Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
China's grote comeback – waar liggen de kansen?

China's grote comeback – waar liggen de kansen?

Nu China zijn strikte zerocovidbeleid los heeft gelaten, maken Chinese aandelen een buitengewone opleving door. Ze zijn meer dan 50% gestegen sinds oktober. Dit zou nog maar het begin kunnen zijn, citeert Barron’s diverse vermogensbeheerders.

De katalysator hiervoor is duidelijk. China’s beleidsmakers halen alles uit de kast om de economie nieuw leven in te blazen en de 1,4 miljard mensen meer te laten besteden, na drie harde jaren van strenge Covid-beperkingen en hardhandig optreden tegen technologie en andere sectoren.

China zet alle schakelaars om in de richting van groei en er zit veel momentum achter, constateert David Semple (VanEck). De beleidsmakers hadden misschien weinig andere keuze dan alle registers open te trekken. De economie van het land groeide vorig jaar met slechts 3%, het traagste tempo sinds het begin van de jaren negentig.

Vertrouwen kelderde

Het vertrouwen van consumenten, bedrijven en investeerders kelderde. President Xi kampt met zijn falend beleid ten aanzien van de VS, zijn benadering van de particuliere sector en onroerend goed, en mensen die boos zijn op straat, zegt Abhay Deshpande (Centerstone Investors).

Chinese aandelen profiteren duidelijk van de schuivende panelen in Peking. De aandelenmarkten daalden met meer dan 60% vanaf hun piek in februari 2021 tot afgelopen oktober, waarbij ongeveer 2,5 biljoen dollar aan waarde verloren ging.

Op korte termijn lijkt het rooskleurig

Op korte termijn ziet het er verrassend rooskleurig uit. China’s bbp kan in 2023 met 5% groeien, veel sneller dan in de VS en Europa. Bovendien lijken de Chinese aandelen redelijk geprijsd. Vermogensbeheerders zien winsten in het verschiet bij bepaalde consumentgerichte bedrijven, internetbedrijven en bedrijven die aansluiten bij de langetermijnprioriteiten van Peking. Zelfs een recente stijging van het aantal besmettingen lijkt het momentum niet te schaden.

Wanneer de Chinese economie weer aantrekt, zal ze sterk worden, al moet men zich bewust blijven van de risico's. Zoals beleggers hebben geleerd niet tegen de Fed te vechten, zo zullen ze voorlopig misschien ook niet willen vechten tegen de Chinese consument en de Chinese beleidsmakers die de groei nieuw leven willen inblazen.

Langetermijn-uitdagingen blijven bestaan

Veel professionele beleggers adviseren voorzichtigheid ten aanzien van het herstel. Zij zetten minder in vanwege de aanhoudende langetermijnuitdagingen voor China. De staatsschuld stijgt en voor het eerst in 60 jaar neemt de bevolking af.

Na dit rooskleurige herstel blijven de structurele problemen van China nog steeds bestaan, merkt Howie Schwab (Driehaus) op. Sommige beleggers vrezen dat Xi een meer interventionistische aanpak en een agressievere houding zal aannemen zodra de economie weer opleeft.

Dit keer is de consument de motor

Voorlopig gaat de opleving echter door. Er zijn signalen dat men de vastgoedsector wil stimuleren. Ook is aangegeven dat de regelgevingscampagne tegen internetbedrijven afneemt.

Het herstel zal er ongetwijfeld anders uitzien dan in het verleden, toen China het vooral moest hebben van bouw- en infrastructuurprojecten. China probeert nu zijn 1,4 miljard inwoners meer in eigen land te laten uitgeven. Als beleggers hiervan willen profiteren, dan moeten zij de consument volgen en zich richten op sectoren waaraan beleidsmakers prioriteit hebben gegeven. Vermogensbeheerder zien bijvoorbeeld kansen bij consumentgerichte bedrijven zoals Yum China Holdings en JD.com. Ramiz Chelat (Vontobel) verwacht een sterke winststijging naarmate de omzet weer aantrekt.

Zelfvoorzienend op tal van gebieden

China wil meer zelfvoorzienend worden op cruciale gebieden als halfgeleiders, geavanceerde technologie en energie. Het land wil ook een geduchte strategische rivaal van de VS worden, onder meer in hernieuwbare energie, waar China een belangrijke positie heeft in batterijtechnologie en zeldzame aardmetalen. Ginny Chong (Mondrian Investment Partners) wijst op aandelen zoals LONGi Green Energy Technology en Xinyi Solar Holdings.

Alibaba – slachtoffer van Xi’s politiek, maar met 25% koerspotentieel

Alibaba is het schoolvoorbeeld van alles wat er de afgelopen jaren mis is gegaan bij Chinese bedrijven. Het speelde een hoofdrol in de antimonopoliedrift van Xi. Eind 2020 hielden Chinese toezichthouders de beursgang van Ant Group tegen. De rol van Jack Ma is uitgespeeld en onlangs stapte hij uit het bedrijf.

Hoewel de regeldruk is afgenomen, is het onwaarschijnlijk dat die zal verdwijnen, gezien Xi's focus op het aanpakken van sociale ongelijkheden, het beperken van excessieve rendementen en het oproepen van Chinese bedrijven om dingen te doen voor het grotere goed in plaats van alleen maar winst te maximaliseren.

De zorgen over Alibaba trokken waardebeleggers als Laura Geritz (Rondure Global Advisors) aan. Geritz is al jaren voorzichtig over China, maar zij is bullish geworden door de veranderde houding van Peking. Alibaba is nog steeds een dominante e-commercespeler en goed gepositioneerd voor een herstel van de Chinese consument.

Positief is de uitbreiding van het aandeleninkoopprogramma met 15 miljard dollar. Mogelijk kan Alibaba de komende drie jaar een winstgroei van 15% op jaarbasis genereren. Het aandeel wordt verhandeld tegen ongeveer 16 keer de verwachte winst over 12 maanden, tegen een historisch gemiddelde van 45 keer. Met een discount voor de invloed van de Chinese overheid erbij, denkt Geritz dat Alibaba kan terugkeren naar een koers van 20 tot 25 keer de winst. Dat betekent een opwaarts potentieel voor het aandeel van 25%.

Inzetten op vruchtbaarheid

Het één-kind-beleid heeft geleid tot een scheve balans van 115 mannen tegen 100 vrouwen bij de geboorte. Simon Powell (Jefferies) verwacht dat dit zal bijdragen aan een daling van het aantal huwelijken in de komende tien jaar.

Mogelijk dat er stimulering komt om meer kinderen te krijgen, omdat anders het herstel van de vastgoedmarkt en de groeivooruitzichten van China op langere termijn worden beperkt. Dat creëert kansen in automatisering en robotica, omdat Peking zich agressief voorbereid op een krimpende beroepsbevolking.

Jinxin Fertility Group is China's grootste aanbieder van in-vitrofertilisatie. Op korte termijn profiteert het bedrijf van de heropening en van de verbetering van de economische vooruitzichten die mensen aanmoedigt om gezinnen te stichten.

Indirect beleggen in China via Europa of Azië

Voor wie aarzelt om rechtstreeks in China te beleggen, zijn er manieren om toch blootstelling te krijgen aan de Chinese economie via Europese, Japanse of Koreaanse aandelen.

China is de belangrijkste handelspartner van Europa en veel van de Europese luxe- en industriële giganten halen een groter deel van hun omzet uit China dan Amerikaanse multinationals. Geritz wijst op LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton en Puma als twee kanshebbers. InterContinental Hotels Group kan ook profiteren van een verwachte toename van het aantal reizen, meent Alexis Deladerriere (Goldman Sachs).

Korea en Japan zijn andere manieren om blootstelling aan het herstel van China te verkrijgen. Vóór Covid trok Japan zo’n miljoen Chinese bezoekers per maand, waarna dat stilviel. Naarmate het grensoverschrijdende reisverkeer zich herstelt, ziet Geritz bedrijven zoals het Japanse Central Japan Railway en het Koreaanse bedrijf LG (voor cosmetica, drank en huishoudelijke artikelen) profiteren.

Lees ook: Beleggen in een verschuivende wereldorde

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht