Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Amerikaanse recessie niet zo problematisch'

'Amerikaanse recessie niet zo problematisch'

Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JP Morgan AM maakt zich geen al te grote zorgen over recessie en stagflatie. Wel maant hij beleggers tot voorzichtigheid. Positief is hij over waarde- en dividendaandelen. Nog beter zijn de aandelen- én obligatiekansen in China. 

"Wij blijven onverminderd voorzichtig, dat is mijn belangrijkste boodschap. Ik ben bang dat Europa een moeilijke winter tegemoet gaat. Het worst case-scenario is inmiddels het basisscenario geworden nu Rusland de gaskraan bijna helemaal heeft dichtgedraaid.

In de eerste maanden van het jaar was er voor beleggers geen plek om te schuilen. Nu bieden obligaties weer potentieel. Bonds zijn back. Een paar maanden geleden tipten we Amerikaanse Treasuries, en dat bleek een sterke call. Sindsdien is de Amerikaanse tienjaars gedaald van 3,20% naar 2,70%. Dat is nog altijd heel veel meer dan begin dit jaar, toen de Amerikaanse tienjaars rond de 1,60% schommelde.

We lopen achter de feiten aan

Het is nog te vroeg om met veel geld in de aandelenmarkt te stappen. Het wachten is op de negatieve winstaanpassingen van analisten. Ik heb het idee dat die wat achter de feiten aanlopen. In juni rekenden analisten nog op een gemiddelde Europese winstgroei van 12% voor dit jaar. Dat lijkt mij wat veel.

De VS verkeert inmiddels in een technische recessie. Die is vooral veroorzaakt door geopolitieke spanningen (Lees: Oekraïne) en de dure dollar, die daarvan het gevolg is. Problematisch is deze recessie niet, want de Amerikaanse werkloosheid is nog altijd bijzonder laag. Hoewel de Amerikaanse consument zeer pessimistisch is over de toekomst, wijzen de consumentenbestedingen daar niet op.

Europese economie blijft wonderwel overeind

De Europese economie blijft ondertussen wonderwel overeind. De grote recessie-angst is nog niet bewaarheid. De komende maanden zullen spannend zijn. Hoe koud wordt de aankomende winter? Europa zal dit jaar niet kunnen ontkomen aan een energiecrisis. Volgend jaar is Europa minder kwetsbaar. Mocht er een recessie komen, dan zal die niet lang duren.

Positief is dat Europa mede door de lockdowns een spaaroverschot van 10% van het BBP heeft opgebouwd. Dat hebben we het over 900 miljard euro dat extra is gespaard. Het is een grote buffer. In de VS is er ook nog sprake van spaaroverschot, maar doordat de spaarquote er inmiddels lager is dan voor Covid begint dat spaaroverschot wel te dalen.

Enige afkoeling zou wel wenselijk zijn

Overigens is enige afkoeling van de economie vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wenselijk. Maar door de teruglopende economische groei en stijgende inflatie is het stagflatiescenario wel trending geworden. Ik ben er niet bang voor. Het grote verschil met eerdere stagflatieperioden is dat er ditmaal geen sprake is van hoge werkloosheid.

Bovendien is stagflatie minder slecht voor aandelen en obligaties dan veel wordt gezegd. Zo was de jaarlijkse opbrengst van de Amerikaanse S&P in de jaren zeventig 5,8% per jaar. Amerikaanse staatsobligaties deden het toen nog iets beter. Wat niet lukte, was om de inflatie te verslaan. Die bedroeg toen 7%.

Waarde- en hoogdividendaandelen

Wat in de stagflatiejaren zeventig vooral werkte, waren beleggingen in energie-aandelen en waarde-aandelen. Onze huidige aandelenvoorkeur past hier mooi bij: waarde- en hoogdividendaandelen. In de jaren zeventig was dividend goed voor twee derde van het uiteindelijke aandelenrendement.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

China krijgt als enige aandelenregio een koopadvies

Van alle aandelenregio’s heeft alleen China een koopadvies. China gaat duidelijk tegen de trend in. De economie heropent, ze zijn er monetaire en fiscaal aan het versoepelen, van een energiecrisis is geen sprake, de inflatie is er laag. Voor de Chinese regering is er bovendien veel aan gelegen dat internationale beleggers het land weer aandoen. Onze focus in China ligt duidelijk op climate tech. Op milieugebied doet China bijvoorbeeld meer dan de VS. Voor onze energietransitie zijn veel producten uit China nodig.

Ook in de wereldwijde obligatiemarkt blijkt China een uitzondering. Alleen Chinese obligaties hebben dit jaar een positief rendement geboekt. In mijn persoonlijke portefeuille was de allocatie naar Chinese obligaties de hoogvlieger van de laatste jaren. JP Morgan heeft op Chinese obligaties nog altijd het predicaat hoge convictie geplakt.”

Zie ook: Beleggen in climate tech: hier liggen de kansen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht