Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggers massaal uit goud en in technologieaandelen

Beleggers massaal uit goud en in technologieaandelen

Beleggers onttrokken vorige week voor het eerst in vijf weken massaal geld uit goud-ETP’s. In navolging van de hawkishe Federal Reserve veranderden beleggers hun kijk op de vraag wanneer de centrale bank opnieuw de rente zal verhogen. 

Dat stelt althans ETF Securities op basis van de wekelijkse in- en outflows die het ziet. 

Beleggers onttrokken afgelopen week ruim 96 miljoen uit goud-ETP’s (Exchange Traded Products). Ook uit nikkel en zink stroomden miljoenen weg; respectievelijk ruim 15 en 12 miljoen dollar. De meest instroom ging naar aandelen wereldwijd. Vooral ETP’s die inspelen op thema’s als robotica en cybersecurity zagen veel instroom. 

Instroom bij olie

Olie-ETP’s zagen voor het eerst in vijf weken geld instromen. Beleggers kochten voor 20,9 miljoen dollar aan ETP’s waarmee ze long gaan op olie. Naast olie zag ook de categorie Industrial Metals een behoorlijke instroom (15,9 miljoen).

“Het kiezen van individuele winnaars in industrial metals lijkt lastiger wanneer prijzen zo volatiel zijn, maar van het brede thema van een verkrappende voorraad en een stijgende vraag lijkt de grondstoffensubsector te kunnen profiteren”, staat in een note van ETF Securities. 

Short op FTSE

Verder bleek de instroom in short FTSE-ETF’s het grootst sinds juli 2016, de maand na het Brexit-referendum. “Nu de House of Lords bepaalde delen van de Brexit Bill heeft afgewezen, bereidt de markt bereidt zich voor op aanhoudend getouwtrek tussen de overheid en de tweede kamer van het parlement.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht