Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
"Blockchain heeft de toekomst"
Beeld: iStock

"Blockchain heeft de toekomst"

De blockchaintechnologie achter cryptomunten wordt van grote waarde, voorspelt Robeco.

De populariteit van digitale valuta en andere crypto assets is de laatste jaren danig verminderd. Nou ja, de belangrijkste munt - bitcoin - is dit jaar ongeveer 50% meer waard geworden. Maar sinds de top van 65.000 dollar eind 2021 heeft de munt 60% aan waarde verloren. Een reeks ongelukken, zoals de implosie van stablecoin Terra USD en de ondergang van handelsplatform FTX, heeft het vertrouwen in crypto's weinig goed gedaan.

Maar voor wie iets dieper in de materie duikt, ziet dat de realiteit een stuk zonniger is, zegt een groep analisten van Robeco. Volgens hen zit de waarde niet zozeer in de digitale munten, maar vooral in de technologie daaromheen. Daarin barst het van de projecten die het uitstekend doen.

Blockchain en slimme contracten

Centraal in deze projecten staan de blockchain-technologie, smart contracts en tokens: allemaal manieren voor gebruikers om de macht terug te pakken van Big Tech en de banken.

De overheid speelt wel een cruciale rol. Robeco verwacht dat strengere regelgeving ervoor zal zorgen dat de crypto-industrie aan de slag moet met een beter risicobeheer, transparante bedrijfsmodellen en versterking van de balans. Is dat eenmaal een feit, dan kunnen beter gemanagede bedrijven zorgen voor meer vertrouwen bij beleggers en gebruikers.

Voor regelgevers wordt het wel een evenwichtsoefening, waarbij een goede balans moet worden gevonden tussen enerzijds het de vrije loop laten van innovatie en anderzijds het beperken van de risico’s.

Regelgeving

Zowel de EU als de VS werken aan dit soort regels. Bijkomstig probleem is dat de toezichthouders iets moeten opzetten vrijwel uit het niets. Blockchain vereist volledig nieuwe wetgeving. De EU en de VS werken momenteel aan de volgende regels:

  1. Dat Decentralized Finance Players (DeFi) verplicht worden 100% reserves aan te houden bij de uitgifte van stablecoins
  2. Dat Defi's meer informatie verstrekken over hun balansverhouding als ze leningen verstrekken
  3. Dat DeFi's de concentratie van activa beperken (spreiden) en een zorgvuldig risicobeheer invoeren

Web3

De technologische ontwikkeling gaat ondertussen gewoon door en het aantal gebruikers stijgt. Platforms als Coinbase en Alchemy worden steeds belangrijker voor gebruikers van zogenoemde Ethers- en Web3-software, die het hele scala aan mogelijkheden van blockchain ondersteunen.

De toepassingsmogelijkheden zijn groot en hebben meestal niks te maken met digitale munten. Enkele voorbeelden:

  • MGM dat smart-concertkaartjes verkoopt met speciale VIP-rechten
  • JP Morgan dat voor ruim 430 miljard dollar aan intraday repo-transacties heeft “getokenized”
  • Wallmart dat hetzelfde heeft gedaan voor zijn aanbodketen (supply chain).

Concurrentie in de cloud

Vanuit beleggersperspectief wordt het volgens Robeco in ieder geval spannend wat blockchain gaat betekenen voor cloud-aanbieders als Amazon, Google en Dropbox. Die laten zich nu goed betalen voor het opslaan van data in de cloud, maar het is goed mogelijk dat dit in de toekomst in een Web3-omgeving veel goedkoper en misschien ook veiliger wordt.

Een nadeel voor particuliere beleggers is dat er nog niet zo veel beursgenoteerde FinTech-bedrijven zijn die zich toeleggen op blockchain en Web3.

Robeco: "Het is cruciaal om de ontwikkelingen goed te volgen. Als onderdeel van onze FinTech-aandelenstrategie beleggen wij in bedrijven die gebruikmaken van de blockchain-technologie volgens de 'pick and shovel'-aanpak. Het nadeel is dat er nog weinig beursgenoteerde aandelen zijn die daaraan voldoen, maar wij volgen de ontwikkelingen op de voet en staan open voor kansen."

Lees ook: Bitcoins en blockchain

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht