Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in hoog dividend aandelen met deze trackers

Drie ETF's gericht op hoog dividend

Beleggen in aandelen puur vanwege een hoog dividend brengt risico's met zich mee. De kans bestaat namelijk dat dividend niet houdbaar blijkt en (gedeeltelijk) geschrapt wordt. Wil je dat risico niet lopen, dan betekent dat niet dat je aandelen met een hoog dividend per se hoeft mijden.

Volgens Morningstar doe je er beter aan om te kiezen voor een brede diversificatie aan de hand van weging naar marktkapitalisatie. Een dergelijke weging vermindert namelijk de invloed van namen die anders puur door hun hoge dividendrendement een grote positie in de portefeuille zouden krijgen, zo stelt Robert van den Oever van Morningstar.

Morningstar tipt in dat kader drie hoog dividend-ETF's die het goed doen en waar Morningstar een hoge overtuiging op heeft.

1. Vanguard High Dividend Yield ETF

Deze ETF richt zich op de bovenste helft van alle Amerikaanse dividendbetalende aandelen. De posities worden gewogen naar marktkapitalisatie en dat zorgt ervoor dat de portefeuille neigt naar zeer winstgevende volwassen bedrijven.

Sinds de oprichting in november 2006 tot en met mei 2017 laat het fonds een lagere volatiliteit zien dan de Russell 1000 Value Index. Ook houdt het fonds zich beter staande dan de index wanneer zich dalingen in de markt voordoen.

Waar de ETF enerzijds zich richt op een hoog dividendrendement, weet het anderzijds risico's te beperken door een brede diversificatie en een neiging naar sterke larcaps. Morningstar kent de ETF een Silver-rating toe.

2. Vanguard Dividend Appreciation ETF

Deze ETF heeft naast een focus op dividendrendement ook een focus op groei van het dividend. De ETF krijgt van Morningstar-analisten een Gold-rating.

De ETF kijkt onder andere naar bedrijven die meerdere jaren achter elkaar hun dividend hebben verhoogd. Hoe de screening precies werkt, maakt Vanguard niet tot in detail duidelijk, maar de screening zorgt er wel voor dat hoog dividend-namen met een hoge schuldpositie en lagere winstgevendheid buiten de selectie vallen. Dit maakt dat de ETF momenteel geen blootstelling heeft aan de energiesector.

Vooral belangrijk is dat de criteria er volgens Morningstar voor hebben gezorgd dat de verliezen tijdens de financiële crisis beperkt bleven. Daarnaast wist de ETF meer groei te realiseren dan concurrent PowerShares Dividend Achievers ETF en dan de index.

3. WisdomTree US Quality Dividend Growth ETF

Deze ETF hanteert volgens Morningstar een meer vooruit kijkende aanpak die verder gaat dan alleen dividend. "Het selecteert Amerikaanse dividendbetalers met hoge winstgroeivooruitzichten voor de lange termijn en een hoog rendement op het eigen vermogen en activa. 

Voldoen aandelen aan die criteria, dan worden ze gewogen naar niveau van dividendbetaling. Dit voorkomt dat het fonds te veel dure namen in portefeuille neemt, legt Van den Oever uit. 

De portefeuille die hieruit ontstaat heeft volgens Morningstar een neiging naar zeer winstgevende aandelen met een ruim concurrentievoordeel die ook in de toekomst hun concurrentievoordeel zullen weten vast te houden.

De portefeuille is wel gevoelig voor de economische cyclus en voor marktbewegingen en biedt bijvoorbeeld minder weerstand tegen beursdalingen. Ondank dit nadeel noemt Morningstar de focus op de fundamentele drijfveren achter dividendgroei een goede strategie. Morningstar kent de ETF een Bronze-rating toe. 

Bekijk ook: Vijf ETF-tips van experts

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht