Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De goedkoopste ETF's voor Nederlandse beleggers

De 10 goedkoopste ETF's in Nederland

Bij passief beleggen draait het om schaal. Dankzij de groeiende omvang van passieve fondsen en de flinke concurrentie op dit vlak, kunnen de kosten naar beneden. En dat gebeurt gelukkig ook.

Experts verwachten dat aanbieders van ETF's op korte termijn niks meer zullen vragen voor producten gebaseerd op grote, marktgewogen indices. Althans, als die ETF’s groot genoeg zijn. Hun geld kunnen ze namelijk ook verdienen met het uitlenen van de onderliggende effecten.

Ze zullen dan hun marges proberen te halen in niches en met gespecialiseerde ETF's. Denk daarbij bijvoorbeeld aan smart bèta-ETF’s of multi-asset-ETF's

Goedkoopste ETF's in Nederland

Bij IEXprofs vroegen ze zich in dat kader af hoe het in Nederland eigenlijk staat met de kosten voor passieve ETF's en of ze al bijna gratis zijn.

Dat is nog niet het geval, maar opvallend genoeg blijken aandelen-ETF’s de laagste kosten te hebben, terwijl aandelen-ETF’s lang niet allemaal zo groot zijn.

De goedkoopste 10 ETF's: 


Bovenstaand lijstje komt uit de database van Lipper en is gebaseerd op de TER, de total expense ratio. Nu vinden niet alle experts dat de beste manier om kosten te vergelijken. Zo is een van de kritiekpunten dat op basis van deze vergelijking de in- en uitstapkosten van ETF's niet worden meegerekend. Ook vragen sommigen zich af of de spreads bij ETF's niet belangrijker zijn dan de kosten. 

De definitie van de TER is echter eenduidig en voor bijna alle fondsen in de Lipper-database bekend. De data zijn van eind juni en er zijn alleen ETF’s meegenomen die in Nederland verkocht mogen worden. Er zijn er 985 in totaal waar de TER van bekend is. 

Waar voor aanbieders dan de meeste marge zit? Grondstoffen-ETF's hebben over het algemeen de hoogste kosten.

De 10 duurste Nederlandse ETF's:

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht