Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Europese smallcaps spotgoedkoop'

'Europese smallcaps spotgoedkoop'

"Europese aandelen zijn goedkoop, maar smallcaps zijn nog goedkoper", zegt Rory Stokes in een interview met Citywire. Volgens Stokes, fondsmanager bij Janus Henderson, zitten Europese aandelen gemiddeld op een discount van 24% tegenover Amerikaanse soortgenoten. Voor smallcaps ligt dit percentage nog hoger.

Er zijn daarnaast grote verschillen binnen Europa. Dat betekent dat er voor sommige aandelen een driedubbele discount bestaat: eerst in verhouding tot andere smallcaps in Europa, dan ten opzichte van de VS en ook nog vergeleken met de historische gemiddelden.

Niveau op dieptepunt: snel handelen 

Stokes baseert zich hoofdzakelijk op de foward price-to-earningsratio. Deze voorwaartse K/W was eind 2022 gezakt tot ongeveer 10,6. Dat is een niveau vergelijkbaar met de dieptepunten vlak na het uitbreken van de kredietcrisis en de eurozonecrisis of in de coronadip. 

Achteraf bleken dat allemaal uitstekende koopmomenten, ook al volgden daarna telkens periodes waarin omzet en winst van bedrijven onder druk kwamen te staan. Dat verwacht Stokes nu weer.

"Er komen in 2023 geheid earnings downgrades, maar dat weerhoudt mij er niet van positief te zijn. Lage waarderingen, zoals we nu zien, hielden in het verleden maar kort stand." Beleggers moeten volgens Stokes dus snel handelen, anders is de kans voorbij.

2023 begint goed

Europese smallcaps hebben een beroerd jaar achter de rug. Het Kempen Orange Fund - een van de bekendste Nederlandse smallcaps-fondsen - heeft het afgelopen jaar ongeveer 18% verloren. De iShares Europe Small 200 ETF verging het niet veel beter.

Smallcaps-beleggers kunnen dus wel wat goed nieuws gebruiken. De eerste paar weken van 2023 waren alvast niet slecht. De iShares Europe small ETF is al met ruim 7% gestegen.

Of die rally doorzet, hangt volgens veel analisten af van de winstcijfers de komende kwartalen en hoe hard die geraakt worden door een mogelijke recessie.

Lees ook: 3 interessant geprijsde Europese aandelen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht