Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Fonds van de week: Candriam Equities Biotechnology

Fonds van de week: Candriam Equities Biotechnology

Het fonds Candriam Equities Biotechnology profiteert van de diepgaande kennis van zijn ervaren beheerder die een solide strategie heeft ontworpen die zorgt voor sterke rendementen op lange termijn. Alle reden dus op de Morningstar Analyst Rating te handhaven.

Candriam Equities Biotechnology in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Negative

Candriam Equities Biotechnology

Dit fonds profiteert van de ruime ervaring van beheerder Rudy van den Eynde en zijn diepgaande kennis van de biotechindustrie: dat is de kern van het succes van deze strategie. Het compacte, maar zeer deskundige team voert deze strategie consistent uit en dat heeft een langetermijntrackrecord van sterke rendementen opgeleverd.

Alle reden voor Morningstar-analist Jeffrey Schumacher om de Morningstar Analyst Rating van Silver voor dit fonds te handhaven.


Beheerteam: ervaren

Rudy Van den Eynde beheert dit fonds sinds de oprichting in april 2000. Dat maakt hem tot een van de meest ervaren beheerders in biotechnologieaandelen. In die periode heeft hij uitgebreid studie gedaan naar ziekten, klinische datasets en biotechbedrijven. Zijn diepgaande kennis van de biotechnologie-industrie is een absolute noodzakelijkheid om in deze sector succesvol te kunnen zijn.

Van den Eynde beheerde het fonds meer dan tien jaar grotendeels alleen, maar naarmate de industrie zich snel ontwikkelde met almaar meer te analyseren bedrijven en groeiend aantal innovaties, ontstond de noodzaak om meer middelen toe te voegen. Twee analisten kwamen erbij in respectievelijk 2012 en 2013, maar beide verlieten Candriam weer in 2016. Er werden twee vervangers aangenomen met een zeer relevante achtergrond. Tasuku Kitada heeft een PhD-titel in moleculaire biologie en een postdoc-opleiding aan MIT, terwijl Servaas Michielssens een PhD in Science heeft en een postdoc in biofysische chemie.

Wij zijn van mening dat dit compacte team van hoge kwaliteit is en over de juiste expertise beschikt om deze strategie uit te voeren. Nog steeds zien we een duidelijk risico rond Van den Eynde als sleutelfiguur, aangezien hij uiteindelijk de besluiten neemt en de enige portefeuillebeheerder is met lange ervaring in beleggen in de biotechindustrie.

Fondshuis: stabiliteit

Candriam Investors Group, de voormalige vermogensbeheerder van Dexia, is in februari 2014 overgenomen door New York Life Investments (NYLI). Die overname bracht stabiliteit en duidelijkheid voor Candriam nadat het eerder bijna twee jaar lang te koop had gestaan na de nationalisatie van het geplaagde moederbedrijf Dexia Group.

New York Life Investments is een volledige dochter van New York Life, de grootste levensverzekeraar van de Verenigde Staten. Die bestaat uit negen onafhankelijk van elkaar opererende vermogensbeheerders, waaronder MacKay Shields en Ausbil, die samen een vermogen van 555 miljard dollar onder beheer hebben per december 2017.

Candriam biedt een breed assortiment fondsen aan, waarvan er maar enkele echt uitblinken. De biotech- en high yield-teams staan bij ons in hoog aanzien. Het fondshuis is druk doende geweest om allerhande trendy fondsen te lanceren, zoals robotica en innovatieve technologiefondsen, die eerder gedreven lijken te worden door de wens om vermogen uit de markt op te halen dan door de behoeften van de eindbeleggers op lange termijn.

Ondanks eerdere inspanningen zou Candriam er volgens ons goed aan doen om het fondsaanbod verder te rationaliseren en daar is ook ruimte voor gezien de compacte teams en de gemiddelde rendementen die zij behalen.

Het fondshuis kent een aantal positieve cultuureigenschappen: het personele verloop is beperkt en de variabele beloning van beheerders is gelinkt aan langetermijnprestaties, wat wij een goede zaak vinden. Echter, alles bij elkaar is het fondshuis nergens echt onderscheidend in, dus daarom krijgt het een neutraal oordeel op de Parent Pillar.

Proces: fundamenteel onderzoek

Diepgaand kwalitatief onderzoek en inzicht in klinische data vormen de kern van dit goed ontworpen bottom-up georiënteerde proces. Het team richt zich vooral op innovatie binnen de biotechnologie en beoogt een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Het fonds hanteert een minimum marktkapitalisatie van 100 miljoen euro, waardoor het nog steeds mogelijk is om in veelbelovende startende bedrijven te beleggen. Dit is in feite gokken, dus is het fundamentele onderzoek door het team zeer belangrijk.

De analyse begint met het in kaart brengen van de thema's en trends in de markt door het lezen van wetenschappelijke artikelen, het bijwonen van congressen, bedrijfspresentaties en het volgen van gezaghebbende instellingen en personen in de medische sector. Het team analyseert het trackrecord van het management, de kwaliteit van de gepubliceerde klinische data, typen behandelde aandoeningen en de commerciële kansen, de concurrentievoordelen van het middel in kwestie en de medische vereisten.

Vervolgens blijven er ongeveer 200 namen over die actief zijn in de interessantste gebieden binnen de industrie of de beste pijplijn aan geneesmiddelen hebben. Het uitgebreide onderzoek door het team is gebaseerd op vijf pijlers: eigenschappen van het geneesmiddel, ziektebeeld, marktpotentieel, management van het bedrijf en financiële aspecten. Elke pijler heeft meerdere subpijlers, die bestaan uit parameters die tegen het licht worden gehouden.

Tot slot wordt het geraamde omzetpotentieel op basis van de pijplijn vermenigvuldigd met een multiple om tot de potentiële waardering van het aandeel te komen.

Prestaties: een van de beste trackrecords

Dit fonds heeft nog steeds een van de beste trackrecord in deze categorie. In de afgelopen tien kalenderjaren is het fonds geen enkel jaar achtergebleven bij het categoriegemiddelde. De prestaties ten opzichte van de benchmark zijn wel volatieler; in vijf kalenderjaren bleef het achter bij de Nasdaq Biotechnology Index.

Sinds de oprichting in 2000 tot en met juli 2018 heeft het fonds zijn categoriegemiddelde verslagen in 82% van de voortschrijdende 36-maands perioden en de Nasdaq Biotechnology Index in 59% van de 36-maands perioden sinds 2003, want toen werd de benchmark gelanceerd.

Hoewel het fonds niet ieder jaar uitkwam in het bovenste kwartiel, hebben de solide prestaties geleid tot een buitengewoon trackrecord op de lange termijn. Over zowel de 3-, 5-, 10- als 15-jaars horizon komt het fonds uit in het bovenste kwartiel, met een plek in het eerste deciel over de langere perioden. De gemiddelde jaarlijkse outperformance ten opzichte van peers vanaf oprichting tot en met juli 2018 is 5,17%, en dat is ruim het dubbele van het categoriegemiddelde. De gemiddelde jaarlijkse outperformance ten opzichte van de Nasdaq Biotechnology Index beloopt tot 2,79%.

Dit fonds is wat risicovoller dan het categoriegemiddelde als het gaat om standaarddeviatie, gezien de neiging naar small- en midcaps. Niettemin, wat maximum drawdown betreft presteert het fonds conform zijn concurrenten. Overall zijn de voor risico aangepaste rendementen gezond; ze verslaan het categoriegemiddelde ruimschoots en liggen consistent boven de benchmark.

Kosten

De lopende kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland bedraagt 1,07% en dat is hoger dan de mediaan voor vergelijkbare fondsklassen die op 0,96% ligt.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht