Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Top 5 van fondsen met de hoogste instroom van afgelopen jaar

5 fondsen met hoogste instroom van 2016

Morningstar heeft de vijf fondsen op een rijtje gezet die in 2016 de meeste instroom mochten verwelkomen. Ondanks dat passieve fondsen in populariteit toenemen, worden toch vier van de vijf fondsen in het lijstje actief beheerd. 

Aan kop staat Nordea met het Stable Return Fund, met een instroom van 10,7 miljard euro tot en met november 2016. 

Niels Faassen, Morningstar-analist: “Wij kenden dit fonds eerder dit jaar de bronze-rating toe. De beheerders hebben een goed doordachte en risicobewuste aanpak en wisten bovengemiddelde rendementen te behalen tegen relatief lage risico’s.” 

Ongekende groei

“Het fonds heeft dankzij die prestaties een ongekende groei doorgemaakt. Het groeide met 10,7 miljard euro naar een beheerd vermogen van totaal 18,6 miljard euro. De enorme populariteit van het fonds noopte Nordea in september van dit jaar tot een 'soft close', waardoor het fonds niet meer toegankelijk is voor nieuwe beleggers.”

In de top 5 vinden we ook een ETF: de iShares Core S&P 500 ETF, dat netto 3,5 miljard euro aan nieuwe instroom mocht bijboeken. “Deze ETF biedt beleggers blootstelling aan de de S&P 500 tegen slechts 7 basispunten per jaar.” 

Toegenomen vraag passieve fondsen

“Op zich is de populariteit van deze tracker geen verrassing gelet op de toegenomen vraag naar passieve fondsen voor Amerikaanse aandelen. In 2014 boekten passieve fondsen in de categorie US Large-cap Blend al voor het eerst meer instroom dan hun actieve concurrenten. Deze trend heeft zich daarna alleen maar doorgezet. Het marktaandeel van passief bedraagt voor deze categorie al bijna 60%”, aldus Faassen.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht