Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Morningstar Beleggingsfonds van de week

Fonds van de week: BGF Global Funds Fixed Income Global Opportunities

Beleggers kijken nu meer naar aandelen dan naar obligaties. Maar er zijn fondsen die flexibel kunnen inspelen op de bewegingen in de obligatiemarkt, ook de neerwaartse. BGF Global Funds Fixed Income Global Opportunities is zo'n fonds.

BlackRock Global Funds Fixed Income Global Opportunities in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ***
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Positive

De afgelopen tijd staat de aandelenmarkt meer in de belangstelling dan de obligatiemarkt. Onder invloed van macro-invloeden zoals de renteverhoging door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, hebben beleggers zich van de obligatiemarkt afgewend. Maar ook in een markt die wat meer onder druk staat, zijn er beleggingsfondsen te vinden die goede preataties leveren.

Het BlackRock Global Funds Fixed Income Global Opportunities Fund krijgt van Morningstar-fondsanalist Ashis Dash een upgrade naar Silver ten opzichte van het eerdere oordeel Bronze. Onderdeel van de herbeoordeling is de opwaardering van de proces-pijler van Neutral naar Positive.

Het team onder leiding van fondsbeheerder Rick Rieder heeft goed gebruik gemaakt van zijn flexibiliteit toen de markt ging draaien. Dat heeft het team vaker bewezen, zowel in stijgende als in neergaande markten. De categorie is er een van risico nemen, maar Rieder en zijn team hebben een sterke risicobeheersing en een gedisciplineerde aanpak. Beleggers zijn in de afgelopen jaren goed af geweest met de manier waarop Rieder hun geld belegt, vindt analist Dash.

Beheerteam

Rick Rieder heeft stabiliteit verschaft aan de leiding van het fondshuis sinds hij in 2009 bij BlackRock kwam nadat dit fondshuis zijn bedrijf R3 Capital Partners overnam. Rieder is CIO fundamentele vastrentende waarden. Hij werd benoemd als manager van de in de VS gevestigde variant van deze strategie in 2010 en het beheer van dit fonds volgde in mei 2013. Bob Miller en Scott Thiel stonden hem vanaf dat moment terzijde als medebeheerders. In januari 2017 kwam Andreas Doerrenhaus in het beheerteam. De eerste twee zijn gespecialiseerd in Amerikaanse en wereldwijde macro-strategieën, terwijl Doerrenhaus zich richt op credit. We waarderen ook dat alle vier zelf beleggen in de strategie via de in de VS en Europa gevestigde fondsen.

De managers zetten de toon voor de portefeuille vanuit een macro-perspectief, maar doen vaak een beroep op sectorspecialisten om een goede bottom-up aandelenselectie te kunnen uitvoeren. De grote financiële armslag van het fondshuis BlackRock is in dit licht gunstig. De portefeuille profiteert van het werk van een diepgravend analistenteam dat alle subsectoren bestrijkt. Daaronder vallen bijna 70 analisten die zich bezighouden met corporate credit (investment-grade en high-yield), 13 analisten op wereldwijde rentes, 17 die gesecuritiseerde activa analyseren en 13 die kijken naar opkomende markten.

BlackRock's risicomanagement team speelt ook een belangrijke rol bij dit fonds. Veel van BlackRock sectorspecifieke fondsen hebben sterke track records, een bewijs van de kracht van het vastrentende-waardenplatform van het fondshuis en het bewijs dat de team-gerichte aanpak werkt. Het fonds verdient een positief oordeel voor de People Pillar.

Proces

De beheerders voeren hun ideeën uit via een uitputtend proces van markt- en sectoronderzoek, met de nadruk op risicoanalyse. Het fonds volgt geen benchmark en het beleggingsuniversum is ruim; er is maar weinig dat buiten het mandaat valt. De beheerders hebben een grote brandbreedte tot hun beschikking waarbinnen ze de looptijd van het fonds kunnen sturen (officieel van twee negatieve jaren tot zeven positieve jaren). Ondanks deze open strategie benadrukt Rieder het risicobeheer en dat betekent wegblijven van grote sectoren, looptijden en posities in individuele uitgevers. Zo heeft de looptijd van het fonds zich bewogen tussen nul en drie jaar, en dook het slechts een handvol keren eventjes in de min.

Het beleggingsuniversum omvat traditionele obligatie-sectoren zoals staatsobligaties, agency en non-agency hypotheken, investment-grade bedrijfsobligaties, schuldpapier van kleinere overheden en andere gesecuritiseerde schuld, evenals high-yield, collateralized loan obligations, en niet-Amerikaanse ontwikkelde en opkomende markten staats- en bedrijfsobligaties. De managers maken flink gebruik van derivaten om de portefeuille af te dekken en uitgesproken posities direct in te nemen. De derivatenposities van het fonds kunnen leiden tot economische leverage.

De focus op spreiding en risicobeheer, waaronder zelfs de bereidheid om risico’s af te dekken als dat betekent dat het ten koste gaat van het rendement, is een sterk voordeel voor dit fonds in een categorie van risiconemers. De Process Pillar rating wordt opgewaardeerd naar Positive ten opzichte van het eerdere oordeel Neutral.

Prestaties

Het fonds streeft ernaar rendement te genereren dat niet is gecorreleerd aan de brede obligatiemarkt, maar probeert sterke absolute rendementen te genereren. Gedurende de periode waarin Rick Rieder aan het hoofd staat van het fonds, sinds mei 2013 tot februari 2017, was de correlatie van het fonds met de Barclays Global Aggregate Bond Index (USD hedged) op absolute basis gering en dat was eveneens het geval ten opzichte van de gemiddelde peer in de categorie Global Flexible Bond-USD Hedged (0,28 versus 0,46).

Die lage correlatie vloeit grotendeels voort uit sterke relatieve rendementen in omgevingen met een stijgende rente. In perioden waarin de 10-jarige rendementen op staatsobligaties omhoogschoten met meer dan 50 basispunten (tussen mei 2013 en februari 2017), heeft het fonds het beter gedaan dan de index en dan zijn categorie tijdens alle vijf de gelegenheden. 

De managers van het fonds hebben de flexibiliteit in hun voordeel aangewend, waardoor het fonds zijn categoriegenoten niet alleen versloeg als de rente steeg, maar ook als de rente daalde en credit in de uitverkoop ging. Bijvoorbeeld tijdens de high-yield sell-off van midden 2014 tot begin 2016 verloor het fonds 0,35% ten opzichte van met een verlies van 1,65% voor de gemiddelde concurrent.

Meer recent werden rendementen gedwarsboomd door een klimaat dat in 2016 grotendeels hongerig naar risico’s was, terwijl het fonds toen juist defensief gepositioneerd was. Al met al heeft dit fonds goed gepresteerd onder de hoede van Rieder. Bovendien zijn er ook sterke resultaten geleverd door de al langer lopende, in de Verenigde Staten gevestigde variant, waarvan het gemiddelde jaarlijkse rendement over de afgelopen vijf jaar in het bovenste kwartiel binnen zijn peer group valt. Dat ondersteunt onze beoordeling ook. Het fonds verdient een positief oordeel op de Performance Pillar.

Kosten

De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse D2, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedragen 0,71%. Dat is beneden de categoriemediaan voor vergelijkbare rebatevrije aandelenklassen binnen de Morningstar Categorie Global Flexible Bond - USD Hedged. Dit zorgt voor het oordeel Positive op de kostenpijler. 

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux