Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Morningstar Beleggingsfonds van de week

Fonds van de week: Deutsche Invest I Euro Bonds

Vooruitzichten op een stijgende rente zijn een bepalende factor voor de obligatiemarkt. Daarom kijken we deze week naar Deutsche Invest I Euro Bonds Short, dat belegt in kortlopende euro-obligaties.

Deutsche Invest I Euro Bonds Short in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Bronze
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

De overweldigende aandacht voor de obligatiemarkt die deze categorie vorig jaar in zijn greep hield en grote instroom met zich meebracht, is wat geluwd. Het sentiment in de markt dat de rentes weer gaan stijgen, gegeven de stappen die de Amerikaanse Federal Reserve al heeft gezet, zorgt voor een andere beweging in de markt.

Een Europees obligatiefonds met een goed lange-termijn track record is het Deutsche Invest I Euro Bonds Short. Morningstar-analist Shannon Kirwin noemt het management van het fonds stabiel en de beleggingsstrategie solide en goed uitgevoerd.

De fondsbeheerders durven het aan om soms overweging te kiezen is wat risicovollere obligatiesoorten. Dat loont, blijkt uit het track record. Al moeten beleggers niet terugschrikken voor periodes dat het even iets minder is, als gevolg van het genomen risico. Analist Kirwin blijft bij de Bronze-rating voor dit obligatiefonds.

Beheerteam

Lead manager Claus Meyer-Cording is toegetreden tot Deutsche’s vastrentende waarden beheerteam in 1986 en nam dit fonds in 2003 over na tien jaar beheer van Deutsche’s in Luxemburg gevestigde asset-management team. Zijn plaatsvervanger Andrea Ueberschär beheert ook het DWS Vermögensbildungsfonds R (Silver-rating), een middellange termijn variant van deze strategie, en ze werken sinds de start samen.

Beide fondsbeheerders zijn lid van een negenkoppig team dat zich richt op staats-, agentschap, en gedekte obligaties in de eurozone. Dat team werd opgericht in 2011 vanuit bestaande teams bij Deutsche, toen een reorganisatie de open-end en institutionele managers samenbracht in een poging om de communicatie tussen de sectorspecialisten te vergroten. De afgelopen tijd was er wat verloop in dat team: twee covered-bond specialisten vertrokken in 2016 en slechts één werd vervangen.

Ondanks de algehele onzekerheden bij moederbedrijf Deutsche Asset Management, zijn de meeste leden van het team al meer dan een decennium in dienst. Binnen het team gaat Ueberschär over eurozone perifeer staatsspapier, terwijl Meyer-Cording supranationale entiteiten volgt. Voor extra ondersteuning kan Meyer-Cording een beroep doen op de expertise van Deutsche’s rente en euro credit teams (negen leden elk) en het vijfkoppige opkomende markten credit team. De stabiliteit en de grootte van het ondersteunende team helpen dit fonds aan zijn positieve Beheerteam-rating.

Proces

De belangrijkste drijfveren achter de alpha bij dit fonds zijn sector en regionale rotatie, yield-curve strategie en, in mindere mate, looptijd. De overkoepelende looptijd van het fonds ligt tussen 0 en 3 jaar en blijft doorgaans binnen een half jaar van de looptijd van zijn benchmark. De fondsmanager hanteert deze hefbomen goed, en dat ondersteunt een positieve proces rating. Net als zijn benchmark, de Markit iBoxx EUR Overall 1-3 Jaar Index, belegt dit fonds voornamelijk in sovereign, agentschap, en gedekte obligaties van uitgevers in de eurozone. Deze drie segmenten moeten ten minste 50% van de activa uitmaken.

Daarnaast kan de manager investment-grade bedrijfsobligaties kopen (tot 30%) en opkomende markten schuld (maximaal 20%). Asset-backed securities kunnen technisch gezien ook worden opgenomen, maar die mogelijkheid is sinds 2008 niet meer gebruikt. Hoewel de manager niet actief investeert in high-yield schuld, kan hij tot 5% beleggen in papier in lagere gradaties dan investment-grade als de posities in het fonds een ratingverlaging krijgen nadat zij zijn aangekocht.

Claus Meyer-Cording kan putten uit een aantal ingangen bij het positioneren van zijn portefeuille, met inbegrip van de ‘CIO View’, die de aanbevelingen samenkomen van gespecialiseerde teams in de vastrentende groep, met inbegrip van een team gericht op Euro Aggregate obligatie strategieën, waar hij deel van uitmaakt. Hoewel de managers niet gebonden zijn om deze aanbevelingen ui te voeren, mogen ze geen diametraal tegengestelde standpunten weergeven in hun portefeuilles.

Prestaties

Sinds Claus Meyer-Cording de leiding kreeg over dit fonds in maart 2003, is het rendement van 2,37% op jaarbasis (gemiddeld per jaar tot en met februari 2017) 75 basispunten hoger dan het gemiddelde van de EUR Diversified Bond - Short Term categorie. Die kende 1,62% rendement. Over periodes van 5 en 10 jaar landt het fonds in of in de buurt van het bovenste kwartiel in de categorie.

Hoewel de bereidheid om volatielere gebieden van de markt te verkennen, zoals bedrijfsobligaties en opkomende markten schuld, heeft geleid tot een standaarddeviatie die hoger is dan het gemiddelde van de peer group, heeft het fonds nog steeds een voorsprong op de concurrentie, gemeten naar Sharpe-ratio en Morningstar voor risico gecorrigeerde rendementen. Het verslaat ook de Markit iBoxx Euro Overall 1-3 Jaar Index sinds het die in september 2009 als benchmark nam. Dat zorgt voor een positieve Performance rating.

In de meest recente periode van drie jaar echter is het fonds achterop geraakt bij de concurrentie. Het heeft teleurgesteld in 2015, toen het last had van de overweging in de door het sjoemelschandaal geplaagde autofabrikant Volkswagen en het worstelende mijnbouwbedrijf Anglo American. Hoewel de nadruk op korte looptijden positief bijdroeg aan het rendement, eindigde het fonds dat jaar in het onderste kwartiel van de categorie. In 2016 echter keerde het fonds terug naar de top van de peer group door overweging in Italië, Spanje, langere looptijd corporates, en opkomende markten schuld die profiteerden van het risk-on marktklimaat.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<< 

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht