Word abonnee en neem Beursduivel Premium
7 dingen die helpen een bearmarkt door te komen

7 dingen die helpen een bearmarkt door te komen

Hoewel de gemiddelde bearmarkt slechts 9 maanden duurt, zijn veel analisten het er wel over eens dat we nu een aan lange neergang zijn begonnen. Hoe komen we die door? Investorplace wijst op 7 inzichten.

Eerder dit jaar schreef Jeff Sommer in The New York Times al een column over hoe te navigeren in een bearmarkt. Hij legt uit waarom dit voor langetermijnbeleggers een prima tijd is om aandelen te kopen:

"De koersen zijn nu een stuk aantrekkelijker voor kopers dan ze aan het begin van het jaar waren. En hoewel prestaties uit het verleden nooit een garantie zijn voor de toekomst, is de Amerikaanse aandelenmarkt altijd weer hersteld van bearmarkten in periodes van tenminste 20 jaar. Met andere woorden: als je een horizon hebt van 20 jaar of meer, koop dan nu."

Investorplace focust op 7 inzichten die beleggers helpen om geld te verdienen in een bearmarkt. De website wijst erop dat het niet gaat om 'snel rijk worden', maar meer om strategieën die helpen je vermogen te laten groeien op de lange termijn.

Begrijp het spel

Lange tijd voerde de Amerikaanse centrale bank een ruim - of dovish - monetair beleid. Lenen werd goedkoper gemaakt, om zo investeringen aan te jagen. Het leidde tot erosie van de dollar: als je geld in de toekomst minder waard is, is het aantrekkelijker om het vandaag uit te geven of te investeren.

Maar nu is de Fed overgegaan op een hawkish beleid. Dat zorgt voor een sterke dollar en een meer deflatoire omgeving. Want als je geld in de toekomst meer waard wordt, waarom zou je het dan nu uitgeven? Beleggers hebben een reden om juist niét te investeren. Het is belangrijk om dit mechanisme te begrijpen.

Doe onderzoek

En dan bedoelen we écht onderzoek, niet het internet afspeuren naar informatie die je standpunt bevestigt. Maar weinig mensen doen tegenwoordig echt onderzoek. Ze blijven in de val trappen van snel winst willen maken met meme-aandelen of cryptovaluta. Dat is van alle tijden; ook in 1929 liepen mensen al achter de meute aan. Mensen zijn eigenlijk heel voorspelbaar. Maar als je geld wilt verdienen op de beurs, zul je gedegen onderzoek moeten doen.

Contrair handelen

Handelen tegen de stroom in kán heel lucratief zijn. Nobelprijswinnaar Robert Shiller schreef in 1997 al dat mensen in experimenten buitensporig veel vertrouwen blijken te hebben in hun eigen beoordelingsvermogen. Dus als je bijvoorbeeld op social media een belachelijke investering tegenkomt waar desondanks de massa achteraan loopt, heb je misschien een mooie contraire kans in handen. Het klinkt cynisch, maar je kunt profiteren door tegen de hoop en de wensen van de massa in te beleggen.

Uitverkoop

Dit punt ligt in het verlengde van de vorige twee. Bearmarkten kunnen een mooie kans bieden om sterke bedrijven tegen een gunstige prijs te kopen. McKinsey had jaren geleden al een artikel dat duidelijk maakt hoezeer menselijke emoties de aandelenmarkt kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk zijn het echter de fundamentals van bedrijven die bepalen. Daar liggen de kansen.

Kijk eens naar smallcaps

Het is helemaal niet verkeerd om eens de blik te verbreden naar smallcaps. Smallcaps worden vaak eerder en harder geraakt, zo bleek ook tijdens de coronacrash.

Daar is een reden voor. Ze zijn minder sterk gekapitaliseerd dan de grote bedrijven en kunnen daardoor een harde klap minder goed opvangen. Inzetten op smallcaps biedt mooie kansen bij herstel, maar is behoorlijk risicovol. Dus mocht je voor een kleiner bedrijf gaan, kies dan wel de namen die relatief solide gefinancierd zijn.

Geduld

Het is een misschien een grijs gedraaide plaat, maar als je geld wilt verdienen in een bearmarkt, zul je geduld moeten hebben. En dan hebben we het niet over maanden. Het kan best zo zijn dat beleggers jaren tegen een deflatoire omgeving aankijken. Japan vocht zelfs decennia tegen deflatie en deed er alles aan om de prijzen te laten stijgen. Nu hebben ze eindelijk inflatie, hoewel het weer de verkeerde inflatie is, schrijft Foreign Policy Magazine.

In het Westen zal het zo’n vaart niet lopen, maar het punt is dat wanneer het eenmaal tot deflatie komt, die tamelijk hardnekkig kan zijn. Het is goed om dat in het achterhoofd te houden.

Moeite

In een bullmarkt is het niet zo lastig om een goed rendement te behalen. Pas wanneer het water zakt, zien we wie er een zwembroek aanheeft; in een bearmarkt zul je wat extra moeite moeten doen.

Investorplace trekt dit breder dan beleggen en haalt de wijze raad van miljardair Stephen Ross erbij. "Zet die stap extra, want dan is de kans groter dat je niet ontslagen wordt tijdens een recessie. Als het nodig is om weer vaker naar kantoor te gaan, doe dat dan. Laat zien wat je waard bent. In barre tijden is het belangrijk dat je je werk behoudt, dat maakt het makkelijker om succesvol te blijven beleggen."

Lees ook: 'Het is wachten tot niemand het meer ziet zitten'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht