Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
4 dingen die u moet weten over indexfondsen

Wat beleggers moeten weten over indexfondsen

Beleggen in indextrackers (ETF's) krijgt veel positieve aandacht en dat is niet onterecht. Indexfondsen bieden een goedkope manier om populaire aandelen- en obligatiemarktindices te volgen.

En in veel gevallen doen indexfondsen het beter dan de meerderheid van de actief beheerde beleggingsfondsen.

Het is niet verwonderlijk dat de aanbieders van beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF's) een hele reeks nieuwe indexproducten hebben gecreëerd als antwoord op de populariteit van indexbeleggen. Investopedia zette een aantal zaken op een rij die beleggers moeten weten over indexfondsen.

1. Niet alle indices zijn gelijk

Er bestaat een breed scala aan beleggingsfondsen met lage kosten en ETF's voor veelgebruikte indices. De sterke groei van ETF-indexproducten in de afgelopen jaren heeft geleid tot een hele reeks indexfondsen met onderliggende indexen die in essentie in een 'laboratorium' zijn gecreëerd. Dit betekent dat ze grotendeels zijn getest op basis van resultaten uit het verleden, ook wel backtesting genoemd, in tegenstelling tot echte marktresultaten. 

Hoewel backtesting een goed analytisch hulpmiddel is, moeten beleggers voorzichtig zijn met ETF's die gebruikmaken van indexen die zijn ontwikkeld op basis van historische resultaten. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

De gesimuleerde resultaten zijn mogelijk geen nauwkeurige weergave van de risico's van deze ETF's. Beleggers die zich daar zorgen over maken, kunnen beter vasthouden aan een beleggingsfonds of ETF dat een index volgt op basis van echte marktgegevens.

Lees ook de column van Loege Schilder: Beleggen in aandelen of ETF's?

2. Indexfondsen verminderen niet noodzakelijk het risico van verlies

Beleggers in een ETF of indexfonds dat de S&P 500-index volgde, verloren in 2008 ongeveer 37% plus de kosten van het fonds, als gevolg van de daling van de onderliggende index. Beleggers in indexproducten die vastgoed volgen in de vorm van een vastgoedbevak (REIT) of aandelen uit opkomende markten leden ook grote verliezen.

Beleggers in indexfondsen elimineren echter wel het risico van misstappen door actieve geldmanagers. Dit is het risico dat een actieve manager achterblijft bij de benchmark als gevolg van zijn beleggingsstijl: de keuzes die hij maakt bij het beheer van het fonds.

3. Onderliggende indices kunnen veranderen

Vanguard, een van de grootste spelers in zowel index-beleggingsfondsen als ETF's, heeft vorig jaar de onderliggende indices gewijzigd voor een aantal van zijn kernbeleggingsfondsen, zoals de Vanguard Mid Cap Index en de Vanguard Small Cap Index.

Dit werd grotendeels gedaan vanwege de vergoedingen die Vanguard moest betalen aan de voormalige indexprovider. Om zijn status als een van de fondsaanbieders met de laagste kosten te behouden besloot Vanguard om andere indexen te gebruiken. 

De wijziging heeft geen negatief effect gehad, maar beleggers in indexfondsen moeten goed op de hoogte blijven van dergelijke veranderingen, aangezien ze waarschijnlijk vaker zullen voorkomen door de hevige prijsconcurrentie tussen de aanbieders.

4. Indexfondsen zijn geen garantie voor succes

Investeren in een of twee indexfondsen betekent niet dat een belegger goed op weg is om zijn doelstellingen voor investeringen of financiële planning te bereiken. Indexfondsen zijn hulpmiddelen, net als elk ander beleggingsproduct. Om het meeste voordeel te halen uit het gebruik van indexfondsen, alleen of in combinatie met actieve fondsen, moeten beleggers over een strategie beschikken.

Beleggen in beleggingsfondsen en ETF's kan een uitstekende en goedkope strategie zijn. Maar net als bij elke andere beleggingsstrategie moeten beleggers goed begrijpen waarin ze beleggen, om er zeker van te zijn dat ze echt investeren in een goedkoop product dat een benchmark volgt die bij hun strategie past.

Lees ook: ‘ETF’s zullen geen crash veroorzaken’

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht