Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Doe als Buffett - en stop met het checken van de portefeuille

Doe als Buffett - en stop met het checken van de portefeuille

Hoe vaak hebt u vandaag uw beleggingen al bekeken? Dit is een belangrijke vraag omdat het antwoord veel te maken heeft met uw investeringsbeslissingen en uw prestaties op lange termijn.

Hoe meer u controleert, hoe groter de kans dat u belegt in loterij-achtige aandelen, beweert Mark Hulbert op MarketWatch. Hij pleit voor het negeren van alle berichten op social media over de aandelenmarkten.

De aanleiding voor zijn opinieartikel is het recente jaarverslag van Berkshire Hathaway. Beleggingsgoeroe Warren Buffett staat bekend om zijn voorkeur om belegging voor altijd in portefeuille te houden. Aan de andere kant van dit spectrum staan handelaren die beleggingen maar een paar dagen houden en gaan voor de snelle winsten.

Het geheim van Buffett

De aandelen waar Buffett de voorkeur aan geeft zijn goedkope, veilige aandelen. Volgens een studie uit 2018 in de Financial Analysts Journal selecteert Buffett aandelen met een lage koers-boekwaarde verhouding, die relatief weinig volatiliteit vertonen. Dat zijn aandelen van bedrijven waarvan de winst bovengemiddeld snel groeit en die een aanzienlijk deel van hun winst als dividend uitkeren.

Door de kwaliteit van dergelijke aandelen kan Buffett ze met een gerust hart voor onbepaalde tijd aanhouden. Hij negeert hoogvliegers, want die zullen vroeg of laat fors verliezen als de uitbundigheid van beleggers wegebt. Kortetermijnhandelaren vinden de aandelen waar Buffett de voorkeur aan geeft meestal veel te saai. Zij gaan voor de snelle winst en het maakt voor hen niet uit dat dergelijke aandelen op lange termijn weinig opleveren.

Lees meer: Komt er wel of geen bullmarkt? 5 beurswijsheden van Buffett

Beleggingsapps maken beleggen risicovoller

Het besef leeft al langer dat smartphones en sociale media de focus van handelaren op loterij-achtige aandelen versterken. Dergelijke aandelen verliezen vaak geld, maar als ze winnen, kunnen ze veel winnen. De gemiddelde Amerikaan controleert zijn of haar mobiele telefoon slechts 344 keer per dag. Volgens een onderzoek is dat elke drie minuten tijdens de wakkere uren. Dat staat gelijk aan 140 keer tijdens de openingsuren van Wall Street. Wat denkt u, dat handelaren zich dan richten op de goedkope en veilige aandelen die Buffett uitkiest of op loterij-achtige aandelen?

Recent onderzoek over 'smartphone investing' geeft daar antwoord op. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten. Zij richten zich op het handelsgedrag van klanten van twee grote Duitse banken tussen 2010 en 2017. In deze periode creëerden de twee banken beleggingsapps. De onderzoekers konden vaststellen of de klanten van de banken daadwerkelijk transacties uitvoerden vanaf hun smartphones. Zij ontdekten dat na de opkomst van de apps klanten 67% meer geneigd waren om te beleggen in loterij-achtige aandelen. 

Berichten van brokers doen iets met beleggers

Dit bewijs is overtuigend genoeg. Een misschien nog sterker causaal verband tussen smartphones en het nemen van risico's komt uit een andere studie die vorig jaar verscheen in het Journal of Financial Economics.

De studie is getiteld 'Attention triggers and investors' risk taking'. De onderzoekers bestudeerden de handelsgegevens van de klanten van een grote broker die periodiek berichten over individuele aandelen naar de smartphones van klanten stuurt. De onderzoekers beperkten hun studie tot die berichten die geen fundamenteel nieuws over het betrokken bedrijf bevatten.

Het bleek dat deze berichten bij de klanten tot een groter risico leidden, volgens de onderzoekers 19% meer. Aangezien deze berichten geen fundamenteel nieuws bevatten, concluderen de onderzoekers dat het nemen van meer risico het directe gevolg was van het simpele feit dat de aandacht gevestigd werd op een bepaald aandeel. Dat was al genoeg voor het nemen van meer risico.

Dan maar geen social media? Nee, kies voor een goed plan!

De meest voor de hand liggende conclusie zou zijn dat het beter is als we ons minder vaak concentreren op de prestaties van onze portefeuille en berichten over de aandelenmarkt uitschakelen. Maar dat is niet realistisch. De menselijke natuur is nu eenmaal zo, dat een verbod het verlangen daarnaar alleen maar vergroot. Dat werkt dus niet.

Het alternatief is het opstellen van een specifiek beleggingsplan waarin u vastlegt hoe u gaat reageren. Vervolgens volgt u strak dat financiële plan. Dat kan betekenen dat u een vermogensbeheerder inhuurt om uw portefeuille volgens dat plan te beheren. Als u dit doet, kunt u daarna zoveel aandacht besteden aan sociale media over de aandelenmarkt als u wilt.

Bekijk ook: De 10 belangrijkste lessen van Warren Buffett