursduivel Premium
5 aantrekkelijke dividendaandelen

5 aantrekkelijke dividendaandelen

Het is mogelijk om het marktrisico te verkleinen met dividendaandelen. Cas Mulford geeft op US News Money een top vijf van aantrekkelijke dividendaandelen. Dit soort aandelen zijn aantrekkelijk vanwege hun stabiliteit en regelmatige winstuitkeringen.

Ze kunnen helpen om uw portefeuille te laten groeien. Het is mogelijk om via ETF’s erin te beleggen, zoals iShares International Dividend Growth ETF en het Vanguard International High Dividend Yield Fund. Maar het is natuurlijk ook een uitdaging om zelf uw aandelen te selecteren.

Voor die zelfbeleggers heeft Mulford een paar tips. Deze vijf aandelen staan op zijn favorietenlijstje:

  • Shell
  • Unilever
  • Ambev
  • Rio Tinto
  • Sony

Shell – een ondergewaardeerde dividendbetaler

Shell bestaat al 115 jaar en timmert nog altijd aan de weg als een van 's werelds grootste en meest gediversifieerde oliemaatschappijen. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een relatief goedkope koerswinstverhouding van 9,4. Dat maakt het aandeel aantrekkelijk. Het is feitelijk ondergewaardeerd ondanks dat de energiemarkten het beter doen dan de rest van de markt.

Shell heeft ook een van de laagste uitbetalingsratio's in dit favorietenlijstje, van slechts 23,5%. Dat getal betekent dat Shell minder dan een kwart van zijn winst gebruikt om het dividend te financieren. Het dividendrendement van de olie- en gasmaatschappij bedraagt 3,7%. Mulford ziet daarin een aantrekkelijke premie ten opzichte van 10-jaars Treasuries, die op dit moment 3,1% bieden.

Zie ook: Deze 4 ondergewaardeerde aandelen kocht Warren Buffett

Unilever – met activist aan boord zit er meer in het vat

Unilever bestaat al meer dan 90 jaar. Het bedrijf werd in 1929 opgericht en telt nu meer dan 400 consumentenmerken, zoals Ben & Jerry's-ijs en Dove-zeep. Consumptiegoederen zorgen voor een lage volatiliteit ten opzichte van de rest van de markt.

Recent nam Trian Fund Management een belang in Unilever. Het aan boord stappen van de activistisch aandeelhouder kan misschien helpen om het stagnerende aandeel een groeispurt te geven. In datzelfde kader kondigde Unilever onlangs aan dat het dit jaar en volgend jaar voor 3 miljard euro aandelen in wil kopen. Het bedrijf heeft een indrukwekkend dividendrendement van 4,4%.

Ambev – proosten op het dividend

Ambev is het oudste bedrijf op de lijst. De Braziliaanse frisdrank- en bierproducent, sinds 2004 onderdeel van de Belgische biergigant AB InBev, bestaat al sinds de tachtiger jaren van de 19e eeuw.

Bij drankenproducenten wordt de omzet van het bedrijf bepaald door zowel het volume van de verkochte dranken als de kosten per eenheid. Vorig kwartaal stegen de autonome netto-inkomsten met 18,5%, hoewel het totale volume slechts met 3,6% toenam.

Het bedrijf heeft met merken als Stella Artois en Anheuser-Busch een belangrijk marktaandeel. Een prijsstijging had geen negatieve invloed op het volume van de verkochte dranken. Ambev was in feite in staat om de prijzen met 14% te verhogen, terwijl het verkoopvolume ook toenam. Analisten verwachten een omzetgroei van 19% dit jaar en 6% in 2023. Het aandeel heeft een dividendrendement van 4,3%.

Rio Tinto – profiteren van stijgende grondstoffenprijzen

Rio Tinto is een mijnbouwonderneming met het hoofdkantoor gevestigd in Londen. Het breidt zijn mijnbouwactiviteiten voortdurend uit naar nieuwe gebieden. Onlangs werd een nieuwe hoogtechnologische mijn geopend in Perth, Australië. Er is een nieuw lithiumproject gestart in Argentinië. Het bedrijf profiteert van de stijgende grondstofprijzen, die een stabiele basis voor groei vormen. Die stijging van de grondstoffenprijzen komt ook de aandeelhouders ten goede. Rio Tinto keerde vorig jaar 9,63 dollar aan dividenden uit, een stijging van 25% ten opzichte van 2017. Het dividendrendement bedraagt 12,1%.

Sony – er zit muziek in om te spreiden met dit dividendaandeel

Sony is een naoorlogs bedrijf, dat ondertussen is uitgegroeid tot een wereldleider in hoofdtelefoon-, spel- en fotografietechnologie. In veel sectoren is het een belangrijke consumentenproducent geworden, waardoor het bedrijf beschermd is tegen marktturbulentie.

Sony rapporteerde over 2021 een omzetstijging van 10% en een stijging van het bedrijfsresultaat met 109%. Het bedrijf heeft wel last van verstoringen in de toeleveringsketen en schaarste aan chips, maar verwacht dat de verkoop sterk zal blijven. De omzet in het huidige fiscale jaar zal naar verwachting met 11% stijgen. Sony heeft momenteel een dividendrendement van 0,6%. Het is een mogelijkheid om de dividendportefeuille wat meer te spreiden. 

Lees verder: Dividend als rots in de branding

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht