Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Morningstar Beleggingsfonds van de week

Fonds van de week: Raiffeisen Euro Rent

De obligatiemarkt verkeert momenteel in een lastig klimaat voor de particuliere belegger. Om rendement te maken, is het zaak de juiste keuzes te maken, anders ligt een mager resultaat op de loer. Raiffeisen Euro Rent is een obligatiefonds dat verschillende strategieën combineert op basis van zowel kwantitatieve als kwalitatieve benaderingen.

Raiffeisen Euro Rent in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Positive

Dit obligatiefonds heeft als uitgangspunt een neutrale basisportefeuille die de Markit iBoxx EUR Overall Index moet weerspiegelen. Deze index omvat staatsobligaties, bedrijfsobligaties en covered bonds met minstens een BBB kredietrating. Het beheerteam gaat daar op door met verschillende strategieën die ieder een meerwaarde aan het fondsresultaat kunnen bieden. Voor iedere strategie is een gespecialiseerd strategieteam verantwoordelijk.

Het team heeft de laatste jaren veranderingen ondergaan met personele wisselingen, het vertrek van teamleden en verschuiving van verantwoordelijkheden. 

In 2011 lag de focus op Duitse staatsobligaties en andere Europese kernlanden, maar medio 2012 verschoof deze naar de perifere eurolanden. De afgelopen vier jaar ging de voorkeur uit naar Spaanse, Ierse en vooral Italiaanse staatsobligaties.

Tegelijkertijd steeg de proportie aan bedrijfsobligaties. Gezien de dalende spreads werden deze overwegingen in de loop van 2014 enigszins verminderd. De allocatie aan bedrijfsobligaties werd verhoogd en per eind maart 2015 hadden deze met 30% van het fondsvermogen een overweging van rond 17%.

Door de teamgerichte aanpak en het verfijnde risicobeheer biedt dit fonds naar onze mening nog altijd vele voordelen. We blijven zodoende voorlopig bij de rating 'Silver' maar letten scherp op het verloop. Als er nog meer mensen vertrekken die niet worden vervangen, zetten wij hier vraagtekens bij.

Beheerteam

Het team is de afgelopen jaren op enkele punten gewijzigd. In de zomer van 2014 vertrok obligatiechef Robert Senz en nam Ingrid Szeiler (foto) de taken van tot dan toe drie CIO's over. Andreas Riegler, die 15 jaar lang het bedrijfsobligatieteam had geleid, werd na het vertrek van Senz benoemd tot leider van het obligatieteam.

Na deze veranderingen bleef het portefeuillebeheerteam stabiel, maar het kromp in 2015 met een persoon. Portefeuillebeheerder Christian Pail, die ruim 10 jaar deel uitmaakte van het team, verliet de onderneming. Pail ondersteunde Martin Hinterhofer, de verantwoordelijke portefeuillebeheerder van deze strategie, als plaatsvervanger en verrichtte ook samen met Hinterhofer de kredietanalyse voor wereldwijde banken.

Wij betreuren zijn vertrek, ook al omdat hij in de afzienbare toekomst niet wordt vervangen. Martin Hinterhofer neemt de onderzoekstaken van Pail over. De resterende 15 fondsbeheerders met portefeuilleverantwoordelijkheden (6 in het bedrijfsobligatieteam, 9 in het team voor staatsobligaties en valuta's) hebben elk ruim 10 jaar ervaring en werken gemiddeld al rond een decennium bij RCM. Als er meer mensen vertrekken, is dat voor ons reden om de rating nogmaals te beoordelen.

Fondshuis

Raiffeisen Capital Management (RCM) is de vermogensbeheertak van de Oostenrijkse Raiffeisen-bankgroep. RCM is opgericht in 1985 en had in december 2014 een beheerd vermogen van zo'n 30 miljard euro. In april 2014 heeft Michael Höllerer, daarvoor secretaris-generaal van Raiffeisen Zentralbank Österreich (de moedermaatschappij van RCM), de leiding over RCM overgenomen, ter vervanging van de voormalige co-CEO's Mathias Bauer en Gerhard Aigner. De machtswissel ging gepaard met een aangekondigde 'strategische richtingverandering'.

In februari 2015 wachten beleggers nog steeds op meer informatie over de geplande veranderingen. De troeven van het bedrijf zijn de obligatiefondsen, die doorgaans betere resultaten behalen dan categoriegenoten en die stelselmatig lage kosten in rekening brengen. Het trackrecord van de aandelenfondsen is daarentegen ongelijkmatig en de kostenniveaus zijn gemiddeld.

De vergoeding van de beheerder is gekoppeld aan het rendement over één en drie jaar; om de belangen van de beheerders in overeenstemming te brengen met die van de aandeelhouders zou het een goed idee zijn om ook een periode van vijf jaar op te nemen.

Alles bij elkaar hebben de recente veranderingen in de leiding en de aankondigingen volgens ons een aanzienlijke hoeveelheid onzekerheid gegenereerd over de toekomstige richting van de onderneming, en daarom behoudt RCM als fondshuis de rating 'Neutral'.

Proces

Het uitgangspunt is een neutrale basisportefeuille die de Markit iBoxx EUR Overall Index moet weerspiegelen. Deze omvat in euro luidende staatsobligaties, bedrijfsobligaties en covered bonds met een kredietrating van minstens BBB. Het team bouwt daarop voort met een hele reeks verschillende strategieën die volgens de gespecialiseerde strategie-eenheden een meerwaarde kunnen bieden. De afzonderlijke strategieën volgen zowel de kwantitatieve als kwalitatieve benaderingen die aanbevelingen inzake durationbeheer, landenallocatie en het aandeel van spreadproducten opleveren. Deze opereren volledig los van elkaar, zodat de portefeuille uiteindelijk een gewogen gemiddelde van de verschillende aanbevelingen vormt.

Elk jaar bepalen CIO Ingrid Szeiler en het hoofd van het vastrentende team Andreas Riegler samen met Gernot Mayr, de leider van het team Rates & FX, voor elke strategie een rendementsdoelstelling en een risicobudget in de vorm van een stop-losslimiet. Als deze grenzen worden bereikt, wordt de strategie beoordeeld en indien nodig geneutraliseerd. Fondsbeheerder Martin Hinterhofer implementeert de aanbevelingen en is verantwoordelijk voor het cashbeheer.

Rendement

Het fonds behoort over vijf, tien en vijftien jaar tot de top 20% van de categorie Obligaties EUR Gediversifieerd. Over drie jaar bevindt het zich in het tweede kwartiel maar zit het met een rendement van 4,0% per jaar nog rond 1% boven het categoriegemiddelde. De volatiliteit, gemeten naar de standaardafwijking, ligt voor alle perioden iets boven het gemiddelde van de categorie. Voor risico gecorrigeerd (Morningstar Risk-Adjusted Return, Sharpe-ratio) verslaat het fonds de concurrentie echter ruimschoots. Op lange termijn blijft het fonds iets achter op zijn benchmark, de Markit iBoxx EUR Overall Index. De volatiliteit ligt wel voor bijna alle perioden lager.

In de zomer van 2011 meed het fonds staatsobligaties uit de periferie van de eurozone en dit pakte goed uit. Na de aankondiging van de ECB over de langlopende liquiditeitsmaatregelen voor de eurozone werd de risicograad van het fonds in 2012 weer verhoogd, wat de performance ten goede kwam.

In 2013 en 2014 werd de weging van de perifere landen en bedrijfsobligaties weer dichter bij de benchmark gebracht. De duration was de afgelopen jaren korter dan de benchmark, wat vooral in de eerste helft van 2014 nadelig was voor het fonds. In 2015 was de onderweging in achtergestelde obligaties uit de financiële sector gunstig, maar de durationpositionering drukte het resultaat daarentegen.

Kosten

De lopende kosten van 0,62% liggen 30 basispunten lager dan het gemiddelde van de voor particuliere beleggers bestemde aandelen in de categorie 'Obligaties EUR Bedrijven' (0,91%).

Klik hier voor verdere informatie over Raiffeisen Euro Rent 

Hier vindt u de Morningstar Fondsentool 

Klik hier voor voorgaande Fondsen van de week.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht